Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Λουις Γκαμπέλο Κονέχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λουις Γκαμπέλο Κονέχο

O Λουίς Γκαμπέλο Κονέχο ήταν ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα στο μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία. Ήταν 30 χρονών. Είχε μαύρα μαλλιά και ένα παχύ μαύρο μουστάκι, τύπου Μαδούρο, που του πρόσδιδε πολύ σοβαρό ύφος, ενώ οι δημοσιογράφοι που μετέδιδιδαν τους αγώνες για την ελληνική τηλεόραση, είχαν αναφέρει ότι η βασική του δουλειά είναι μπάρμαν. Για μπάρμαν τα πήγαινε εξαιρετικά και ήταν χάρμα οφθαλμών να τον παρακολουθείς. Ήταν σταθερός σαν βράχος, αποτελεσματικός στο να τελειώνει τις φάσεις και θεαματικός στις εκτινάξεις του, που ήταν συχνές, καθώς η άμυνα της Κόστα Ρίκα δεν έλεγε και πολλά πράγματα. Αποδείχτηκε πολύτιμος για την ομάδα του στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Προκάλεσε απελπισία στους Σκωτσέζους. Έκανε ιστορικό παιχνίδι στον αγώνα με την Βραζιλία, όπου η ομάδα του ηττήθηκε με 1-0. Και έπαιξε βασικό ρόλο στο 2-1 επί της Σουηδίας, που έστειλε την χώρα του στους 16 της διοργάνωσης.

Όμως, στον τελευταίο εκείνον αγώνα, η βρώμικη προβολή ενός Σουηδού επιθετικού σε μια έξοδο του Γκαμπέλο Κονέχο, έστειλε τον τερματοφύλακα της Κόστα Ρίκα εκτός παιχνιδιού, σφαδάζοντας με σοβαρότατο τραύμα στο γόνατο. Ήταν από αυτά τα χτυπήματα που κόβουν το ποδόσφαιρο. Περίμενα με αγωνία τον αγώνα της επόμενης φάσης των 16 εναντίον της Τσεχοσλοβακίας να δω αν θα ανακάμψει, αλλά δυστυχώς στην ενδεκάδα κατέβηκε ο αναπληρωματικός του. 

Ο αναπληρωμάτικός τερματοφυλακας της Κόστα Ρίκα, δεν ήταν μπάρμαν, και έφαγε 4 γκολ, στα οποία παρέμεινε ακίνητος. Έτσι η ομάδα ηττήθηκε από τους Τσεχοσλοβάκους με 4-1 και η πορεία της στο μουντιάλ σταμάτησε. Την δόξα εκείνης της διοργάνωσης θα την έπαιρνε το Καμερούν, του σαραντάχρονου Ροζέ Μιλά. Παρά τον τραυματισμό του και τους ούτε καν τρείς αγώνες του, ο Κονέχο αναδείχτηκε καλύτερος τερματοφύλακας του Μουντιάλ 1990, μαζί με τον Xoύλιο Ολαρτικοϊτσέα της Αργεντινής, που όμως έπαιξε σε εφτά παιχνίδια.   

Για χρόνια, φανταζόμουν τον Γκαμπέλο Κονέχο, έναν κουτσό μπάρμαν, να σερβίρει τους πελάτες και να τους διηγείται πως έκανε εκείνη την διπλή απόκρουση σε δύο διαδοχικά σουτ, που έγιναν με διαφορά εντός δευτερολέπτου, από δύο διαφορετικούς Βραζιλιάνους επιθετικούς. Από την άλλη, σκεφτόμουν ότι αν είχε εκτιμηθεί όντως η αξία του, θα μπορούσε να έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα.

Όταν μπήκε στην ζωή μας το ίντερνετ, αναζήτησα τον παλιό μου φίλο Γκαμπέλο Κονέχο. Τελικά δεν έγινε ένας κουτσός μπάρμαν. Πήρε μεταγραφή στην Ισπανία, και αγωνίστηκε στην Αλμπαθέτε που τότε έπαιζε στην πρώτη κατηγορία. Το 1996 επέστρεψε στην Κόστα Ρίκα, όπου αγωνίστηκε για λίγο ακόμα και παραιτήθηκε στα 38 του.

Το  youtube τον δοξάζει ακόμα. Έχει κόψει το μουστάκι και δεν έγινε Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα. Είναι προπονητής τερματοφυλάκων στην εθνική ομάδα της χώρας του. Εντάξει. Βαρετό για τέτοιον γίγαντα…  

     

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL