Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
UEFA - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ / Κατώτερη των περιστάσεων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

UEFA - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ / Κατώτερη των περιστάσεων...

Η ποινή που επέβαλε η UEFA στη Βουλγαρία για τη ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της στον προκριματικό αγώνα του Euro 2020 με την Αγγλία στις 15 Οκτωβρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Και αυτό γιατί η τιμωρία του ενός αγώνα χωρίς θεατές τώρα, ενός δεύτερου με αναστολή για δύο χρόνια και το πρόστιμο των 75.000 ευρώ θυμίζουν "χάδι"...

Θυμίζουμε πως ο αγώνας αυτός διακόπηκε δύο φορές, ενώ οι Άγγλοι, παρότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν, τελικώς δεν το έπραξαν. Οι Βούλγαροι οπαδοί είχαν προχωρήσει σε ναζιστικούς χαιρετισμούς, αλλά και σε ήχους μαϊμούς. Λίγους μήνες πριν είχαν κάνει πάλι τα ίδια στους αγώνες της Εθνικής Βουλγαρίας με την Τσεχία και το Κόσοβο τον Ιούνιο. Γι' αυτό και στον επίμαχο αγώνα με την Αγγλία είχαν ήδη κλείσει ορισμένες θύρες του "Βασίλ Λέφσκι".

Στον επικριτικό σχολιασμό της ποινής που επέβαλε η UEFA στους Βούλγαρους προέβησαν η αντιρατσιστική φιλανθρωπική οργάνωση Kick It Out, ο οργανισμός Fare κατά των διακρίσεων, καθώς και ο αγγλικός σύνδεσμος επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (PFA). Το Kick It Out σχολίασε πως απογοητεύτηκε μεν, αλλά δεν του προκάλεσε έκπληξη η συγκεκριμένη απόφαση, προσθέτοντας:

"Η UEFA έχασε την ευκαιρία να στείλει ένα ασυμβίβαστο μήνυμα για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Η ποινή δεν λειτουργεί σαφώς, και αφήνει στα θύματα ελάχιστη πίστη σχετικά με την ικανότητα της ομοσπονδίας να αποτρέπει καταχρηστική συμπεριφορά. Πιστεύουμε πως η όλη πειθαρχική διαδικασία της UEFA ως απάντηση στις φυλετικές διακρίσεις θα πρέπει να αναθεωρηθεί και πρέπει να παροτρύνουμε για την εξήγηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων πίσω από τις ποινές τους για περιστατικά διακρίσεων".

Τα γεγονότα στο ματς Βουλγαρία - Αγγλία προκάλεσαν την παραίτηση του πρόεδρου της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ και του ομοσπονδιακού προπονητή Κράσιμιρ Μπαλάκοφ, ενώ δεν είχαν λείψει κι εκείνοι που είχαν ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία της Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων και ο παλιός μεγάλος Bούλγαρος ποδοσφαιριστής Κρίστο Στόιτσκοφ, που πρότεινε ακόμη και ευρωπαϊκό αποκλεισμό, όπως είχε γίνει άλλοτε στην Αγγλία.

Διαπιστώνουμε εδώ το παράδοξο, προσωπικότητες του βουλγαρικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να ζητούν μεγάλη τιμωρία και η UEFA να επιδεικνύει στην πράξη μία διαφορετική στάση, μη καταφέρνοντας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Την ίδια ώρα η UEFA ακόμη διεξάγει την... έρευνα για τον στρατιωτικό χαιρετισμό των παικτών της Τουρκίας στις αναμετρήσεις με την Aλβανία και τη Γαλλία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL