Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Με ακροδεξιό δεκανίκι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ακροδεξιό δεκανίκι;

Σε θρίλερ φαίνεται να εξελίσσεται η διαδικασία έγκρισης της προτεινόμενης ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Αντίθετα με την αντίστοιχη διαδικασία το 2014, οπότε τα δύο μεγάλα κόμματα -τα οποία είχαν μάλιστα την απόλυτη πλειοψηφία- είχαν συμφωνήσει εξαρχής να στηρίξουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αυτήν τη φορά το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μόνο στην καταμέτρηση των ψήφων. Και τα πράγματα δεν δείχνουν εύκολα για τη Γερμανίδα υποψήφια.

Προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής, η εκλεκτή των Ευρωπαίων ηγετών χρειάζεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή από τουλάχιστον 376 ευρωβουλευτές. Και η αλήθεια είναι ότι στην "επιχείρηση γοητείας” της προηγούμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να έκανε καλή πρώτη εντύπωση.

“Η Φον Ντερ Λάιεν είναι μια έμπειρη πολιτικός που ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι. Όμως δεν έκανε καλή εμφάνιση. Θα έπρεπε να ξέρει ποια είναι τα θέματα που θα της θέσουν οι πολιτικές ομάδες: δημοκρατία, κλιματική αλλαγή κ.λπ. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη” σχολιάζει στην “Α” ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) των Βρυξελλών, ενώ εκφράζει και ο ίδιος την άποψη ότι η Γερμανίδα υποψήφια μπορεί να αντιμετωπίσει “πρόβλημα” στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το μόνο που δηλώνει ξεκάθαρα την υποστήριξή του στη Φον Ντερ Λάιεν, αλλά έχει μόνο 182 ευρωβουλευτές, ενώ το φιλελεύθερο κόμμα Renew Europe με 108 έδρες, στο οποίο υπάγεται και το κυβερνών κόμμα στη Γαλλία, φαίνεται πως μπορεί να δώσει θετική ψήφο. Ωστόσο, χωρίς την ψήφο ενός μεγάλου μέρους των Σοσιαλδημοκρατών (αφού Πράσινοι και Αριστερά έχουν δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στο πρόσωπό της) τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες (153 έδρες) το παιχνίδι φαίνεται ότι παίζεται ακόμα, αφού την περασμένη εβδομάδα εξέφραζαν με στόμφο την “απογοήτευσή” τους για τον τρόπο επιλογής της Φον Ντερ Λάιεν, καθώς και για το γεγονός ότι απορρίφθηκε ο υποψήφιός τους Φρανς Τίμερμανς, κυρίως λόγω της αντίδρασης των ανατολικών χωρών. Συγχρόνως, όμως, υπάρχουν στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους ευρωβουλευτές που ανήκουν σε κυβερνώντα κόμματα, οι οποίοι έχουν λάβει σαφείς εντολές να ψηφίσουν υπέρ, προκειμένου να μην καταρρεύσει το συνολικό “ντιλ” των Ευρωπαίων ηγετών.

Σε αυτό το πλαίσιο ρόλο αυξημένης σημασίας φαίνεται ότι αποκτούν τα κόμματα δεξιά του ΕΛΚ, δηλαδή οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), και οι μη εγγεγραμμένοι, στους οποίους περιλαμβάνονται ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές. Κι αν οι τελευταίοι παραμένει δύσκολο να στηρίξουν την προτεινόμενη πρόεδρο -εκτός και αν κάνει εξαιρετικά σημαντικές παραχωρήσεις-, οι πρώτοι (62 έδρες) φαίνεται ότι βρίσκονται σε διαδικασία “παζαριού”. Κατά πολλούς αυτό φάνηκε από τις όχι και τόσο θερμές απαντήσεις της Φον Ντερ Λάιεν για τη μέχρι τώρα δράση της Επιτροπής αναφορικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

“Πολλοί Σοσιαλιστές είναι θυμωμένοι για την υπόθεση Τίμερμανς. Όμως, εάν η υποψήφια πρόεδρος εκλεγεί με μικρή πλειοψηφία και με την ψήφο των Όρμπαν και Καζίνσκι, είναι χειρότερα”, εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης.

Σε γενικές γραμμές πάντως το γεγονός ότι θα διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα, παρά τις συζητήσεις περί αναβολής της για τον Σεπτέμβριο, ίσως δείχνει πως οι απαραίτητες ψήφοι έχουν τελικά βρεθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή η ψηφοφορία φαίνεται πως θα επηρεάσει σημαντικά τη μελλοντική σχέση Ευρωκοινοβουλίου - Επιτροπής, η οποία την προηγούμενη περίοδο είχε φτάσει ίσως στα καλύτερα επίπεδά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL