Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ / Αποκλεισμός ένος χρόνου σε παραδοσιακές δυνάμεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ / Αποκλεισμός ένος χρόνου σε παραδοσιακές δυνάμεις

Στην 131η σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που έγινε στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Λίμα του Περού, ένα από τα σοβαρότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της άρσης βαρών. Με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ να αναμένει τον Δεκέμβριο πλήρη έκθεση με τα πεπραγμένα της IWF στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, προκειμένου να κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020 η άρση βαρών, το εκτελεστικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF) στη συνεδρίασή του στο Βουκουρέστι αναγκάστηκε να πάρει πολύ αυστηρά μέτρα και να αποβάλει για ένα χρόνο εννέα χώρες οι οποίες συμπλήρωσαν τρία ή περισσότερα κρούσματα ντόπινγκ σε διάστημα 12 μηνών, με την ποινή να ξεκινάει από τα μέσα Οκτωβρίου.

Αυτές οι ποινές προβλέπονταν από τον περασμένο Ιούνιο, όταν το εκτελεστικό συμβούλιο της IWF αποφάσισε ομόφωνα στη σύνοδο που είχε γίνει στην Τιφλίδα, να τιμωρείται με ετήσιο αποκλεισμό όποια χώρα συμπληρώνει τρεις παραβιάσεις του κώδικα αντί-ντόπινγκ. Η λίστα και με τις εννέα χώρες είναι: Ρωσία και Καζακστάν (10 κρούσματα η κάθε μία), Λευκορωσία (7), Αζερμπαϊτζάν (5), Αρμενία (4), Τουρκία (3), Ουκρανία (3), Κίνα (3) και Μολδαβία (3).

Οι συγκεκριμένες χώρες δεν θα έχουν εκπροσώπους στο προσεχές Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στους Ολυμπιακούς Νέων, που θα γίνουν του χρόνου το φθινόπωρο στην Αργεντινή, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των εφήβων - νεανίδων, τους Ασιατικούς Αγώνες, αλλά και όλες τις ηπειρωτικές διοργανώσεις (Ευρωπαϊκό και Ασιατικό Πρωτάθλημα). Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού που σ' ένα άθλημα τιμωρούνται τόσες πολλές χώρες και κατ' επέκταση οι αθλητές και οι αθλήτριές τους με αποκλεισμό από μεγάλες διοργανώσεις. Να σημειωθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε αποβληθεί και από τους αγώνες και του 2016, καθώς συνολικά επτά Αζέροι αθλητές είχαν βρεθεί "θετικοί" σε διάφορα τουρνουά.

Μέσα στις εννέα χώρες δεν είναι η Αίγυπτος, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούνιο εντοπίστηκαν από τους ελεγκτές της παγκόσμιας ομοσπονδίας επτά "θετικά" δείγματα απαγορευμένων ουσιών (στεροειδή) από ελέγχους, που έγιναν στα Πρωταθλήματα U18 και U20 της Αφρικής, με δύο από αυτά να ανήκουν σε 14χρονα κορίτσια! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα της Αιγύπτου να μη συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων, που έγινε στο Τόκιο. Από την πλευρά της, η ομοσπονδία της Αιγύπτου έκανε λόγο για "δολιοφθορά" υποστηρίζοντας ότι κάποιος έβαλε τις ουσίες στα επιδόρπια των αθλητών και των αθλητριών προκειμένου να βρεθούν "θετικοί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL