Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕURO 2020 / Έγκλημα και τιμωρία!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕURO 2020 / Έγκλημα και τιμωρία!

Η UEFA κάνει καμπάνιες εναντίον του ρατσισμού ζητώντας από τους Ευρωπαίους φιλάθλους σεβασμό ("Respect") στη διαφορετικότητα, αλλά τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας στο "Βασίλι Λέφσκι" της Σόφιας δείχνουν ότι τα μέτρα που πρέπει να πάρει κατά των ρατσιστών και των εθνικιστών, που πολλοί απ' αυτούς είναι οργανωμένοι και σε ναζιστικές ομάδες, πρέπει να είναι πολύ πιο σκληρά...

Η Εθνική ομάδα της Βουλγαρίας ήταν ήδη τιμωρημένη εξαιτίας ρατσιστικής συμπεριφοράς οπαδών στα ματς της προκριματικής φάσης του "Εuro 2020" με το Κόσοβο και την Τσεχία τον περασμένο Ιούνιο και γι' αυτό κάποιες θύρες του σταδίου της Σόφιας ήταν κλειστές, αλλά αυτό δεν πτόησε τους "σκληροπυρηνικούς", και ειδικά αυτούς του "Laouta Army", που εδρεύει στο Πλόβντιβ, να φορέσουν μπλούζες που έγραφαν "Νo respect" και να δείξουν τις διαθέσεις τους από την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των "φιλοξενούμενων".

Το γεγονός ότι το πρώτο γκολ της Αγγλίας μπήκε μόλις στο 7ο λεπτό από τον "σκουρόχρωμο" Μάρκους Ράσφορντ έκανε ακόμη πιο επιθετικούς τους Βούλγαρους ρατσιστές. Ενώ η Αγγλία έκανε με χαρακτηριστική ευκολία το 0-2 στο 20', ο διαιτητής της αναμέτρησης διέκοψε το ματς στο 30' λόγω των ρατσιστικών συνθημάτων. Μάλιστα έγινε προειδοποίηση από τα μεγάφωνα ότι το ματς θα διακοπεί οριστικά αν επαναλήφθούν, αλλά αυτό δεν συνέτισε τους ρατσιστές και τους ναζί στις κερκίδες. Στο 43', ενώ το σκορ ήταν ήδη 0-3, το ματς ξαναδιακόπηκε καθώς δέχονταν νέες ρατσιστικές επιθέσεις οι παίκτες της ομάδας του Σαουθγκέιτ, αλλά ο διαιτητής δεν ακολούθησε τις οδηγίες της UEFA για οριστική διακοπή.

Την... τιμωρία των Βούλγαρων οπαδών ανέλαβε ένα από τα βασικά θύματα της ρατσιστικής επίθεσης, ο Ραχίμ Στέρλινγκ, που σκόραρε για το 0-4 στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου και έκανε το 0-5 στο 69' του αγώνα, για να ολοκληρώσει τον διασυρμό των γηπεδούχων ο αρχηγός των "λιονταριών" Μάικλ Κέιν στο 85'. Ήταν η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του βουλγαρικού ποδοσφαίρου εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου!

Ο προπονητής της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Μπαλάκοφ δεν είδε ούτε άκουσε τίποτε από τις ασχήμιες της εξέδρας και ευτυχώς για την ομάδα του την τιμή της έσωσε ο αρχηγός της Ίβελιν Ποπόφ, που δεν πήγε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο, αλλά συζητούσε με τους "ανεγκέφαλους" συμπατριώτες του σε μια προσπάθεια "να το βουλώσουν".

Ακόμη πιο δραστική ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. "Είναι απαράδεκτο για τη Βουλγαρία, μία από τις πλέον ανεκτικές χώρες στον κόσμο, και για τα άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών που ζουν εν ειρήνη, να συσχετίζονται με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία" είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, που παράλληλα ζήτησε -και πέτυχε- την παραίτηση του προέδρου της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της χώρας του Μπορισλάβ Μιχαΐλοφ.

Την επόμενη μέρα ήταν συγκλονιστική η παρουσία του κορυφαίου στην ιστορία Βούλγαρου ποδοσφαιριστή Κρίστο Στόιτσκοφ σε εκπομπή της τηλεόρασης, όπου βουρκωμένος είπε: "Η λύση είναι να μην επιτρέπονται οπαδοί στα γήπεδα ή ακόμα πιο βαριές τιμωρίες! Όπως έγινε για χρόνια στην Αγγλία. Πέντε χρόνια δίχως να πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο. Ο κόσμος δεν αξίζει να υποφέρει...".

Θέση πήρε κι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον: "Ο ωμός ρατσισμός που είδαμε και ακούσαμε χθες το βράδυ δεν έχει καμία θέση στο ποδόσφαιρο ή οπουδήποτε αλλού. Υποστηρίζω απολύτως τον Γκάρετ Σάουθγκέιτ και την ομάδα. Η UEFA πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα".

Από την πλευράς της η UEFA ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για όσα συνέβησαν, ενώ ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Τσέφεριν ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

"Η μάστιγα του ρατσισμού ήταν μια μακρινή ανάμνηση. Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια μάς έχουν διδάξει ότι ήταν ένας εφησυχασμός. Η άνοδος του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη έχει πυροδοτήσει μια τραγική συμπεριφορά και μερικοί έχουν αναλάβει να σκεφτούν ότι ένα ποδοσφαιρικό πλήθος είναι το σωστό μέρος για να δώσει φωνή στις άσχημες απόψεις τους.

Η UEFA, σε στενή συνεργασία με το δίκτυο Football Against Racism Europe, καθιέρωσε το πρωτόκολλο τριών επιπέδων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι κυρώσεις της UEFA είναι από τις πιο δύσκολες στον αθλητισμό για τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες των οποίων οι οπαδοί φέρονται ρατσιστικά στους αγώνες μας. Η ελάχιστη τιμωρία είναι το μερικό κλείσιμο του σταδίου -μια κίνηση που κοστίζει στους οικοδεσπότες τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες σε χαμένα έσοδα και αποδίδει στίγμα στους οπαδούς τους.

Η UEFA είναι το μόνο όργανο που αποκλείει τον παίκτη για δέκα αγώνες για ρατσιστική συμπεριφορά. Η UEFA δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί για να εξαλείψει αυτή την ασθένεια από το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό. Πρέπει πάντα να προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας.

Η οικογένεια του ποδοσφαίρου πρέπει να συνεργαστεί με κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να αρχίσουμε πόλεμο στους ρατσιστές και να βάλουμε τις αποτρόπαιες απόψεις τους στο περιθώριο. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες δεν μπορούν να λύσουν μόνες αυτό το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα σε αυτόν τον τομέα. Μόνο όταν συνεργαστούμε στο όνομα του ήθους και της τιμής θα σημειώσουμε πρόοδο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL