Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
"Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Ολλανδέ, Ολλανδέ"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Ολλανδέ, Ολλανδέ"...

TOY KΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

Δεν θα ήταν υπερβολή να τον χαρακτηρίσουμε ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικότερα στα χρόνια του επαγγελματισμού. Ο λόγος για τον 77χρονο Ολλανδό πρώην προπονητή του ΟΦΗ Ευγένιο Γκέραρντ, που στις 20 Νοεμβρίου του 2017 βρέθηκε δικαίως στο επίκεντρο της εγχώριας ποδοσφαιρικής επικαιρότητας χάρη σε ένα ξεχωριστό γεγονός.

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, διοργανώθηκε στο Ηράκλειο, με πρωτοβουλία του Ηλία Πουρσανίδη, ένας φιλικός αγώνας προς τιμήν του Γκέραρντ, στο οποίο συμμετείχε μεγάλος αριθμός Ελλήνων, αλλά και ξένων ποδοσφαιριστών, τους οποίους είτε διαχειρίστηκε ως προπονητής ο Γκέραρντ, είτε βρέθηκαν απέναντί του ως αντίπαλοι τα πάρα πολλά χρόνια που αυτός κοσμούσε με την παρουσία του το ελληνικό ποδόσφαιρο...

Ήταν μια βραδιά αξέχαστη και συναισθηματικά φορτισμένη για όσους την παρακολούθησαν, που, πέρα από κάθε αμφιβολία, άρμοζε στον ίδιο και τιμάει όσους τη συνέλαβαν ως ιδέα και την πραγμάτωσαν στο γήπεδο που ο Γκέραρντ παρήγαγε σπουδαίο έργο. Το "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Ολλανδέ, Ολλανδέ" αντηχούσε σε ολόκληρο το "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης", περιγράφοντας την τεράστια συγκίνηση που επικρατούσε δικαιολογημένα, καθώς όλοι έβλεπαν μπροστά τους έπειτα από πολύ καιρό μια άκρως σημαντική ποδοσφαιρική προσωπικότητα που γύρναγε τον νου πίσω, σε άλλες εποχές...

Ο μεγάλος αυτός προπονητής, εμφανώς καταβεβλημένος από σοβαρή ασθένεια που τον υποχρεώνει να βρίσκεται στο νοσοκομείο, καταχειροκροτήθηκε στην είσοδο και την έξοδό του, ενώ βρισκόταν συνέχεια δίπλα του η σύζυγός του Κατερίνα Παπαδάκη. Σε δηλώσεις της, μάλιστα, για το συγκεκριμένο γεγονός είπε τα εξής: "Πολύ μεγάλη η συγκίνηση. Ήταν κάτι που ήθελα πολλά χρόνια να γίνει, γιατί το αξίζει αυτός ο άνθρωπος. Η αγάπη που του έχουν τα παιδιά είναι τεράστια, όλο αυτό είναι μοναδικό, το αξίζουν όλοι και όλοι οι άνθρωποι που τον αγαπούν και έχουν γεμίσει το γήπεδο. Περίμενε πολύ. Του έλεγα πάντα για αυτή τη μέρα, γιατί περάσαμε δύο εβδομάδες δύσκολες στο νοσοκομείο και αυτή η μέρα τον κράτησε".

Ο Γκέραρντ έδωσε μια άλλη διάσταση στο ζήτημα προπονητής σε ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, καθώς ανέλαβε τον ΟΦΗ το 1985 και αποχώρησε το 2000, νοηματοδοτώντας έτσι την έννοια του μακροβιότερου προπονητή σε πάγκο ελληνικής ομάδας. Οδήγησε τους Κρητικούς στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987, στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ δεν ήταν λίγες και οι αξιοσημείωτες ευρωπαϊκές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο αποκλεισμός της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1993. Η τόσο μεγάλη χρονικά παραμονή του στον ΟΦΗ μάλλον δεν ήταν τυχαία, καθώς, πριν έρθει στην κρητική ομάδα, είχε μείνει για περίπου έντεκα χρόνια στην ολλανδική Ρόντα.

Ο Ευγένιος Γκέραρντ έχει καταγραφεί ήδη στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που δίχως καμία υπερβολή έβαλε τον ΟΦΗ οριστικά και αμετάκλητα στο χάρτη των διαχρονικά σημαντικότερων ομάδων της χώρας. Μέχρι να ολοκληρώσει την καριέρα του, ανέλαβε επίσης προπονητικά καθήκοντα στον ΑΠΟΕΛ, τον Ηρακλή και στην Παναχαϊκή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL