Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
MΠΑΣΚΕΤ ΛΙΓΚ / Χωρίς Ολυμπιακό μετά από 52 χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MΠΑΣΚΕΤ ΛΙΓΚ / Χωρίς Ολυμπιακό μετά από 52 χρόνια

Ηρακλής και Ιωνικός Νικαίας νέοι, αλλά και "παλιοί", στη μεγάλη κατηγορία του μπάσκετ...

Ξεκίνησε χθες το πρωτάθλημα της Μπάσκετ Λιγκ. Ένα πρωτάθλημα ιδιαίτερα "περίεργο", κυρίως λόγω της απουσίας του υποβιβασμένου στην Α2 Ολυμπιακού, συνεπεία των περσινών επιλογών της διοίκησης του να μην αγωνιστεί απέναντι στον Παναθηναϊκό με Έλληνες διαιτητές.

Βέβαια, το να λείπει ο Ολυμπιακός από την πρώτη στην ιεραρχία μπασκετική κατηγορία δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Την περίοδο 1963-64 οι Πειραιώτες τερμάτισαν τελευταίοι στην τότε Α' Εθνική και υποβιβάστηκαν στη Β' Εθνική, όπου παρέμειναν μέχρι το 1967. Δηλαδή, οι "ερυθρόλευκοι" αγωνίζονται στη μεγάλη κατηγορία για 52 συνεχείς διοργανώσεις…

Μια άλλη συνθήκη στο ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ είναι η νέα "μόδα" με την εξαγορά των ΑΦΜ. Έτσι ο Χολαργός, που πέρσι στην παρθενική του συμμετοχή στην Μπάσκετ Λιγκ συμμετείχε στα πλέι οφ, έγινε φέτος... Κολοσσός Ρόδου, ενώ η Κύμη έγινε Λαύριο! Κάποιοι παράγοντες «ζουν τον μύθο τους» στην Α1 και μετά παραδίδουν τη θέση τους σε πιο δυνατά «πορτοφόλια». Αυτή η πρακτική, όμως, υποθηκεύει στην πράξη κάθε έννοια προοπτικής και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους...

Φέτος υπάρχουν τρεις «νεοφώτιστες» ομάδες στην Μπάσκετ Λιγκ. Αυτές είναι ο περσινός πρωταθλητής της Α2 Ιωνικός Νικαίας, που επιστρέφει στην Α1 για πρώτη φορά μετά το 1987, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης μετά από απουσία οκτώ χρόνων και η Λάρισα (όπως μετονομάστηκε ο Ερμής Αγιάς), που είναι η ομάδα που πήρε την wild card.

Όσον αφορά τη δυναμικότητα των ομάδων, είναι φανερό πως υπάρχουν διάφορες «ταχύτητες». Στην πρώτη βρίσκεται μόνος ο "νταμπλούχος" Παναθηναϊκός, ενώ στην επόμενη ο δεύτερος στο περσινό πρωτάθλημα Προμηθέας Πατρών, η τρίτη ΑΕΚ και ο τέταρτος Γ.Σ. Περιστερίου.

Eίναι αλήθεια πως στα πλέι οφ της περσινής αγωνιστικής περιόδου, παρά την απουσία του Ολυμπιακού, διεξήχθησαν άκρως ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις. Για παράδειγμα, το ζευγάρι των ημιτελικών ΑΕΚ - Προμηθέας Πατρών, που κρίθηκε με νικητές τους Πατρινούς στην τελευταία φάση της παράτασης του πέμπτου αγώνα, αποτέλεσε "ανάσα" για το άθλημα σε δύσκολους καιρούς.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ομάδες, κάποιες από αυτές θέλουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό, ενώ κάποιες άλλες στοχεύουν ψηλότερα. Για όλες τις ομάδες μια αρχική εκτίμηση θα μπορέσει να γίνει με σχετική ακρίβεια όταν διεξαχθούν οι πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

“Τεράστιο κενό παραγωγής”

Στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της διοργάνωσης, έκανε εντύπωση μια φράση του τεχνικού του Παναθηναϊκού Αργύρη Πεδουλάκη: "Το ελληνικό μπάσκετ θα έχει πρόβλημα τα επόμενα 5-10 χρόνια. Θα πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για να δούμε αν ένα παιδί 14-15 ετών μπορεί να προπονηθεί. Έχουμε υψηλό βαθμό προπονητών, αλλά υπάρχει τεράστιο κενό παραγωγής". Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος: "Το νέο πρωτάθλημα θα αποζημιώσει και τους πιο απαιτητικούς"!

Για την πρώτη αγωνιστική αγωνίστηκαν χθες, Σάββατο, Ήφαιστος Λήμνου - Ρέθυμνο, Κολοσσός Ρόδου - Πανιώνιος, Ιωνικός Nίκαιας - Λαύριο, Περιστέρι - Ηρακλής, Λάρισα - Προμηθέας Πατρών και Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, ενώ σήμερα (5.45 μ.μ.) ο Άρης θα υποδεχτεί στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, που κάποτε ήταν το απόλυτο ζευγάρι που έκρινε τους εγχώριους τίτλους, τον ΠΑΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL