Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ / Με "Αντετοκούνμπο" η... μισή Εθνική στίβου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ / Με "Αντετοκούνμπο" η... μισή Εθνική στίβου!

Η Ελίνα Τζένγκο με τον προπονητή της Γιώργο Μποτσκαριόφ μετά το πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων και την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη...

Ο πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ εφήβων στο επί κοντώ και τέταρτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου φέτος στη Γλασκώβη, Εμμανουήλ Καραλής, όταν ολοκλήρωσε τις προσπάθειες του στο Γκαλά του άλματος επί κοντώ στο Ζάππειο, έβγαλε το νούμερο του από τη φανέλα, που στο πίσω μέρος έγραφε "equality", δηλαδή "ισότητα".

H ενέργεια του 20χρονου αθλητή, που σ' εκείνον τον αγώνα πέρασε τα 5.71μ. και πήρε το "εισιτήριο" για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών της Ντόχα, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Παιδί του παλιού πρωταθλητή του δεκάθλου Χάρη Καραλή και της Σάρας, που έχει καταγωγή από την Ουγκάντα, είχε καταγγείλει ρατσιστική επίθεση σε βάρος του, αλλά και της οικογένειάς του, από έναν άνθρωπο του αθλητισμού, τον άλλοτε πρωταθλητή του επί κοντώ Δημήτρη Κυτέα, τον προπονητή που ανέδειξε τον άλλον κορυφαίο επικοντιστή Κώστα Φιλιππίδη. Με την καταγγελία του Καραλή ασχολείται η πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ...

Στον χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα του στίβου είχαμε και στο παρελθόν τέτοια κρούσματα, που συνήθως ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι καλύτερος Έλληνας αθλητής στίβου στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, ο Κώστας Δουβαλίδης Ρικς, που πήρε μάλιστα και χάλκινο μετάλλιο στα 110μ. εμπόδια, δεν έχει χαρακτηριστικά "κλασικού" Έλληνα, αφού ο πατέρας του είναι Αμερικανός και γνώρισε τη μητέρα του στη διάρκεια της θητείας του στη Δράμα. Ο κορυφαίος Έλληνας εμποδίστης, που κάποτε είχε πετύχει και παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία παίδων, έχει και αμερικανικό διαβατήριο, αλλά ποτέ δεν σκέφθηκε να φύγει από την Ελλάδα και να αγωνιστεί με διαφορετική "σημαία", παρά το γεγονός ότι είχε κι αυτός βρεθεί αντιμέτωπος με ρατσιστικές συμπεριφορές, που προτιμούσε να τις ξεπερνάει με χιούμορ...

Ο ίδιος μας είχε δηλώσει στην "Αυγή" το 2012: "Αν είναι Έλληνας κάποιος, δεν κρίνεται από το χρώμα του, αλλά από το πώς αισθάνεται. Προσωπικά γεννήθηκα στην Ελλάδα, αγωνίζομαι για την Ελλάδα, όλα τα πιστεύω μου έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να το αμφισβητήσει αυτό. Αν μάλιστα μου το έλεγε και κατά πρόσωπο, δεν αποκλείεται να αντιδρούσα και βίαια. Μου έκανε εντύπωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ότι εκεί κατοικούν άνθρωποι από όλες τις φυλές, ζουν και εργάζονται αρμονικά και κανείς δεν ασχολείται με το χρώμα του ενός ή του άλλου".

Το άνοιγμα των συνόρων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, χάρη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτεία δίνει την ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχει αλλάξει την "ανθρωπογεωγραφία" του ελληνικού αθλητισμού, που ειδικά στον χώρο του στίβου τείνει να εξελιχθεί σε... επανάσταση τα επόμενα χρόνια!

Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων από την ακοντίστρια Ελίνα Τζένγκο, καλύτερη Ευρωπαία κάτω των 20 χρόνων, αν και είναι μόλις 17 χρόνων, αλλά και κορυφαία Ελληνίδα στην κατηγορία των γυναικών. Η Τζένγκο γεννήθηκε στη Χαλκιδική με γονείς που κατάγονται από την Αλβανία και πήρε την ελληνική υπηκοότητα λίγους μήνες πριν τη μεγάλη διοργάνωση. Οι προοπτικές της είναι να πάρει μέρος ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Τόκιο το 2020, σπάζοντας όλα τα... ρεκόρ, καθώς θα είναι μόλις 18 χρόνων!

Ανάλογο ταλέντο είναι η συναθλήτρια της Τζένγκο στον Κένταυρο Νέας Καλλικράτειας, η 16χρονη Αναστασία Ντραγκομίροβα, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, που πήρε την ελληνική υπηκοότητα πριν λίγες μέρες και είναι η δεύτερη στον κόσμο φέτος με 6.44μ. στο μήκος και τρίτη στο έπταθλο με 5.718 βαθμούς στην ηλικία της.

Η κορυφαία Ελληνίδα άλτρια του ύψους, η Τατιάνα Γκούσιν, που πέρασε τα 1.94μ. στον κλειστό στίβο, κατάγεται από τη Μολδαβία, ενώ η τρίτη τη τάξει στο άλμα επί κοντώ, πίσω από την Κατερίνα Στεφανίδη και τη Νικόλ Κυριακοπούλου, Κλαούντια-Έλενα Πόλακ, γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα από πατέρα Πολωνό, μητέρα από τη Σρι Λάνκα και πήρε την ελληνική υπηκοότητα το 2017. Η Πόλακ έχει περάσει και πέρσι και φέτος τα 4.46μ., ενώ είχε προκριθεί με 4.45μ. στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Βερολίνο.

Η Πόλακ είναι αθλήτρια του ΑΟ Μεγάρων, ενώ στον ίδιο σύλλογο ανήκει κι άλλη μια πολύ καλή επικοντίστρια, η 17χρονη Μελίνα Ποστίκα, που κατέχει δύο μοναδικά... ρεκόρ! Νίκησε το 2018 με ρεκόρ αγώνων στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα στο Μαρόκο (με 4 μέτρα, "έσπασε" το 3.95μ. της Κατερίνας Στεφανίδη) αγωνιζομένη -ως μαθήτρια- με την Ελλάδα, χωρίς όμως να έχει αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα!

Υπάρχουν πολλοί άλλοι "Αντετοκούνμπο" στον ελληνικό στίβο, αλλά να επισημάνουμε ακόμη δύο από την πρόσφατη επικαιρότητα. Ο Σάκσες - Αλέξανδρος Αλέρου από το Κιλκίς, με καταγωγή από τη Νιγηρία, νίκησε στα 800μ. του εφηβικού πρωταθλήματος, αν και βρίσκεται ακόμη στην κατηγορία των παίδων. Αντίστοιχη ήταν η επιτυχία της 18χρονης Νοράγια - Κάθριν Τζόνσον από τα Χανιά, που έχει ρίζες από τις ΗΠΑ και επικράτησε στα 400 μέτρα νεανίδων, ενώ πήρε το χρυσό μετάλλιο και στους Βαλκανικούς Αγώνες της ηλικίας της πριν πέντε μέρες στο Κλουζ της Ρουμανίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL