Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ / Απούσα ελληνική ομάδα, πρωταθλητής Έλληνας προπονητής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ / Απούσα ελληνική ομάδα, πρωταθλητής Έλληνας προπονητής

Την ώρα που το ελληνικό μπάσκετ "τρώγεται με τις σάρκες του" ένας Έλληνας προπονητής φρόντισε να διαφημίσει εκτός συνόρων τη χώρα μας, όπως κάνει κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη κυριάρχησε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα στη Βιτόρια και ο Έλληνας τεχνικός “έγραψε ιστορία” όχι μόνο γιατί κατέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο, αλλά γιατί έγινε κι ο πολυνίκης προπονητής της ρωσικής ομάδας στη διοργάνωση (132 νίκες - 34 ήττες). Ο δεύτερος Έλληνας κόουτς που έχει κατακτήσει τον τίτλο στην Ευρωλίγκα είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Ολυμπιακό το 2013. Μάλιστα ο Ιτούδης φθάνει τους επτά τίτλους συνολικά, αν συνυπολογίσουμε και τους πέντε που πήρε με τον Παναθηναϊκό, ως βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Μετά την επιτυχία του αυτή ο Δημήτρης Ιτούδης διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα τεχνικού όλων των εποχών, ενώ είναι σίγουρα ο πιο επιτυχημένος συμπατριώτης μας, που έχει δουλέψει σε ομάδα του εξωτερικού.

Το πρώτο δείγμα γραφής για τον 48χρόνο τεχνικό ήταν στην περίοδο 2013-14, όταν ανέλαβε πρώτος προπονητής την άσημη τουρκική ομάδα Μπάνβιτ και την οδήγησε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου με 29 νίκες και μόλις μια ήττα. Τότε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ρίσκαρε με την πρόσληψή του και δεν έχασε, καθώς στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν η ρωσική ομάδα μετείχε σ’ όλα τα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και κατέκτησε δύο φορές τον τίτλο στα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Η επιτυχία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και του Δημήτρη Ιτούδη παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς προήλθε από ανατροπές. Αρχικά έπρεπε να ξεπεράσουν το σοκ της ήττας από την Μπακόνια στη Μόσχα τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και τα κατάφεραν με εμφατικό τρόπο στα δύο επόμενα ματς στη Χώρα των Βάσκων, αλλά και στον ημιτελικό κόντρα στην κάτοχο του τίτλου Ρεάλ Μαδρίτης, όταν βρέθηκαν να χάνουν με 13π. διαφορά (58-71) στο 28’, αλλά τελικά νίκησαν με 95-90.

Αντίστοιχο “χαρακτήρα” έδειξε η “ομάδα του στρατού” στον τελικό στις περιπτώσεις που η μαχητική Αναντολού Εφές πλησίαζε στο σκορ, με τον Δημήτρη Ιτούδη να “χτυπάει” στις αδυναμίες της και να γίνεται “αφεντικό” της αναμέτρησης με επιθετικό πλουραλισμό, κατακτώντας τον τίτλο με σκορ 91-83.

Τέτοια εικόνα ήταν πολύ σημαντική για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μια ομάδα που έχει χάσει έναν τελικό (το 2012 με τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη) κι έναν ημιτελικό (το 2014 με την Μακάμπι στο Μιλάνο) στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Η αξία της επιτυχίας του Δημήτρη Ιτούδη φαίνεται κι από το μήνυμα που έγραψε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Ρικ Πιτίνο στο twitter: “Συγχαρητήρια στην ΤΣΣΚΑ για την κατάκτηση της Ευρωλίγκα. Καταπληκτική δουλειά από τον Έλληνα Δημήτρη Ιτούδη. Ταπεινός και χαρούμενος για τη νίκη. Μπράβο!”

Για να φθάσει για δεύτερη φορά στην κορυφή της Ευρώπης ο Δημήτρης Ιτούδης εμπιστεύθηκε και τρεις παίκτες με θητεία στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, τους Κάιλ Χάινς (λέει τα καλύτερα λόγια για την προσφορά του), Οθέλο Χάντερ και Ντάνιελ Χάκετ, που για πολλούς ήταν ο “κρυφός” ΜVP του φάιναλ φορ. Αλλά πάνω απ’ όλα στηρίχθηκε σε δύο άλλους Έλληνες, τον βοηθό του Ανδρέα Πιστιόλη και τον γυμναστή Κώστα Χατζηχρήστο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL