Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η τέταρτη εκκίνηση ήταν έγκυρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τέταρτη εκκίνηση ήταν έγκυρη

Υπάρχουν ορισμένες δίκες που, δεδομένων των προσώπων τα οποία εμπλέκονται σε αυτές, το πρώτο ερώτημά τους είναι αν θα ξεκινήσουν ποτέ.

Η δίκη για τους στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, στην οποία κατηγορούμενη είναι η αφρόκρεμα της διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) της περιόδου 2012 - 2015, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο πολύφημος Βαγγέλης Μαρινάκης, ήταν αναμφίβολα μία από αυτές.

Τελικά, μετά από τρεις αποτυχημένες απόπειρες, αναβολές, διακοπές και τις «απαραίτητες» παραιτήσεις και λίγο πριν παραγραφούν όλα τα αδικήματα των κατηγορουμένων, η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, με την τέταρτη προσπάθεια. Είχε προηγηθεί η οργισμένη αντίδραση της έδρας στην τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια, λόγω της απροθυμίας των μαρτύρων να παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Το ίδιο κινδύνευσε να συμβεί και στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κατά την οποία δεν ήταν παρόντες οι δύο κατά τεκμήριο πιο ενδιαφέροντες μάρτυρες, ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος και ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο πρώτος ενημέρωσε διά του νομικού εκπροσώπου του ότι απουσιάζει στο εξωτερικό και ο δεύτερος ότι είχε ανειλημμένη επαγγελματική υποχρέωση.

Αμφότεροι ωστόσο, διαβεβαίωσαν ότι είναι στη διάθεση του δικαστηρίου για τις επόμενες συνεδριάσεις και αναμένεται να καταθέσουν τη Δευτέρα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, μαζί με τον Τάκη Φύσσα, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας και πρώην τεχνικό σύμβουλο της ΕΠΟ. Απών, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν και ο κατηγορούμενος για σύσταση συμμορίας και αλλοίωσης ποδοσφαιρικού αποτελέσματος μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού -και εκ των βασικών πρωταγωνιστών της φαρσοκωμωδίας που παίζεται τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο- Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον εκ των δικηγόρων του Βασ. Δημακόπουλο.

Δεδομένης της απουσίας των διοικητικών ηγετών των ΠΑΕ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, η έδρα αναζήτησε παρόντες μάρτυρες για να ξεκινήσει η διαδικασία και κατέληξε στον Σοφοκλή Πιλάβιο, πρόεδρο της ΕΠΟ κατά την περίοδο 2009-2012, δηλαδή αυτής που προηγήθηκε της επίμαχης περιόδου.

Ο κ. Πιλάβιος υπήρξε ανεπιθύμητος πρόεδρος της ΕΠΟ για τον Β. Μαρινάκη, ο οποίος πήρε αρκετές πρωτοβουλίες για την ανατροπή του. Υπήρξε εντούτοις και αρκετά απρόθυμος μάρτυρας. Πρώτα ισχυρίστηκε προς την έδρα ότι είναι ασθενής και ότι βρέθηκε εκεί μόνο για να μάθει ποια μέρα προβλέπεται να καταθέσει. Και όταν τελικά βρέθηκε να καταθέτει την ίδια μέρα, επιδόθηκε σε ένα κονσέρτο έλλειψης μνήμης και έλλειψης γνώσης, επαναλαμβάνοντας μονότονα τις φράσεις «δεν το ξέρω» και «δεν το θυμάμαι», ως απάντηση στις ερωτήσεις της έδρας. Δεχόμενος και το σχόλιο του εισαγγελέα, που του είπε «ήσασταν πρόεδρος της ΕΠΟ και εδώ λέτε συνέχεια ‘δεν θυμάμαι’».

Αναφορικά πάντως με τις προσπάθειες ανατροπής του από τον Β. Μαρινάκη και το περιβάλλον του, απέφυγε επιδεικτικά να σχολιάσει κάτι συγκεκριμένο, αναφερόμενος απλώς στον απολογισμό της διοίκησής του, ο οποίος έλαβε 55 ψήφους ενώσεων (το σύνολο δηλαδή) ως προς το οικονομικό σκέλος και μόλις 32 ως προς το διοικητικό. Τότε, όπως είπε, κατάλαβε ότι είχε γίνει ανεπιθύμητος στην ΕΠΟ και αποχώρησε «μέσα σε μία μέρα».

Επίσης αναφέρθηκε γενικόλογα σε πιέσεις και συμμαχίες που διαμορφώνονται στο ποδόσφαιρο και μέσα στην ΕΠΟ, όπου κάποιοι «ψηφίζουν τα ίδια πράγματα», και είπε ότι υπήρχαν μεροληπτικές διαιτησίες, αλλά οι διαιτητές που σφύριζαν λάθος ένα παιχνίδι δεν σφύριζαν το επόμενο.

Κάπως πιο συγκεκριμένος υπήρξε ο Χρήστος Σάββας, τότε στέλεχος της ΚΕΔ, ο οποίος μίλησε για τις πιέσεις του Βαγ. Μαρινάκη προκειμένου να αντικατασταθεί ο Σοφ. Πιλάβιος. Ανέφερε ότι προσκλήθηκε σε σχετικό γεύμα, στον οποίο ήταν παρών και ο κατοπινός πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Σαρρής, στο οποίο ο Μαρινάκης εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του από τον Πιλάβιο και επέμενε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Ο κ. Σάββας, ο οποίος, όπως υποστήριξε, βρέθηκε στο γεύμα θεωρώντας ότι είναι θεσμικό (καθώς ο Μαρινάκης ήταν ex officio αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, εκπροσωπώντας τον συνεταιρισμό Super League των επαγγελματικών ομάδων), απάντησε τότε -ανέφερε- ότι το ζήτημα αυτό ήταν άκαιρο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκούνται στους διαιτητές από παράγοντες, όταν όμως του ζητήθηκε να πει ονόματα απάντησε άμεσα: «Δεν θα πω ονόματα». Ανέφερε πάντως ότι την περίοδο εκείνη τη λίστα των διαιτητών την έφτιαξαν δύο άνθρωποι (Γ. Δούρος και Θ. Μπριάκος, κατηγορούμενοι και οι δύο) αντί για τρεις που ήταν το νόμιμο και ότι ο Γ. Σαρρής σχεδίασε τις λίστες με τρόπο που να του εξασφαλίζει την εκλογή του.

Κατηγορούμενοι σε αυτή τη δίκη είναι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακός Β. Μαρινάκης, Ατρόμητου Γ. Σπανός, Λεβαδειακού Γ. Κομπότης και ο πρώην ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Βέροιας Γ. Αρβανιτίδης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Σαρρής, ο πρώην αντιπρόεδρος Α. Σταθόπουλος, ο πρώην νομικός σύμβουλος Θ. Κουρίδης, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Παπακωνσταντίνου, το πρώην μέλος του Δ.Σ. Ν. Προύντζος, οι πρώην αρχιδιαιτητές Γ. Δούρος και Θ. Μπριάκος, οι πρώην διαιτητές Κ. Ιωαννίδης, Γ. Κάμπαξης, Α. Αμπάρκιολης, Α. Δημητρόπουλος, Θ. Γιάχος, Η. Σπάθας, ο πρώην γενικός αρχηγός της Βέροιας Γ. Λαναρής, οι πρώην ποδοσφαιριστές της Βέροιας Κ. Μπάρμπας, Δ. Αμαραντίδης, Η. Ιωάννου, Α. Καλογέρης, Δ. Μάνος, Χ. Παυλίδης, Γ. Σκαθαρούδης και Πέρεζ Μορένο, ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Ατρόμητου Αθηνών Γ. Αγγελόπουλος και ο πρώην προπονητής της ίδιας ομάδας Ρικάρντο Σα Πίντο.

Οι κατηγορούμενοι ελέγχονται για τη χειραγώγηση 16 ποδοσφαιρικών αγώνων την περίοδο 2012-2016 και παρότι, μετά από αρκετές ενστάσεις και εντάσεις που έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο, ο Βαγ. Μαρινάκης κατάφερε να απαλλαγεί με βούλευμα για τα τρία από τα τέσσερα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνταν (με βασικότερο αυτό της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης), εξακολουθεί να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τι σκοπεύουν να καταθέσουν οι Αλαφούζος - Μελισσανίδης, με τον πρώτο να εκτιμάται ότι έχει απομακρυνθεί εσχάτως ξανά από τον Μαρινάκη πολιτικά και ποδοσφαιρικά και τον δεύτερο να έχει μάλλον ουδετεροποιήσει τις σχέσεις μαζί του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL