Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
ΝΤΟΠΙΝΓΚ - ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ / «Ντοπέ» και η Ελένη Κωνσταντινίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΤΟΠΙΝΓΚ - ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ / «Ντοπέ» και η Ελένη Κωνσταντινίδη

Και δεύτερο κρούσμα ντόπινγκ στην ελληνική άρση βαρών μέσα σε μερικές εβδομάδες. Αυτή τη φορά βρέθηκε «θετικό» το δείγμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης στα 81 κιλά Ελένης Κωνσταντινίδη. Το όνομά της ανακοινώθηκε επισήμως από τη Διεθνή Ομοσπονδία του αθλήματος (ΙWF). Η επίμαχη ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της Κωνσταντινίδη είναι η Betamethasone, ορμόνη που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών.

Από την ΕΟΑΒ, την Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, όπου πρόεδρος είναι ο Πύρρος Δήμας, μέχρι χθες το απόγευμα δεν υπήρχε καμία αναφορά για το νέο κρούσμα στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Η 25χρονη Ελένη Κωνσταντινίδη είχε κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια (ζετέ και σύνολο) και ένα χάλκινο (ζετέ) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2019, που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο στο Μπατούμι της Γεωργίας, και είναι κόρη του παλαιού αρσιβαρίστα Χρήστου Κωνσταντινίδη, όγδοου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Η Ελληνίδα αρσιβαρίστρια θα μείνει προσωρινά αποκλεισμένη μέχρι να ανακοινωθεί η τιμωρία της.

Στα μέσα Φεβρουαρίου είχε πιαστεί «ντοπέ» με μεθυλτεστοστερόνη κι ο 38χρονος Γιώργος Μαρκούλας, που είχε πάρει την 4η θέση στην κατηγορία του Πύρρου Δήμα (85 κιλά) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Ο Μαρκούλας, αν και είχε αποσυρθεί, είχε επιστρέψει στην αγωνιστική δράση και διεκδικούσε πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην κατηγορία των 96 κιλών.

Να σημειωθεί ότι κανένας Έλληνας αρσιβαρίστας δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η κατηγορία των 81 κιλών όπου που αγωνιζόταν η Ελένη Κωνσταντινίδη δεν είναι ολυμπιακή κατηγορία.

Τον Μάιο του 2019 η άρση βαρών οριακά γλίτωσε τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και θα συνεχίσει να υπάρχει και στο πρόγραμμα του Παρισιού το 2024. Η ΔΟΕ ήταν έτοιμη να αποκλείσει το άθλημα και την παγκόσμια ομοσπονδία, καθώς σε πολλές από τις κυρίαρχες χώρες αποδείχθηκε πως γινόταν συστηματικό ντόπινγκ και τα σκάνδαλα ντόπινγκ διαδέχονταν το ένα το άλλο. Τελικά, σε συνεργασία με τον WADA, η ΔΟΕ αποφάσισε να κρατήσει την άρση βαρών στο ολυμπιακό πρόγραμμα μέχρι το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL