Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
ΑΡΣΕΝΑΛ / Άρσεναλ: Η χειρότερη της εκατονταετίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΡΣΕΝΑΛ / Άρσεναλ: Η χειρότερη της εκατονταετίας

Τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της αντιμετωπίζει η Άρσεναλ, η οποία βρίσκεται στη 10η θέση του πρωταθλήματος. Με συγκομιδή μόλις 31 βαθμούς μετά από 25 αγώνες, οι κανονιέρηδες έχουν καταγράψει τη χειρότερη επίδοσή τους μετά τη σεζόν 1912-1913 όταν είχαν πετύχει σε όλο το πρωτάθλημα μόλις τρεις νίκες.

Τότε βέβαια τα δεδομένα στο αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν εντελώς διαφορετικά. Η Άρσεναλ είχε τερματίσει τελευταία. Δύο θέσεις πιο πάνω βρισκόταν η Τσέλσι, ακριβώς από πάνω η Τότεναμ και στη 12η θέση ήταν η Λίβερπουλ με 16 νίκες, οκτώ λιγότερες απ’ όσες έχει σήμερα ως πρωτοπόρος 13 αγωνιστικές πριν από το τέλος. Πρωταθλήτρια είχε αναδειχτεί για 5η φορά η Σάντερλαντ και δεύτερη ήταν η σημερινή φιναλίστ του Λιγκ Καπ, αλλά αδύναμη στην Πρέμιερ Λιγκ, Άστον Βίλα, η οποία τότε είχε κατακτήσει το κύπελλο Αγγλίας επίσης για 5η φορά.

Η Άρσεναλ σήμερα δεν κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό, καθώς βρίσκεται 7 βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και τη συμπολίτισσα Γουέστ Χαμ, η οποία επίσης διανύει περίοδο κρίσης και πρόσφατα αντικατέστησε τον πρώην πρωταθλητή στην κατηγορία Μανουέλ Πελεγκρίνι με τον σταθερά αμφισβητούμενο μετά το αποτυχημένο πέρασμά του στη Γιουνάιτεντ Ντέιβιντ Μόγιες. Ωστόσο η επίδοση προκαλεί περισσότερο ντροπή, παρά ικανοποίηση σε μία ομάδα η οποία στο πρόσφατο παρελθόν πέτυχε το μοναδικό ρεκόρ για την Πρέμιερ Λιγκ, να κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα.

Φέτος συμπληρώνονται 16 χρόνια από εκείνο το ανεπανάληπτο επίτευγμα, το οποίο επιχειρεί με αξιώσεις να επαναλάβει η Λίβερπουλ, και τίποτα δεν θυμίζει την ομάδα εκείνη που έτρεμαν οι αντίπαλοί της από τα αποδυτήρια. "Αφήσαμε την ψυχή μας στο Χάιμπουρι" δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο αρχιτέκτονας αυτής της μεγάλης επιτυχίας και εμβληματική φυσιογνωμία της ομάδας Άρσεν Βενγκέρ.

Πράγματι, η Άρσεναλ έχασε μεγάλο μέρος από τη δύναμή της πηγαίνοντας στο Emirates. Ένα σύγχρονο γήπεδο, που δεν γίνεται όμως καμίνι. Ένα γήπεδο για την κατασκευή του οποίου η Άρσεναλ υποχρεώθηκε αρκετά χρόνια να πορευτεί με χαμηλό μπάτζετ ώστε να ισορροπήσει τις μεγάλες δαπάνες της. Την ίδια ώρα που οι βασικοί της ανταγωνιστές ξόδευαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυσή τους.

Μοιραία οι κανονιέρηδες υποχώρησαν από τις παλαιότερες διεκδικήσεις τους. Ταυτίστηκαν με την τέταρτη θέση και κυνήγησαν τη διάκριση σε μικρότερες διοργανώσεις. Στο Κύπελλο, τον μακροβιότερο θεσμό στο άθλημα, τα κατάφεραν κι αποχωρώντας ο Βενγκέρ από τον πάγκο είχε να υπερηφανεύεται πως άφησε την Άρσεναλ στην πρώτη θέση των κατακτήσεων με 13 τίτλους.

Κι όμως, στην αρχή της σεζόν τίποτε δεν προμήνυε τη φετινή κατάρρευση. Η ομάδα προερχόταν από μια ικανοποιητική μεταβατική χρονιά στη μετα-Βενγκέρ εποχή, με παρουσία στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Το καλοκαίρι υλοποίησε επίσης την ακριβότερη μετεγγραφή στην ιστορία της αγοράζοντας με δόσεις τον Νικολάς Πεπέ από τη γαλλική Λιλ.

Λίγο καιρό αργότερα ο δημοφιλής, αλλά πρωτάρης και πρώην αρχηγός της ομάδας Μικέλ Αρτέτα επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Οι κανονιέρηδες δέχονται μισό γκολ λιγότερο σε σχέση με πριν, 1 αντί για 1,5, και παραμένουν αήττητοι μέσα στο 2020. Ωστόσο και πάλι δεν κερδίζουν.

Τα ματς με τον Ολυμπιακό είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους Λονδρέζους, καθώς μόνο αν κατακτήσουν τη διοργάνωση θα παίξουν του χρόνου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτή την αποστολή ο πρώην συνεργάτης του Πεπ Γκουαρντιόλα μπορεί να ποντάρει πολλά στον 18χρονο Γκάμπριελ Μαρτινέλι που εντοπίστηκε στις τοπικές κατηγορίες της Βραζιλίας και φιγουράρει στη δεύτερη θέση των σκόρερ της ομάδας με 10 γκολ μετά τον αρχηγό της, Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL