Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
"Να πάτε πίσω να φτιάξετε τις χώρες σας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να πάτε πίσω να φτιάξετε τις χώρες σας"

Τι κι αν τρεις από αυτές γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ η τέταρτη ήρθε στη χώρα όταν ήταν παιδί; Για τον Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ Αμερικανίδες. Προέρχονται από χώρες με ανίκανες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις όπως έγραψε στο Twitter, και κάλεσε τις βουλευτίνες των Δημοκρατικών να επιστρέψουν εκεί αντί να ασκούν κριτική "στο μεγαλύτερο και ισχυρότερο έθνος στη Γη".

"Γιατί δεν γυρίζουν πίσω για να βοηθήσουν να φτιαχτούν οι ρημαγμένοι και μολυσμένοι από το έγκλημα τόποι τους;" διερωτήθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στις τέσσερις γυναίκες που σήμερα αποτελούν την καρδιά της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, την Αλεξάντρια Οκάσιο - Κόρτεζ, την Ιλχάν Ομάρ, τη Ρασίντα Τλαΐμπ και την Αγιάνα Πρέσλι.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, το hashtag με το όνομα "Ρατσιστής Πρόεδρος" (#RacistPresident) είχε φτάσει στην κορυφή δημοτικότητας στο Twitter, ενώ τις δηλώσεις Τραμπ αποδοκίμασε μέχρι και η συντηρητική απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

"Έτσι μοιάζει ο ρατσισμός" απάντησε από την πλευρά της η Πρέσλι. "Με εμάς μοιάζει η δημοκρατία. Και δεν θα πάμε πουθενά. Εκτός από την Ουάσιγκτον, για να αγωνιστούμε για τις οικογένειες που περιθοριοποιείτε και δαιμονοποιείτε κάθε μέρα" δήλωσε.

H Ομάρ, η μοναδική από τις τέσσερις που δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, αποκάλεσε τον Τραμπ "τον χειρότερο, πιο διεφθαρμένο και ανεπαρκή Πρόεδρο" στην αμερικανική Ιστορία. "Χαϊδεύετε τον λευκό εθνικισμό επειδή είστε οργισμένος που άνθρωποι σαν εμάς υπηρετούν στο Κογκρέσο και πολεμούν τη γεμάτη μίσος ατζέντα σας" απάντησε στην επίθεση του Τραμπ.

"Είστε οργισμένος επειδή δεν μπορείτε να συλλάβετε μια Αμερική που να μας περιλαμβάνει" σχολίασε από την πλευρά της η Οκάσιο - Κόρτεζ. "Δεν θα αποδεχτείτε ποτέ ένα έθνος που θεωρεί την υγειονομική περίθαλψη ή την εκπαίδευση ως υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα" τόνισε.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι στο εξής θα αποορρίπτει τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ από μετανάστες οι οποίοι δεν ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα στο Μεξικό ή σε κάποια άλλη χώρα καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ.

"Οι ΗΠΑ είναι γενναιόδωρες, όμως ολοκληρωτικά πνιγμένες από το βάρος που δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι οι οποίοι έχουν συλληφθεί στα νότια σύνορα της χώρας" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ, σημειώνοντας ότι το νέο μέτρο πρόκειται να "αποθαρρύνει τους οικονομικούς μετανάστες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το σύστημα ασύλου μας".

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας μπλόκαρε την Κυριακή προσωρινά την υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό στο πλαίσιο της οποίας η χώρα της Κεντρικής Αμερικής χαρακτηρίζεται ως "ασφαλής χώρα", όπου οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου αλλά και να επαναπροωθούνται από τις αμερικανικές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL