Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
ΤΕΝΙΣ - AUSTRALIAN OPEN / Τουρνουά δίπλα στις φλόγες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΕΝΙΣ - AUSTRALIAN OPEN / Τουρνουά δίπλα στις φλόγες!

Όλα τα μεγάλα ονόματα του τένις πήραν μέρος στο τουρνουά για την οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων της Αυστραλίας...

Μέσα στην τραγωδία που ζει η Αυστραλία με τις πυρκαγιές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξεκινάει αύριο το κυρίως ταμπλό του Australian Open, μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες διοργανώσεις της χρονιάς στο τένις. Από τα 20 γήπεδα του πάρκου της Μελβούρνης, μόνο στα τρία κεντρικά στάδια κλείνει η οροφή, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ειδικά στην περίπτωση των ανδρών, όπου οι αγώνες κρίνονται στα τρία σετ, κάτι που σημαίνει ότι διεξάγονται σε πολλές περιπτώσεις πέντε σετ, η κατάσταση από τη ζέστη και τη μολυσμένη από τον καπνό ατμόσφαιρα είναι ανυπόφορη.

Ο διευθυντής του τουρνουά, Γκρεγκ Τίλεϊ, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες: "Το τουρνουά θα διεξαχθεί κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα. 'Εχουμε τρία γήπεδα με οροφές, όπου μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα του αέρα και να έχουμε όλες τις ημέρες αγώνες. Θα έχουμε έλεγχο σε ζωντανό χρόνο για την ποιότητα του αέρα και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να έχουμε τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες για τους παίκτες και για τους φιλάθλους".

Στα προκριματικά που άρχισαν την περασμένη Τρίτη αρκετοί αθλητές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε οι διοργανωτές να ακυρώσουν πολλά παιχνίδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Σλοβένα Νταλίλα Γιακούποβιτς, μη μπορώντας να αναπνεύσει, έπεσε στο τερέν και αποχώρησε από το τουρνουά!

Ο Βρετανός Λιαμ Μπρόντι, νο 234 στον κόσμο, έγραψε στο Twitter: "Οι πολίτες της Μελβούρνης είχαν προειδοποιηθεί να κρατήσουν τα ζώα τους σε κλειστούς χώρους την ημέρα που έπαιζα στα προκριματικά και παρόλα αυτά περίμεναν από εμάς να βγούμε έξω και να ανταγωνιστούμε σε υψηλή ένταση; Όλοι οι παίκτες χρειάζονται προστασία, όχι μόνο μερικοί εκλεκτοί".

Η ανάρτηση αυτή είχε ως... αποδέκτη και τον νικητή επτά Australian Open Νόβακ Τζόκοβιτς και πρόεδρο του συμβουλίου των αθλητών του τένις, που αναρωτήθηκε, από την πλευρά του, αν θα ήταν προτιμότερο να καθυστερήσει η έναρξη του τουρνουά, μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα: "Πρέπει να το σκεφτόμαστε από τη στιγμή που υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Σίγουρα θα είναι η τελευταία λύση, αλλά αν επηρεάζει την υγεία των αθλητών, πρέπει να το σκεφτούμε".

Το μόνο, ίσως, ευχάριστο είναι ότι στη γειτονική πολιτεία Βικτόρια εκδηλώθηκαν καταιγίδες από την περασμένη Πέμπτη, συμβάλλοντας στο να διαλυθούν, κάπως, οι τοξικοί καπνοί των πυρκαγιών, που προκαλούσαν ασφυξία και στη Μελβούρνη από την αρχή της εβδομάδας.

Κίνημα συμπαράστασης

Οι κορυφαίοι τενίστες βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στην Αυστραλία για τη συμμετοχή τους στο ATP Cup μεταξύ των χωρών και τώρα για το Australian Open. Με πρωτεργάτη τον Ελληνοαυστραλό Νικ Κύργιο ξεκίνησε ένα κίνημα συμπαράσταση στους πυρόπληκτους, που κορυφώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Ο Τζόκοβιτς ανακοίνωσε πριν μια εβδομάδα ότι είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 600.000 ευρώ από δωρεές αθλητών, ενώ προστέθηκαν άλλα 4.826.000 δολάρια από τη διοργάνωση την περασμένη Τετάρτη του τουρνουά "Rally For Relief", με τη συμμετοχή των κορυφαίων του τένις, όπως οι Ραφαέλ Ναδάλ, Ρότζερ Φέντερερ, Καρολίνα Βοζνιάκι, Ναόμι Οζάκα, Σερένα Ουίλιαμς, Νόβακ Ντζόκοβιτς, αλλά και των Νικ Κύργιου και Στέφανου Τσιτσιπά.

"Έκανα προπόνηση για πρώτη φορά στα κλειστά γήπεδα και ήταν κι εκεί πολύ δύσκολο να αναπνεύσω" δήλωσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, προσθέτοντας πως για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών "θα πρέπει να πάρει λίγο πιο σοβαρά μέτρα η αυστραλιανή κυβέρνηση". Ο νεαρός Έλληνας θα ξεκινήσει στο Australian Open αύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας με αντίπαλο τον 27χρονο Ιταλό Σαλβατόρε Καρούζο, Νο 94 στην παγκόσμια κατάταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL