Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / Τσάμπιονς Λιγκ: Ανοίγει κι άλλο η "ψαλίδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / Τσάμπιονς Λιγκ: Ανοίγει κι άλλο η "ψαλίδα"

TOY ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων για το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ και αποσαφηνίστηκαν οι 16 ομάδες που θα συνεχίσουν στη φάση των νοκ άουτ, με τα οκτώ ζευγάρια να προκύπτουν στην αυριανή κλήρωση στη Νιόν. Οι ομάδες που προκρίθηκαν είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Βασιλεία, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μπάγερν Μονάχου, η Ρόμα, η Τσέλσι, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους, η Λίβερπουλ, η Σεβίλλη, η Μάντσεστερ Σίτι, η Σαχτάρ Ντονιέτσκ, η Μπεσίκτας, η Πόρτο, η Τότεναμ και η κάτοχος του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης. Η διοργάνωση θα αρχίσει ξανά στις 13 Φεβρουαρίου.

Παρατηρώντας κάποιος τα οριστικά δεδομένα που προέκυψαν μετά το πέρας και των έξι αγωνιστικών μπορεί να εντοπίσει κάποιες φετινές ξεχωριστές ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, είναι εντυπωσιακό το στοιχείο της πρόκρισης και των πέντε εκπροσώπων της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ στη φάση των 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA. Σχεδόν το ένα τρίτο όσων ομάδων συνεχίζουν προέρχεται από ένα συγκεκριμένο πρωτάθλημα, που τυχαίνει να είναι και το πλουσιότερο του κόσμου! Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι πέρασαν, μάλιστα, ως πρώτες των ομίλων τους, ενώ η Τσέλσι ως δεύτερη.

Επίσης, το γεγονός ότι η "νεόπλουτη" Παρί Σεν Ζερμέν τελείωσε τις υποχρεώσεις της σκοράροντας 25 φορές φανερώνει την ισχύ της, αλλά και την πλήρη αδυναμία της Σέλτικ και της Άντερλεχτ να προβάλουν την παραμικρή αντίσταση. Οι δύο αυτές ομάδες, με τη Σέλτικ τελικά να παίρνει την τρίτη θέση, δέχτηκαν συνολικά και οι δύο μαζί 35 τέρματα απέναντι στους Γάλλους και την Μπάγερν Μονάχου! Σε αυτόν τον όμιλο η έννοια του ανταγωνισμού αποδείχτηκε... ανύπαρκτη (15 βαθμούς οι δύο πρώτοι, 3 βαθμούς οι δύο τελευταίοι)! Στο ίδιο μήκος κύματος, οι δύο «εφτάρες» της Λίβερπουλ σε Μάριμπορ (εκτός έδρας) και Σπαρτάκ Μόσχας από τη μία χαροποιούν τους πολυπληθείς φίλους της ομάδας του αγγλικού λιμανιού, από την άλλη, όμως, θέτουν κι εδώ ζήτημα ανταγωνιστικότητας...

Αν το "άνοιγμα της ψαλίδας" το θέλει η UEFA για να μπαίνουν περισσότερα γκολ στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει πετύχει τον σκοπό της. Φέτος, και σε συνολικά 96 παιχνίδια που έγιναν στη φάση των ομίλων, σημειώθηκαν 306 γκολ, παρουσιάζοντας μέσο όρο 3,19 γκολ ανά παιχνίδι ή διαφορετικά ένα γκολ κάθε 28 λεπτά! Το προηγούμενο ρεκόρ στη φάση των ομίλων ήταν 292 γκολ από τη σεζόν 2000-2001.

Κι εδώ οι εκπρόσωποι του αγγλικού ποδοσφαίρου έχουν τη μερίδα του λέοντος, έχοντας σημειώσει 80 γκολ, περισσότερα από το ένα τέταρτο του συνόλου. Η Λίβερπουλ βρίσκεται στην κορυφή του σκοραρίσματος από τις αγγλικές ομάδες με ενεργητικό 23 τερμάτων, η Τσέλσι ακολουθεί με 16, ενώ ένα λιγότερο έχει η Τότεναμ. Εξίσου παραγωγικές και οι οι ομάδες του Μάντσεστερ, με τη Σίτι να έχει σκοράρει 14 φορές και τη Γιουνάιτεντ 12.

Υπάρχουν όμως κι άλλα στοιχεία που υποδεικνύουν τη διεύρυνση των... ανισοτήτων. Πολλές ομάδες που πρωταγωνιστούσαν, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, στο παρελθόν, φέτος τερμάτισαν στις τελευταίες θέσεις, με πολύ πενιχρή βαθμολογική συγκομιδή. Οι μηδέν βαθμοί της Μπενφίκα είναι πραγματικά κάτι που ξενίζει τους πάντες, όπως και ο ένας βαθμός του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες, αν συνυπολογίσουμε και την περσινή τους αποτυχία να βρεθούν στους ομίλους, απέχουν πια παρασάγγας από τις προκρίσεις και τον μέσο όρο βαθμών που μάζευαν στο πρώτο μισό της δεκαετίας...

Όσο για τη Μονακό, με μόλις δύο βαθμούς κι αυτή, κερδίζει με άνεση το βραβείο της μεγαλύτερης οπισθοδρόμησης, καθώς στην περσινή περίοδο βρέθηκε στους ημιτελικούς της διοργάνωσης, ενώ φέτος τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου της. Από κοντά και η άλλη αποκλεισμένη της περσινής ημιτελικής φάσης, η Ατλέτικο Μαδρίτης, που όμως μάζεψε 7 βαθμούς και συνεχίζει στο Γιουρόπα Λιγκ. Και οι δύο πόντοι της Ντόρτμουντ είναι κάτι το αξιοσημείωτο, που δεν το περίμενε κανένας πριν το ξεκίνημα των αγώνων. Από την άλλη πλευρά, ξεχωρίζουν οι πρωτιές της Μπεσίκτας και της Ρόμα, αλλά και οι προκρίσεις της Σεβίλλης και της Σαχτάρ Ντονιέτσκ στην επόμενη φάση.

Διαμαρτυρία οπαδών της Μπάγερν...

Η αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του Τσάμπιονς Λιγκ δεν βρίσκει σύμφωνους τους οπαδούς αρκετών ομάδων, με αυτούς της Μπάγερν Μονάχου να αποτελούν την πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Την περασμένη Τρίτη μπορεί η ομάδα τους να νικήσε με 3-1 την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά η ατμόσφαιρα στις κερκίδες ήταν τεταμένη για τις τιμές των εισιτήριων στη Allianz Arena, σηκώνοντας και πανό, που έγραφε: "75 ευρώ το εισιτήριο; Δεν είμαστε ο... Νεϊμάρ. Οι τιμές των εισιτηρίων πρέπει να είναι λογικές". Το ίδιο πανό είχαν σηκώσει και στο ματς του πρώτου αγώνα, ενώ η διαμαρτυρία εντάθηκε ακόμη περισσότερο στις Βρυξέλλες, όταν η Άντερλεχτ ανέβασε σε 100 ευρώ την τιμή του εισιτηρίου.

Ο Βραζιλιάνος άσος της Παρί Σεν Ζερμέν αποτελεί την προσωποποίηση της… τρέλας που επικρατεί με τα χρήματα που δαπανώνται γύρω από τη "στρογγυλή θεά" και οι Βαυαροί οπαδοί του το έδειξαν... έμπρακτα, πετώντας του ψεύτικα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ όταν στο 42ο λεπτό της αναμέτρησης ο Νεϊμάρ πήγε να εκτελέσει ένα κόρνερ! Οι οπαδοί της Μπάγερν στράφηκαν και κατά της διοίκησης της ομάδας τους, αλλά και κατά της UEFA: "Μας τιμωρείτε με πρόστιμο για ρίψη ψεύτικων χρημάτων, αλλά είναι όλα καλά όταν εκμεταλλεύεστε το ποδόσφαιρό μας; Δώστε μας πίσω τα χρήματά μας. Μας έχετε ξεγυμνώσει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL