Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
ΝΒΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ / "Σάρωσε" για τον τίτλο του MVP!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΒΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ / "Σάρωσε" για τον τίτλο του MVP!

Iστορική η χθεσινή μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό, αφού ένα παιδί γεννημένο στα Σεπόλια με γονείς από τη Νιγηρία, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, κατέκτησε την κορυφαία διάκριση όλων των εποχών για Έλληνα αθλητή, καθώς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, στον θαυμαστό κόσμο του ΝΒΑ!

Η εκδήλωση της απονομής του βραβείου έγινε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια με παρουσιαστή έναν "θρύλο" του ΝΒΑ τον Σακίλ Ο’ Νιλ. Ο 24χρονος Έλληνας άσος ήταν υποψήφιος για το βραβείο μαζί με τους Τζέιμς Χάρντεν (Χιούστον Ρόκετς) και Πολ Τζορτζ (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ). Η επικράτησή του ήταν "σαρωτική", αφού συγκέντρωσε το 77% των ψήφων των εκπροσώπων των ΜΜΕ (78/101)! Ήταν και υποψήφιος για το βραβείο του καλύτερου αμυντικού, αλλά εκεί ο τίτλος πήγε στον Ρούντι Γκομπέρ (Γιούτα Τζαζ). Παράλληλα πέτυχε και μια ιστορική επίδοση για το ίδιο το ΝΒΑ, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που αναδείχθηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης (2017) και εν συνεχεία πήρε και το βραβείο του MVP.

Ο "Greek Freak" βίωσε φέτος την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Με αυτόν ηγέτη οι Μιλγουόκι Μπακς ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ (60 νίκες - 22 ήττες), ενώ έφτασαν μέχρι τους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας, όπου αποκλείστηκαν με 4-2 νίκες από τους μετέπειτα πρωταθλητές Τορόντο Ράπτορς. Στην ατομική στατιστική ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε 27.7 πόντους, 12.5 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1.5 κοψίματα μέσον όρο σε 32.8 λεπτά συμμετοχής, κάνοντας ρεκόρ καριέρας σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ.

Κατά τη διαρκεια της απονομής συγκινήθηκε και τα δάκρυά του δεν σταμάτησαν σε όλη τη διάρκεια της συγκλονιστικής ομιλίας του:

"Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που με ευλόγησε με αυτό το ταλέντο για να είμαι στη θέση που βρίσκομαι σήμερα. Όλα τα κάνω μέσω αυτού, είμαι απίστευτα ευλογημένος. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, κυρίως τους συμπαίκτες μου. Θέλει πάνω από έναν παίκτη για να έχεις πάνω από 60 νίκες και τους ευχαριστώ που ήταν μαζί μου στον πόλεμο. Θέλω να ευχαριστήσω το τεχνικό επιτελείο, που μας έμαθε όλα όσα έπρεπε να ξέρουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση, που πίστεψε. Ήμουν 18 ετών στην Ελλάδα και με πίστεψαν.

Ευχαριστώ το Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τους Νιγηριανούς που με υποστηρίζουν. Ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι 6 το πρωί και μου στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα. Πριν από δύο χρόνια είχα ένα στόχο, να γίνω ο κορυφαίος του πρωταθλήματος. Ευχαριστώ τον πατέρα μου, αν και προφανώς δεν μπορεί να είναι εδώ μαζί μου (σ.σ.: έχει πεθάνει). Πάντοτε, όταν περνάω στο παρκέ, θυμάμαι τον πατέρα μου, που μου έλεγε να παίζω και πιο σκληρά, ακόμη κι όταν πονούσα. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπληκτικούς αδελφούς μου. Σας ευχαριστώ, είστε τα πρότυπά μου, σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για μένα. Θέλω να ευχαριστήσω τη φοβερή μητέρα μου. Είναι η ηρωίδα μου από παιδί. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον σου και δεν μπορείς να το πιστέψεις αν δεν έχεις ένα γονιό. Ευχαριστώ τους ατζέντηδες, που με πίστευαν και μου έδιναν κίνητρο, που δεν με ενοχλούν πολύ. Αυτή είναι μόνο η αρχή για μένα, στόχος μου είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Όπως μου έχει πει ο πατέρας μου, πάντα να θέλεις περισσότερα, αλλά να μην είσαι άπληστος".

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος στην ιστορία του ΝΒΑ, μετά τον σπουδαίο Γερμανό Ντιρκ Νοβίτσκι (2006-07), που κερδίζει το κορυφαίο έπαθλο, ενώ είναι ο πέμπτος μη Αμερικανός (Χακίμ Ολάζουον, Τιμ Ντάνκαν, Στιβ Νας και Ντιρκ Νοβίτσκι οι άλλοι τέσσερις) που το καταφέρνει.

Κατά τη διάρκεια της τελετής και πριν από τα αποτελέσματα, ο άλλοτε άσος των Μπακς, Καρίμ Αμπντούλ - Τζαμπάρ, ήταν αυτός που αποθέωσε τον Γιάννη αναφέροντας στοιχεία από την ιστορία της ζωής του, για το πώς ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, έχοντας ένα ζευγάρι παπούτσια που μοιραζόταν με τον Θανάση Αντετοκούνμπο πριν φτάσει να γίνει σταρ στο ΝΒΑ, λέγοντας αστειευόμενος: "Κι ας σπάει τα ρεκόρ μου στο Μιλγουόκι"!

Ο προπονητής του Γιάννη, Μάικ Μπουντενχόλζερ, αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στο ΝΒΑ. Ο Μπουντενχόλζερ ήταν ο αναμορφωτής των Μιλγουόκι Μπακς. Αυτός που άλλαξε το στιλ της ομάδας δίνοντας "ελευθερία" κινήσεων στον Γιάννη, με τέσσερις σουτέρ στο τερέν. Κατέκτησε το σχετικό βραβείο για δεύτερη φορά στην καριέρα του, αφού το είχε πάρει και τη σεζόν 2014-15, ως προπονητής των Ατλάντα Χοκς. Παράλληλα ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς, Τζον Χορστ, αναδείχθηκε "παράγοντας της χρονιάς"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL