Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚ 2019-20 / Το πρωτάθλημα των αλλαγών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚ 2019-20 / Το πρωτάθλημα των αλλαγών

 Οι πρώτες 6 της κανονικής περιόδου θα παίξουν μεταξύ τους μέσα - έξω (σύνολο 10 αγώνες) ώστε να αναδειχθεί ο πρωταθλητής και να μοιραστούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, κάτι, βέβαια, ανεπίτρεπτο όταν μιλάμε για το ποδόσφαιρο, αφού σε καμία σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα δεν σκέφτονται να εφαρμόσουν τέτοιες τακτικές.

Οι υπόλοιπες 8 ομάδες, σε ένα μίνι πρωτάθλημα 7 αγωνιστικών, θα παλέψουν να αποφύγουν την τελευταία θέση που οδηγεί στον απευθείας υποβιβασμό και την προτελευταία που οδηγεί σε μπαράζ με τη δεύτερη ομάδα της Σούπερ Λιγκ.

Ευτυχώς για το νέο πρωτάθλημα, πέρασε στην ομοσπονδία του ποδοσφαίρου μας η πρόταση της Σούπερ Λιγκ για απευθείας υποβιβασμό μίας ομάδας και όχι τριών, που ζητούσαν όσοι χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για άλλους σκοπούς...

Εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η διοργανώτρια εισάγει και το VAR. Η πλήρης εφαρμογή του οριοθετείται την 3η αγωνιστική και σίγουρα θα βοηθήσει στο να διεξαχθεί ένα πιο δίκαιο πρωτάθλημα.

Πολλές αλλαγές στους πάγκους, 9 ομάδες ξεκινούν με νέους προπονητές. Συνολικά είναι 7 Έλληνες, 3 Ισπανοί και 4 Πορτογάλοι. Οι 3 σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός φαίνεται πως είναι οι επικρατέστερες ομάδες για την κατάκτηση του τίτλου, με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό να ευελπιστούν ότι μπορούν να τους κοντράρουν ως το τέλος του πρωταθλήματος.

Άρης και Ατρόμητος ξεχωρίζουν πιο κάτω, με τους υπόλοιπους να έχουν πρώτιστο μέλημά τους την παραμονή στην κατηγορία.

ΠΑΟΚ Ονειρεμένη περσινή σεζόν για τον "Δικέφαλο", ο οποίος πανηγύρισε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του. Ο Άμπελ Φερέιρα κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ρατζβάν Λουτσέσκου. Πολύ διαφορετική η φιλοσοφία του, που είναι εντελώς επιθετική. Ο ΠΑΟΚ κράτησε τον κορμό του και ενισχύθηκε στα χαφ με τους Εσίτι, Αουγκούστο και Στοχ. Ξεκίνησε τη σεζόν με τον "περιπετειώδη" αποκλεισμό από τον Άγιαξ. Το τοπίο όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας ήταν και είναι θολό. Προς το παρόν κινείται αυτόνομα και το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό το βράδυ στην Τούμπα θα μεταδοθεί ιντερνετικά από το ΠΑΟΚ TV!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ο κόσμος του πέρυσι επέδειξε πρωτόγνωρη συμπεριφορά, αποθεώνοντας την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς ακόμα και όταν οι τίτλοι είχαν ήδη χαθεί! Κινήθηκε νωρίς στο μετεγγραφικό παζάρι. Σεμέδο και Βαλμπουενά σημαντικές προσθήκες. Ελ Αραμπί και Ρατζέλοβιτς θα βοηθήσουν. Ο σοβαρός τραυματισμός του Φορτούνη τον αναγκάζει να ψάξει επιτελικό μέσο.

ΑΕΚ Αλλαγή σκυτάλης και νοοτροπίας στην "Ένωση", με τον Καρντόσο στο τιμόνι της ομάδας στη θέση του Χιμένεθ. Πορτογαλικό το νέο μοντέλο, με ουσιαστικές προσθήκες (Βράνιες, Ζεράλδες, Βέρντε, Ολιβέιρα). Ψάχνει οπωσδήποτε στόπερ, μέτρια η πρώτη εικόνα της.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Νέα αρχή για τους "πράσινους", με ελπίδες για επίτευξη των στόχων τους. Ευνοϊκότερες οι προϋποθέσεις, οι παίκτες εξοικειωμένοι με τη φιλοσοφία του Γιώργου Δώνη. Πολύ πιο γεμάτο το φετινό ρόστερ, με τους Ζαχίντ, Νούνιες, Μολό και Κολοβό. Εγκαταλείπεται το πλάνο για νεαρούς Έλληνες από τις ακαδημίες. Η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού θα απαρτίζεται πλέον κυρίως από έμπειρους ποδοσφαιριστές...

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Τα ηνία του ανέλαβε ο Γιάννης Αναστασίου στη θέση του πετυχημένου Νταμίρ Κάναντι. Αποχώρησαν παίκτες "κλειδιά" χωρίς να αντικατασταθούν επάξια. Στο Γιουρόπα Λιγκ έμεινε εύκολα εκτός από τη Λέγκια Βαρσοβίας.

ΑΡΗΣ Καλές οι κινήσεις του στις μετεγγραφές (Ιντέγε, Σάσα, Σούνγκρεν). Έμπειρος και σοβαρός ο τεχνικός του Σάββας Παντελίδης. Στο Γιουρόπα Λιγκ έμεινε στο... παραπέντε εκτός από τον Μόλντε.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Οι "Νεοσμυρνιώτες" καλούνται φέτος να διαχειριστούν δύο μεγάλους "βραχνάδες". Τόσο τον περιορισμό μετεγγραφών που τους έχει επιβληθεί όσο και το γεγονός πως ξεκινούν με μείον 6 βαθμούς το νέο πρωτάθλημα αφού δεν εξασφάλισαν αδειοδότηση! Μεσοαμυντικά διαθέτουν λύσεις, μεσοεπιθετικά όμως υπάρχει θέμα, αφού έφυγαν πολλοί ποδοσφαιριστές. Έμπειρος προπονητής ο Άκης Μάντζιος, ικανός να βρει λύσεις.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ Η ομάδα της Αρκαδίας πέρυσι έφτασε να κινδυνεύσει ακόμη και με υποβιβασμό. Ο Παράσχος αποχώρησε, στη θέση του ο Μπάρχα Χιμένεθ, ο οποίος εργαζόταν στη Μιραντές. Αποκτήθηκαν ως επί το πλείστον Ισπανοί παίκτες, τους οποίους γνωρίζει καλά ο νέος προπονητής.

ΞΑΝΘΗ "Ξηλώθηκαν" τα πάντα σε όλα τα επίπεδα! Πολλοί έφυγαν, πολλοί ήρθαν! Μένει να αποδειχθεί αν το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό ή θετικό. Στην ομάδα της Θράκης ο Ραμίρεθ στη θέση του Ράσταβιτς.

ΛΑΡΙΣΑ Δυσκολεύτηκε πέρυσι, ωστόσο βρήκε τον τρόπο να παραμείνει στη Σούπερ Λιγκ. Στα αρνητικά οι παγιωμένες κακές σχέσεις διοίκησης και οργανωμένων! Στην προετοιμασία της ΑΕΛ απολύθηκε ο Πέτριτς, την ομάδα ανέλαβε ο Μιχάλης Γρηγορίου.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ Σε διπλό ταμπλό κινήθηκαν στο Αγρίνιο. Προχώρησαν σε προώθηση μικρών από την ακαδημία τους, αλλά και σε απόκτηση αρκετών ξένων από την Πορτογαλία.

Ο κύκλος του Δέλλα έκλεισε, στη θέση του ο Πορτογάλος Λουίς Κάστρο.

ΟΦΗ Η ομάδα του Ηρακλείου σώθηκε στα πλέι οφ κόντρα στον Πλατανιά. Φέτος ευελπιστεί να τα καταφέρει πιο εύκολα. Ρίσκο η επιλογή του νέου προπονητή (Βέρα και Ίσις αποχώρησαν) που δεν έχει δουλέψει σε επαγγελματική ομάδα. Ο Γιώργος Σίμος που επέλεξε η διοίκηση δούλευε στην Κ19 της ΑΕΚ!

ΛΑΜΙΑ Ήταν η ευχάριστη έκπληξη της περσινής σεζόν. Φέτος, πολλά τα διοικητικά προβλήματα που είχαν αποτέλεσμα στις αρχές Αυγούστου να παραιτηθεί ο Μάκης Χάβος. Στη θέση του ο Σωτήρης Αντωνίου. Δύσκολη η νέα χρονιά...

ΒΟΛΟΣ Παρθενική συμμετοχή στη Σούπερ Λιγκ, με τον Φεράνδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον πάγκο του! Η διοίκηση έχει ανακοινώσει 17 μετεγγραφές! Ίσως είναι ανταγωνιστικός.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ Η χρήση του VAR σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο. Όμως σίγουρα δεν αποτελεί τη λύση για όλα. Πολυσύνθετη διαδικασία λόγω της εμπλοκής πολλών προσώπων. και μηχανών.

Η UEFA καλώς το ξεκίνησε, στην Ελλάδα το ήθελαν η ΕΠΟ, η Λίγκα, οι ομάδες, η διαιτησία και ο φίλαθλος κόσμος που θέλει πιο καθαρό το ποδόσφαιρο. Το πρωτάθλημα της περιόδου 2019-2020 με τη χρήση του VAR σίγουρα θα είναι καλύτερο, φτάνει ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα και οι συνεργάτες του να επιλέξουν τους κατάλληλους ανθρώπους εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο Μιχάλης Κουκουλάκης ασχολείται περίπου 18 μήνες με το VAR και, όπως ανέφερε, στόχος της λειτουργίας του στη Σούπερ Λιγκ 1 είναι να "αποφευχθούν" τα απολύτως ξεκάθαρα λάθη που πιθανώς έχουν επιρροή στο αποτέλεσμα ενός αγώνα. Στόχος, συμπλήρωσε, είναι "να αποφύγουμε τα σκάνδαλα", αλλά και "να παρέμβουμε σε αυτά που έχουν αντίκτυπο στο αποτέλεσμα ενός αγώνα".

Το πρωτάθλημα της περιόδου 2019-2020 ξεκίνησε χωρίς κεντρικό χορηγό. Η νέα διοίκηση της Λίγκας, με τον Λυσάνδρου στην προεδρία, βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τουλάχιστον δύο εταιρείες.

Το σημερινό πρόγραμμα:

Ατρόμητος - Λάρισα (7 μ.μ.), Πανιώνιος - Βόλος (7.15 μ.μ.), ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός (8 μ.μ.), ΑΕΚ - Ξάνθη (9.30 μ.μ.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL