Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Περσικός Κόλπος / Περσικός Κόλπος: Επικίνδυνο παιχνίδι με τα τάνκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περσικός Κόλπος / Περσικός Κόλπος: Επικίνδυνο παιχνίδι με τα τάνκερ

Τη στιγμή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχωρούν στη συγκρότηση ενός στόλου των "προθύμων" για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο και το μπλοκάρισμα των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, πυκνώνουν τα επεισόδια που εμπεριέχουν τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, όπως εκείνο που έγινε χθες κοντά σε στρατηγικής σημασίας νησί του Κόλπου που ελέγχεται από το Ιράν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λονδίνου, το δεξαμενόπλοιο "British Heritage", που ανήκει στη BP Shipping είχε αποπλεύσει από το Μπαχρέιν και κατευθυνόταν στα στενά του Ορμούζ, όταν παρενοχλήθηκε από τρία μικρά ιρανικά σκάφη κοντά στο νησί Αμπού Μούσα. Κατά τη βρετανική εκδοχή, σε βοήθεια του τανκερ έσπευσε η βρετανική φρεγάτα "HMS Montrose", η οποία έστρεψε τα πυροβόλα της κατά των τριών ιρανικών σκαφών και απηύθηνε αυστηρή προειδοποίηση αναγκάζοντάς τα να απομακρυνθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε "άχρηστους" τους ισχυρισμούς του Λονδίνου σημειώνοντας ότι το βρετανικό δεξαμενόπλοιο πέρασε από τα στενά και ότι οι Βρετανοί επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα έντασης με αβάσιμους ισχυρισμούς. Με ξεχωριστή ανακοίνωση η επίλεκτη ιρανική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης, που φρουρεί τα στρατηγικής σημασίας νησιά, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή. Σημειώνεται ότι το νησί Αμπού Μούσα διεκδικείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τη δεκαετία του 1970. Η διένεξη των ΗΑΕ με την Τεχεράνη έχει τις ρίζες της στη βρετανική αποικιοκρατία και στους όρους με τους οποίους αποχώρησαν οι Βρετανοί από την περιοχή.

Η Βρετανία αύξησε χθες το επίπεδο ναυτικής ασφάλειας στο ανώτατο επίπεδο 3 για τα πλοία με βρετανική σημαία που πλέουν σε ιρανικά χωρικά ύδατα, καθώς το Λονδίνο εκτιμά ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αντιποίνων από την Τεχεράνη για την κατάληψη ιρανικού τάνκερ από Βρετανούς κομάντο κοντά στο Γιβραλτάρ την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ το δεξαμενόπλοιο Grace 1 μετέφερε δυο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στη Συρία. Ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου τέθηκαν χθες υπό κράτηση στο Γιβραλτάρ, ενώ το δεξαμενόπλοιο παραμένει στα χέρια των Βρετανών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL