Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ετεροχρονισμένη δικαίωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη

Η αρχή έγινε ουσιαστικά το 2011. Η γαλλική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Ολοκαυτώματος όταν Αμερικανοί νομοθέτες την απείλησαν με αποκλεισμό απ’ την ανάθεση συμβάσεων στις ΗΠΑ αν δεν αναγνώριζε τον ρόλο της στη μεταφορά χιλιάδων Εβραίων στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το 2014 η SNCF προχώρησε στη σύσταση ενός ταμείου με απόθεμα 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποζημίωση των θυμάτων.

Την περασμένη Τετάρτη ήταν η σειρά της εθνικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Ολλανδίας Nederlandse Spoorwegen (NS) να αναγνωρίσει και εμπράκτως το δικό της μερίδιο ευθύνης στο έγκλημα. Ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει τους Εβραίους που μεταφέρθηκαν με τα τρένα της στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αποζημίωση αφορά όχι μόνο τους περίπου 500 εν ζωή, σήμερα, πρώην κρατούμενους, αλλά και τους απογόνους εκείνων που στο μεταξύ πέθαναν.

Κατά τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων πρόκειται για πολλές χιλιάδες ανθρώπους. Το δε ποσό που θα απαιτηθεί εκτιμάται σε "πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ". Σημειωτέον ότι η εταιρεία, που χαρακτηρίζει την εποχή εκείνη ως "μαύρη σελίδα" στην ιστορία της, είχε ζητήσει επισήμως συγγνώμη το 2005 για τη συμμετοχή της στη ναζιστική εκστρατείας εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης.

Όπως και πολλές άλλες δημόσιες εταιρείες στην Ολλανδία, η NS συνέχισε κανονικά τις δραστηριότητές της και μετά την κατοχή της χώρας από τους Ναζί, τον Μάιο του 1940. Εισέπραξε μάλιστα ποσά που ισοδυναμούν σήμερα με πολλά εκατομμύρια ευρώ για τις μεταφορές ολόκληρων οικογενειών Εβραίων στο Βέστερμπορκ, στα σύνορα με τη Γερμανία.

Συνολικά 107.000 από τους 140.000 Εβραίους της Ολλανδίας μεταφέρθηκαν στο Βέστερμπορκ και από εκεί στάλθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου του Άουσβιτς, του Σόμπιμπορ και του Μπέργκεν - Μπέλσεν. Η Άννα Φρανκ είχε μεταφερθεί επίσης στο Βέστερμπορκ στις αρχές Αυγούστου του 1944, όταν συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με την οικογένειά της στο σπίτι όπου κρύβονταν στο πίσω μέρος μια παλιάς βιοτεχνίας στο κανάλι Πρινσενγκράχτ του Άμστερνταμ.

Οι αποζημιώσεις που θα δοθούν φτάνουν τα 15.000 ευρώ για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ για τα παιδιά των πρώην κρατουμένων που γεννήθηκαν "πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον πόλεμο", καθώς και για τους χήρους και τις χήρες. Συνολικά υπολογίζεται ότι 5.000 - 6.000 άνθρωποι δικαιούνται αποζημίωσης.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις