Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ / Ένας σύγχρονος μύθος ολοκληρώθηκε επιτυχώς...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ / Ένας σύγχρονος μύθος ολοκληρώθηκε επιτυχώς...

Οι παίκτες και οι προπονητές του Προμηθέα πανηγυρίζουν τη νίκη επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και την πρόκριση στους τελικούς...

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να κατέκτησε το πρωτάθλημα της Μπάσκετ Λιγκ, όμως η φετινή αγωνιστική περίοδος σημαδεύτηκε από ένα απροσδόκητο, αλλά άκρως εντυπωσιακό επίτευγμα, την κατάκτηση της δεύτερης θέσης από τον Προμηθέα Πατρών. Για πρώτη φορά στην ιστορία του εγχώριου ανταγωνισμού, συμμετείχε στους τελικούς του πρωταθλήματος για τη διεκδίκηση του τίτλου μια επαρχιακή ομάδα και αυτή ήταν το συγκρότημα του Μάκη Γιατρά...

Η περσινή τέταρτη θέση φάνταζε ως "ταβάνι" για τους Πατρινούς και κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως δώδεκα μήνες αργότερα η συγκεκριμένη ομάδα θα ανέβαινε δύο ακόμα θέσεις. Και μπορεί αυτή η συμμετοχή στους τελικούς να είναι απόρροια και των όσων αρνητικών συνέβησαν με τον Ολυμπιακό, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα σύγχρονο μύθο, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Στο τέλος της κανονικής περιόδου του φετινού πρωταθλήματος ο Προμηθέας είχε τερματίσει τέταρτος, με 16 νίκες και 10 ήττες. Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ απέκλεισε με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες τον ΠΑΟΚ, ενώ στην ημιτελική φάση, παρότι είχε μειονέκτημα έδρας, άφησε έξω την ΑΕΚ. Ήταν μια συγκλονιστική σειρά, που κρίθηκε στην τελευταία φάση της παράτασης του πέμπτου αγώνα, με τον Προμηθέα να αποδεικνύεται πιο έτοιμος, αγωνιστικά και ψυχολογικά, από την "Ένωση". Η πρόκριση ήταν δίκαια, με την ομάδα της Πάτρας να είναι καλύτερη -έστω και στις... λεπτομέρειες- στα τέσσερα από τα πέντε ματς της σειράς...

Και στην Ευρώπη, όμως, ο Προμηθέας Πάτρας είχε θετική παρουσία στην παρθενική του συμμετοχή. Σε ένα δύσκολο όμιλο στο FIBA Τσάμπιονς Λιγκ, κατάφερε να προκριθεί αφήνοντας πίσω ομάδες όπως η Στρασμπoύρ, η Οστάνδη, η Μπαϊρόιτ και η Ολύμπια Λιουμπλιάνα, με προϊστορία και στην Ευρωλίγκα. Στη φάση των "16", βρέθηκε απέναντι στη νικήτρια της πρώτης διοργάνωσης ισπανική Τενερίφη. Στον πρώτο αγώνα επικράτησε με 69-57 στην Πάτρα, αλλά στον επαναληπτικό "λύγισε" χάνοντας με 79-57.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο προπονητής της Εθνικής ανδρών Θανάσης Σκουρτόπουλος είχε καλέσει τρεις παίκτες του Προμηθέα στην Εθνική, τον Νίκο Γκίκα, τον Χρήστο Σαλούστρο και τον Μιχάλη Τσαϊρέλη. Οι δύο πρώτοι, μάλιστα, κάποτε συνυπήρξαν μαζί με τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου, ένα σωματείο που αποδείχτηκε "μήτρα" για σπουδαίους μπασκετμπολίστες.

Παράλληλα, γίνεται πολύ αξιόλογη δουλειά στις Ακαδημίες του πατρινού συλλόγου, καθώς δεν λείπουν οι διακρίσεις στα αντίστοιχα πρωταθλήματα των ηλικιακών κατηγοριών. Μάλιστα βρίσκεται σε εφαρμογή και το πρόγραμμα υποτροφιών «Νους», με το οποίο άνθρωποι της ομάδας ψάχνουν σε όλη τη χώρα για να βρουν νέα παιδιά με ταλέντο και σωματικά προσόντα, για να γαλουχηθούν με τις αξίες που θέλει να διαχύσει το σωματείο.

Η ατμόσφαιρα στο κλειστό γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» είναι πάντα όμορφη και "μπασκετική", με αποκορύφωμα τον δεύτερο τελικό με τον Παναθηναϊκό. Για μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1985 και μέχρι το 2013 αγωνιζόταν στην Α' κατηγορία της ΕΣΚΑΗ, δηλαδή στο τοπικό πρωτάθλημα της Αχαΐας και της Ηλείας, όλα αυτά μοιάζουν απίστευτα, αλλά είναι πραγματικά...

Όσο για το μέλλον του Προμηθέα, φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Ήδη η ομάδα «μετακόμισε» από το FIBA Τσάμπιονς Λιγκ στο EuroCup, έχοντας διά στόματος του ανθρώπου που κρατάει τα ηνία της, του Βαγγέλη Λιόλιου, ως απώτερο στόχο τη συμμετοχή ακόμη και στην Ευρωλίγκα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL