Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Κέντρα εξολόθρευσης μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κέντρα εξολόθρευσης μεταναστών

Πνίγονται κατά χιλιάδες στη Μεσόγειο ή κλείνονται σε στρατόπεδα όπου κακοποιούνται και βασανίζονται. Τώρα βομβαρδίζονται και από αέρος. Τουλάχιστον 40 πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν το κέντρο κράτησής τους έξω από την Τρίπολη χτυπήθηκε από πύραυλο. Κρατούνταν εκεί στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη η Ε.Ε. με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Στο πλαίσιο της "επιχείρησης Τρίτων", το λιμενικό της Λιβύης συλλαμβάνει από το 2015 όσους πρόσφυγες επιχειρούν να αποπλεύσουν με προορισμό την Ευρώπη και τους κλείνει σε κέντρα κράτησης όπου σύμφωνα με πολλές καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων πέφτουν θύματα βιασμών, βασανιστηρίων ή καταναγκαστικής εργασίας.

Ένα από αυτά τα κέντρα, εκείνο στην παραλιακή πόλη Ταζούρα, που "φιλοξενούσε" περισσότερα από 600 άτομα, χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης από πύραυλο. Παραμένει αβέβαιο ποιος τον εκτόξευσε. Η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Τρίπολης έκανε λόγο για "σφαγή" επιρρίπτοντας την ευθύνη στις δυνάμεις του πολέμαρχου Χαλίφα Χάφταρ, που τους τελευταίους μήνες πολιορκούν τη Λιβύη.

Ο Μαλέκ Σαρίφ, εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής του Χάφταρ, διέψευσε από την πλευρά του την πληροφορία ως "ανακριβή". "Ο LNA, δεν διεξάγει αεροπορικές επιχειρήσεις" υποστήριξε. Ο LNA που διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη τα οποία έχει προμηθευτεί από το Κατάρ και την Αίγυπτο, είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες πριν από την επίθεση για "συνεχείς αεροπορικές επιδρομές" κατά της Ταζούρα και άλλων πόλεων. Στο παρελθόν είχε επίσης καταγγείλει την κυβέρνηση της Τρίπολης ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως "ανθρώπινες ασπίδες".

Παρά το εμπάργκο που έχει κηρύξει ο ΟΗΕ, και οι δύο εμπόλεμες παρατάξεις εξοπλίζονται από ξένους συμμάχους τους. Μόλις τον προηγούμενο μήνα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του προμηθεύει με όπλα την κυβέρνηση της Τρίπολης.

"Το εμπάργκο όπλων έχει στόχο να προστατεύσει τους αμάχους στη Λιβύη. Ωστόσο η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, μεταξύ άλλων, το παραβιάζουν κατάφωρα παρέχοντας τεθωρακισμένα οχήματα, drones και πυραύλους" σχολίασε η Μαγκνταλένα Μουγκράμπι, υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξέφρασε, από την πλευρά της, την έντονη ανησυχία της για την επίθεση στο κέντρο κράτησης των μεταναστών. Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τη σπαρασσόμενη από τις εμφύλιες συγκρούσεις Λιβύη ως μη ασφαλή χώρα για τους μετανάστες και έχει καλέσει τις λιβυκές και ευρωπαϊκές αρχές να μην εγκαθιστούν εκεί κέντρα προσφύγων. Ωστόσο η Ιταλία του Σαλβίνι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν το Λιμενικό της Λιβύης προκειμένου να εμποδίζει πρόσφυγες να αναχωρούν από εκεί για την Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε εξοργισμένος από το περιστατικό τονίζοντας ότι οι ακριβείς συντεταγμένες του κέντρου κράτησης είχαν δοθεί στα εμπλεκόμενα μέρη. Σε κοινή τους δήλωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και οι επίτροποι Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν την επίθεση ζητώντας την άμεση διεξαγωγή έρευνας.

"Αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι κούφιες καταδίκες, αλλά η επείγουσα και άμεση εκκένωση όλων των κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων στη Λιβύη" τόνισε ο Πρινς Αλφάνι, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λιβύη. "Σήμερα η αδράνεια και αυταρέσκεια στοιχίζουν χωρίς λόγο τη ζωή στους πιο ευάλωτους" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL