Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ / Μαραθώνιος: Κίνηση διαμαρτυρίας για τους Ορόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ / Μαραθώνιος: Κίνηση διαμαρτυρίας για τους Ορόμο

Μια κίνηση με πολιτικές προεκτάσεις ήταν το σημαντικότερο γεγονός του Μαραθωνίου των ανδρών, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αιθίοπας Φεϊζά Λιλέσα, που τερμάτισε δεύτερος στην κούρσα των 42.195 μ., πέρασε τη γραμμή του τερματισμού με τα χέρια σταυρωμένα πάνω από το κεφάλι του ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστολή που ασκεί η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέναντι στους Ορόμο, τη μεγαλύτερη ενιαία εθνότητα της χώρας.

«Ήταν μια διαμαρτυρία γιατί είμαι Ορόμο. Μας σκοτώνουν και μας φυλακίζουν. Είμαστε ύποπτοι από το απλό γεγονός της ύπαρξής μας σαν Ορόμο. Έχω συγγενείς κρατούμενους και θα διαμαρτύρομαι για τον λαό μου όπου κι αν πηγαίνω. Στην Αιθιοπία υπάρχουν 15 εκατομμύρια Ορόμο και η κυβέρνηση μας υποχρεώνει να εγκαταλείψουμε τη γη μας, μας φυλακίζει, μας σκοτώνει" δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Λιλέσα και συνέχισε: "Αν γυρίσω πίσω, ξέρω ότι θα μπορούσαν να με φυλακίσουν ή ακόμα και να με σκοτώσουν. Είναι κάτι που έχω συζητήσει με την οικογένειά μου. Αλλά εγώ εκπροσωπώ τους ανθρώπους μου και νομίζω ότι θα πρέπει να κάνω γνωστό το τι συμβαίνει σε μας. Θα μπορούσαν επίσης να μη μου επιτρέψουν να περάσω από το αεροδρόμιο. Στην πραγματικότητα, δεν έχω αποφασίσει αν θα πάω πίσω στην Αιθιοπία ή προσωρινά σε άλλη χώρα".

Από τα χρόνια του ’70 και μετά οι Ορόμο έχουν οργανωθεί σε διάφορα μέτωπα του ένοπλου αγώνα. Ο αριθμός των προσφύγων Ορόμο εκτιμάται σε 2,5 εκατομμύρια στις γειτονικές χώρες όπως η Σομαλία και η Ερυθραία. Σύμφωνα με τη Human Rights Watch, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο τον Ιούνιο τουλάχιστον 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν έπειτα από προσπάθεια των αρχών της Αιθιοπίας να καταστείλουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από τους Ορόμο.

Ο Λιλέσα τερμάτισε σε χρόνο 2 ώρες 09' 54'', με νικητή τον Κενυάτη Έλιουντ Κιπτσόγκε (2 ώρες 08' 44') και τρίτο τον Αμερικανό Γκάλεν Ραπ (2 ώρες 10' 05''). Ο Χριστόφορος Μερούσης, με προβλήματα υγείας, αλλά και με ενοχλήσεις από τραυματισμό, απλά τερμάτισε 116ος, με χρόνο 2 ώρες 29' 39''. Στην 132η θέση κατατάχθηκε ο Μιχάλης Καλομοίρης (2 ώρες 37' 03''). Τερμάτισαν 140 δρομείς, που έτρεξαν κάτω από συνεχή βροχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL