Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΕΥΡΩΠΗ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / Οι αγγλικές ομάδες δείχνουν τον τρόπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΡΩΠΗ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / Οι αγγλικές ομάδες δείχνουν τον τρόπο

O Γερμανός Γιούργκεν Κλοπ οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του έκτου τίτλου της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση...

Η φετινή αγωνιστική περίοδος στις ποδοσφαιρικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν «βαμμένη» στα αγγλικά χρώματα! Στους τελικούς τόσο του Τσάμπιονς Λιγκ όσο και του Γιουρόπα Λιγκ συμμετείχαν μόνο αγγλικές ομάδες. Μάλιστα μία και μόνο πόλη, το Λονδίνο, είχε τρεις δικές της ομάδες. Βέβαια, για πρώτη φορά οι νικητές και των δύο μεγάλων διοργανώσεων ήταν από την Αγγλία, με τη Λίβερπουλ να νικάει 2-0 την Τότεναμ στο Τσάμπιονς Λιγκ και την Τσέλσι να συντρίβει 4-1 την Άρσεναλ για το Γιουρόπα Λιγκ στο παραδοσιακό ντέρμπι του Λονδίνου, που έγινε στο... μακρινό Μπακού.

Στο τέλος, λοιπόν, της τρέχουσας δεκαετίας οι Άγγλοι έβαλαν τη "σφραγίδα" τους. Δεν ήταν πάντως μια δεκαετία που εξελισσόταν και τόσο καλά γι' αυτούς, αφού στο Τσάμπιονς Λιγκ είχαν καταφέρει να πάρουν μόνο έναν τίτλο, με την Τσέλσι απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου το 2012, ενώ είχαν ηττηθεί σε τελικούς το 2011 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το 2018 η Λίβερπουλ. Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι αγγλικές ομάδες είχαν επικρατήσει σε δύο τελικούς, η Λίβερπουλ το 2005 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2008, ενώ είχαν ηττηθεί η Άρσεναλ το 2006, η Λίβερπουλ το 2007 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009. Το 2008 φιναλίστ ήταν η Τσέλσι, επομένως στον αγγλικό "εμφύλιο" μία ομάδα θα έχανε...

Στο Γιουρόπα Λιγκ στην τρέχουσα δεκαετία είχαν κατακτήσει το τρόπαιο η Τσέλσι το 2013 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2017, ενώ ηττήθηκε στον τελικό του 2010 η Φούλαμ. Στην προηγούμενη δεκαετία το τρόπαιο πήρε η Λίβερπουλ το 2001, ενώ έχασε στον τελικό η Μίντλεσμπρο το 2006.

Το ερώτημα είναι: πού οφείλεται αυτή η φετινή ποδοσφαιρική "εκτίναξη"; 'Ενας πρώτος λόγος είναι είναι πως το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει πολλά έσοδα. Ο κύκλος εργασιών για τη σεζόν 2017-2018 είχε αγγίξει τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος τα έσοδα της Χάντερσφιλντ, που τερμάτισε τελευταία και υποβιβάστηκε, μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα έφτασαν τα 93 εκατομμύρια λίρες!

Επιπλέον, τα γήπεδα είναι πάντα γεμάτα και η Πρέμιερ Λιγκ είναι ελκυστικός προορισμός για ικανότατους ποδοσφαιριστές από διάφορα σημεία του πλανήτη και μάλιστα στις καλύτερες ηλικίες. Δεν πρέπει να διαφεύγει, φυσικά, και το γεγονός πως αυτή τη στιγμή δύο από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο, ο Γερμανός Γιούργκεν Κλοπ της Λίβερπουλ και ο Ισπανός Πεπ Γκουαρντιόλα της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι, προπονούν τις δύο κορυφαίες ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Δύο ομάδες που πρόσφεραν μια ανεπανάληπτη "τιτανομαχία" για την κατάκτηση του φετινού τίτλου της Πρέμιερ Λιγκ, με τη Σίτι να φτάνει στους 98 βαθμούς και τη Λίβερπουλ στους 97.

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι παραδοσιακά το πλέον ανταγωνιστικό και διακρίνεται για τους υψηλούς ρυθμούς που χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των αναμετρήσεων, με τη φυσική κατάσταση να παίζει πρωτεύοντα ρόλο και ενδεχομένως να είναι κι αυτή που κάνει τη διαφορά και σε υψηλό επίπεδο.

Βέβαια, η φετινή πορεία των αγγλικών ομάδων είναι πολύ δύσκολο από στατιστικής πλευράς να επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια, αλλά οι παραδοσιακά κυρίαρχες ευρωπαϊκές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους κ.λπ.) πρέπει να μάθουν από τα λάθη τους και -γιατί όχι- να διδαχθούν από τις μεθόδους του αγγλικού ποδοσφαίρου αν θέλουν να επιστρέψουν και πάλι στην κορυφή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL