Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
"Χάρτινος" σεβασμός των δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χάρτινος" σεβασμός των δικαιωμάτων

“Σεβόμαστε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Η καταναγκαστική εργασία, η μισθολογική εκμετάλλευση και η δουλεία των παιδιών αποκλείονται σε κάθε περίπτωση”. Υποδειγματική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της γνωστής εταιρείας Samsung στη Γαλλία, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στη εταιρεία. Και αυτό γιατί μπορεί να αποδειχθεί ότι αφορά μόνο το... θεαθήναι και όχι την πραγματικότητα...

Ήδη ο πολύ γνωστός στη Γαλλία “πρύτανης” των ανακριτών του Οικονομικού Εγκλήματος Ρενό Βαν Ριμπέκ, που έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές υποθέσεις, όπως την υπόθεση Urba σχετικά με τη χρηματοδότηση του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος τη δεκαετία του 1990, τις φρεγάτες της Ταϊβάν κ.ά., προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών ΜΜΕ, σε απαγγελία κατηγορίας κατά της εταιρείας για “παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές”! Ο δικαστής προχώρησε σε αυτή την ενέργεια ύστερα από σχετικές καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων σχετικά με την καταπάτηση εκ μέρους της πολυεθνικής των δικών της ηθικών δεσμεύσεων.

Οι οργανώσεις στράφηκαν κατά της μητρικής εταιρείας στην Κορέα και της θυγατρικής της στη Γαλλία στις 25 Ιουνίου 2018. Πρόκειται για παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων που διαπιστώθηκαν στην αλυσίδα παραγωγής της εταιρείας, κυρίως στην Κίνα, τη Νότιο Κορέα και το Βιετνάμ, όπου πολλοί πάροχοι υπηρεσιών χρησιμοποιούν παράνομα την παιδική εργασία. Η υπόθεση, που μόλις “έσκασε” στη Γαλλία, πέρα από μεγάλη αίσθηση δημιουργεί και προηγούμενο.

“Είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία που αναγνωρίζεται από έναν δικαστή ότι οι ηθικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει μια επιχείρηση μπορούν να αποτελέσουν εμπορικές πρακτικές, οι οποίες δεσμεύουν εκείνον που τις αναλαμβάνει” παρατήρησαν σε ανακοίνωσή τους όλες οι ΜΚΟ που στρέφονται κατά της εταιρείας.

“Οι Γάλλοι καταναλωτές δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προσανατολίζουν ανάλογα τις τηλεφωνικές αγορές τους σε σχέση με τις ηθικές δεσμεύσεις των κατασκευαστών. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από τη Samsung στην ιστοσελίδα της απευθύνονται στους Γάλλους καταναλωτές και πρόκειται για παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές” δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι France 24 η Μαρί Λορ Γκισλέν, υπεύθυνη της υπόθεσης στη ΜΚΟ Σερπά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να “στριμωχτεί” ο κολοσσός για το ίδιο θέμα. Μια προηγούμενη καταγγελία το 2014 αρχειοθετήθηκε. Και πλέον ο Βαν Ριμπέκ απήγγειλε κατηγορία μετά την κατάθεση του εκπροσώπου της εταιρείας στις 17 Απριλίου. Στη διάρκεια των πέντε ετών που πέρασαν, συγκεντρώθηκαν νέα στοιχεία εις βάρος της εταιρείας: σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κυρίως των γυναικών που εργάζονται σε εργοστάσιά της στην Κίνα, τη Ν. Κορέα και το Βιετνάμ.

Στη βάση στοιχείων τοπικών ΜΚΟ που μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στα εργοστάσια στις χώρες αυτές, η Σερπά καταγγέλλει τη χρήση παιδιών κάτω των 16 ετών, καταχρηστικά ωράρια εργασίας, συνθήκες διαβίωσης και εργασίας απαράδεκτες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κινδύνους για τους εργαζόμενους...

Στην απαγγελία των κατηγοριών συνέβαλε και το γεγονός ότι, κατά τη διαμεσολάβηση μίας ΜΚΟ και της εταιρείας, η τελευταία αναγνώρισε την ευθύνη της στην επαγγελματική ασθένεια 200 εργαζομένων της (κυρίως γυναικών κάτω των 30 ετών) τον Νοέμβριο του 2018 στη Νότιο Κορέα. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αποζημιώσει πρώην εργαζόμενους, που αρρώστησαν λόγω χειρισμού τοξικών προϊόντων χωρίς ανάλογη προστασία και χωρίς ενημέρωση για την επικινδυνότητά τους.

Με δήλωσή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Samsung δήλωσε ότι αμφισβητεί τη βάση της κατηγορίας και διαβεβαίωσε ότι είναι ευθύνη της οι συνεργάτες της να παρέχουν άριστες συνθήκες εργασίας - μια αναμενόμενη αντίδραση. Η υπόθεση φυσικά και θα έχει συνέχεια καθώς δεν είναι διόλου σύνηθες να κατηγορείται στη Γαλλία μια εταιρεία για τις πρακτικές της εκτός γαλλικών συνόρων. A suivre... λοιπόν μια υπόθεση που ούτως ή άλλως δημιουργεί σοβαρό νομικό προηγούμενο εντός κι εκτός Γαλλίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL