Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Γαλλία φορολογεί τους μεγιστάνες του Ίντερνετ

Απειλεί με δασμούς η κυβέρνηση Τραμπ

Ακόμη ένα μέτωπο στην εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Ευρώπης θα ανοίξει πιθανότατα η επιβολή ειδικού φόρου στους μεγιστάνες του Διαδικτύου από τη γαλλική κυβέρνηση. Η Ουάσιγκτον απείλησε ήδη την ευρωπαϊκή χώρα με επιπλέον δασμούς στις εξαγωγές της.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν έντονα για τον φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες (...) που στοχεύει άδικα αμερικανικές επιχειρήσεις" τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ.

Λίγο νωρίτερα, το γαλλικό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την επιβολή φόρου 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούν στη Γαλλία επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 750 εκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως και άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ στην ίδια τη χώρα.

Ο νέος φόρος, που θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2019, αναμένεται να επιβληθεί σε περίπου τριάντα ομίλους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εταιρείες Google, Amazon, Facebook, Apple, Airbnb και Instagram.

Απαντώντας στις αμερικανικές απειλές για την επιβολή δασμών στις γαλλικές εξαγωγές, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η χώρα του "αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα" και θα συνεχίσει να το κάνει. "Μεταξύ συμμάχων, μπορούμε και θα πρέπει να επιλύσουμε τις διαμάχες μας όχι με απειλές, αλλά μέσω άλλων τρόπων" σημείωσε.

Η γαλλική κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο φόρος δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα τις αμερικανικές εταιρείες και θα επηρεάσει επίσης ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες. Υποστηρίζει επίσης ότι το μέτρο δεν έρχεται σε αντίθεση με διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

"Για εμάς (ο φόρος) συμβαδίζει απόλυτα με τις διεθνείς συμφωνίες. Οι χώρες είναι κυρίαρχες σε φορολογικά ζητήματα. Άρα για εμάς δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται ένα εμπορικό εργαλείο για επιθέσεις εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους" σχολίασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει τον δικό της φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες τον Απρίλιο του 2020. Σύμφωνα με προσχέδια του νομοσχεδίου, θα επιβληθεί φόρος 2% στα έσοδα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας "που αντλούν σημαντικά κέρδη από τη συμμετοχή χρηστών στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ο φόρος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αν προηγουμένως ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) συμφωνήσει για μια διεθνή εναλλακτική πρόταση.

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Τέρνερ, εκπρόσωπο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Tax Watch U.K., η κίνηση της Γαλλίας "γεννήθηκε από την απογοήτευση για την απουσία αντίδρασης σε διεθνές επίπεδο". "Όλοι δέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με τη φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και τώρα η Γαλλία παίρνει τα πράγματα στα χέρια της" δήλωσε στην εφημερίδα "Independent".

Η Γαλλία υιοθέτησε μονομερώς το μέτρο έπειτα από την αποτυχία της Ε.Ε αν καταλήξει σε έναν κοινό φόρο που θα ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη. Οι χώρες που είχαν αντίρρηση στην υιοθέτηση του μέτρου ήταν η Ιρλανδία, η Δανία, η Τσεχία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Μ.Τ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Τα ψέματα κάποτε τελειώνουν

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπλήρωσε 100 μέρες. Ο απολογισμός είναι μια πολιτική fast track, που έχει στόχο βασικά τρεις στόχους. Την παλινόρθωση του παλαιοκομματισμού, την εξυπηρέτηση κάθε είδους συμφερόντων και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο