Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μόνο με μεγάλη υπέρβαση υπάρχει... σωτηρία!

Από την αγωνιστική κατάσταση της Μαρίας Μπελιμπασάκη, που προέρχεται από τραυματισμό, αλλά θα αγωνιστεί σε τέσσερα αγωνίσματα, κρίνεται εν πολλοίς η ελληνική βαθμολογική συγκομιδή...

Πολύ δύσκολη η αποστολή της Εθνικής ομάδας στο Μπίντγκοζ...

Η μεγαλύτερη διοργάνωση της διετίας συνολικά για την Εθνική ομάδα στίβου είναι αυτή που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 9 Αυγούστου έως την Κυριακή 11 Αυγούστου στο Μπίτγκοζ της Πολωνίας. Η ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί, όπως και πριν δύο χρόνια στη Λιλ της Γαλλίας, στη Σούπερ Λιγκ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, μόνο που φέτος δεν θα υποβιβαστούν οι δύο τελευταίες από τις δώδεκα ομάδες, αλλά οι πέντε, αφού η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου (ΕΑΑ) αποφάσισε να επαναφέρει τον θεσμό στην προηγούμενή του μορφή, με μόνο οκτώ ομάδες στην κορυφαία κατηγορία από το 2021.

Στη Σούπερ Λιγκ των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων στίβου, εκτός από την Ελλάδα, συμμετέχουν κι οι Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, ενώ έχει αποκλειστεί τα τελευταία χρόνια η Ρωσία, λόγω των εκκρεμοτήτων με την IAAF για τις υποθέσεις ντόπινγκ, που κυριαρχούσε μέχρι το 2015.

Παράλληλα, αυτή είναι η δεύτερη και τελευταία φορά που οι αγώνες θα γίνουν σε τρεις αγωνιστικές ημέρες. Στο Μπίντγκοζ η δράση θα ξεκινήσει την Παρασκευή με τα προκριματικά στα 100μ., 200μ., 400μ., και στα 110μ./100 μ. και 400μ. εμπόδια και στα δύο φύλα. Όσοι αθλητές και αθλήτριες δεν προκριθούν στους οκτώ των τελικών, θα βαθμολογηθούν με βάση τη θέση κατάταξης στον προκριματικό. Την πρώτη ημέρα των αγώνων θα γίνουν μόνο οι τελικοί στον ακοντισμό ανδρών και τη δισκοβολία γυναικών.

Στα οριζόντια άλματα και στις ρίψεις -όπως και το 2017- οι αθλητές και οι αθλήτριες θα κάνουν τρεις προσπάθειες και για την τέταρτη και τελευταία θα συνεχίσουν οι τέσσερις πρώτοι με στόχο την πρώτη θέση. Στα κάθετα άλματα, οι μετέχοντες έχουν δικαίωμα τεσσάρων χαμένων προσπαθειών. Ο αθλητής ή η αθλήτρια που θα εξασφαλίσει τη νίκη μπορεί στη συνέχεια να κάνει ακόμη τρεις προσπάθειες.

Τις προηγούμενες φορές που η Ελλάδα είχε συμμετάσχει στη Σούπερ Λιγκ της διοργάνωσης με δώδεκα ομάδες είχε πάρει τις παρακάτω θέσεις: 2009 9η με 217β., 2010 10η με 189β., 2013 11η με 155β., 2017 9η 197β.. Με δεδομένο ότι από το 2009 μέχρι το 2017 η έβδομη ομάδα της κατάταξης έπαιρνε από 220 (2017) έως 281,5 βαθμούς (2015), είναι προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει τεράστια υπέρβαση, μακράν την καλύτερη εμφάνιση όλων των εποχών, για να βρίσκεται το 2021 στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Αρνητικά τα δεδομένα...

Όμως το εγχείρημα έχει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες κι αυτό έχει να κάνει με το πόσο καλή κατάσταση είναι φέτος οι άλλες ομάδες που διεκδικούν την 7η θέση. Με τις Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία να δείχνουν ασυναγώνιστες, η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη της "σωτηρίας" με τις Σουηδία, Τσεχία, Ουκρανία, Φινλανδία και Ελβετία, αλλά κι εκεί τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος της και θα εξηγήσουμε γιατί...

Κάνοντας μια έρευνα στις καλύτερες επιδόσεις του 2019 και με βάση αυτές, αν υπήρχε ένας όμιλος των έξι χωρών, η βαθμολογία, με βάση την καλύτερη επίδοση του αθλητή-αθλήτριας κάθε χώρας, θα ήταν η εξής: Σουηδία 149,5 (78,5 άνδρες - 71 γυναίκες), Τσεχία 142,5 (72,5 - 70), Ουκρανία 132 (55 - 77), Φινλανδία 116,5 (62 - 54,5), Ελβετία 107,5 (55 - 52,5), Ελλάδα 101 (53-48).

Μ' άλλα λόγια, δεν αρκεί να πιάσουν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες τις φετινές τους επιδόσεις, αλλά πρέπει να τις βελτιώσουν σε αρκετά αγωνίσματα (και ειδικά στα 200 και 400 μέτρα γυναικών με τη Μαρία Μπελιμπασάκη) και παράλληλα να παρουσιαστούν κατώτερες του αναμενομένου η Σουηδία, η Τσεχία και η Ουκρανία, που έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν την 7η θέση.

Χωρίς Κυριαζή και Τσάκωνα...

Νικήτρια ομάδα πριν δύο χρόνια στη Λιλ αναδείχθηκε η Γερμανία, που έχει βρεθεί στην κορυφή άλλες τρεις φορές, το 2014, 2013 και το 2009, στην πρώτη σεζόν των αγώνων στη σημερινή τους μορφή. Η Ελλάδα είχε τρεις νίκες με τις Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), Μπελιμπασάκη (200μ.) και άλλα τρεις ακόμη στην πρώτη τριάδα (Θωμάς Κυριαζής 2ος στον ακοντισμό, Λυκούργος Τσάκωνας 3ος στα 200μ., Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου 3η στη δισκοβολία). Απ' αυτούς δεν θα αγωνιστούν τώρα -για διαφορετικούς λόγους- οι Θωμάς Κυριαζής και Λυκούργος Τσάκωνας, αλλά υπάρχει η παρουσία του Μίλτου Τεντόγλου, που είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση στο μήκος.

Η "γηπεδούχος" Πολωνία, η Γερμανία και η Γαλλία αναμένεται να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, αφού η Μ. Βρετανία δεν κατεβάζει την καλύτερή της ομάδα.

Η ελληνική ομάδα που θα ταξιδέψει στην Πολωνίας

Αναλυτικά, οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που θα αγωνιστούν στο Μπίτγκοζ είναι:

100μ.: Γιάννης Νυφαντόπουλος (Γ.Σ. Ελευθέριος Βεν.) - Ραφαέλα Σπανουδάκη (Γ.Σ. Ηλιούπολης)

200μ.: Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ) - Μαρία Μπελιμπασάκη (Πανναξιακός Α.Ο.)

400μ.: Μιχάλης Παππάς (ΕΚΑ Δωδώνη) - Μαρία Μπελιμπασάκη (Πανναξιακός Α.Ο.)

800μ.: Χρήστος Κοτίτσας (Γ.Σ. Κηφισιάς) - Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (Γ.Σ. Κηφισιάς)

1.500μ.: Ανδρέας Δημητράκης (Πανναξιακός Α.Ο.) - Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (Γ.Σ. Κηφισιάς)

3.000μ.: Ανδρέας Δημητράκης (Πανναξιακός Α.Ο.) - Αναστασία Μαρινάκου (ΓΕΑ Τρικάλων)

5.000μ.: Μάρκος Γκούρλιας (Α.Ο. Μυκόνου) - Αναστασία Μαρινάκου (ΓΕΑ Τρικάλων)

110μ. εμπ. - 100μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης (Α.Ο. Ηφαιστία) - Ελισάβετ Πεσιρίδου (Γ.Σ. Κηφισιάς)

400μ. εμπ.: Κώστας Νάκος (Γ.Σ. Τρικάλων) - Άννα Κιάφα (Γ.Σ. Κηφισιάς)

3.000μ. στιπλ: Νίκος Σάκης (Ερμής 1877) - Ισαβέλα Κοτσαχείλη (Πανιώνιος)

Ύψος: Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κ.) - Τατιάνα Γκούσιν (Γ.Σ. Κηφισιάς)

Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης (ΠΓ.Σ.) - Κατερίνα Στεφανίδη (Α.Ο. Φιλοθέης)

Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (Γ.Σ. Κηφισιάς) - Βούλα Παπαχρήστου (Α.Ο. Κάλλιστος)

Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ) - Βούλα Παπαχρήστου (Α.Ο. Κάλλιστος)

Σφαιροβολία: Νικόλας Σκαρβέλης (Γ.Σ. Τρικάλων) - Ευαγγελία Σοφάνη (Γ.Σ.)

Δισκοβολία: Γιώργος Τρέμος (ΓΕΑ Τρικάλων) - Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (Γ.Σ. Κερατέας)

Σφυροβολία: Μιχάλης Αναστασάκης (Γ.Σ. Ελευθέριος Βεν.) - Σταματία Σκαρβέλη (Γ.Σ. Τρικάλων)

Ακοντισμός: Δημήτρης Τσίτσος (ΟΦΚΑ Φίλιππος Γιαννιτσών) - Σοφία Υφαντίδου (ΟΚΑ Βικέλας Βερ.)

4Χ100μ. (Α): Ζήκος, Γκαραγκάνης, Νυφαντόπουλος, Δουβαλίδης, Τριβυζάς , Αρβανίτης

4Χ400μ. (Α): Τριβυζάς, Παππάς, Κυριακίδης (ΟΣΦΠ), Ντέτσικας (Ρόδος Σταματίου), Νάκος

4Χ100μ. (Γ): Σπανουδάκη, Πεσιρίδου, Γάτου (Κάμειρος Ρόδου), Σαμάνη (Αίολος Μακ.), Βενιέρη (Πανιώνιος), Μπελιμπασάκη

4Χ400μ. (Γ): Μπελιμπασάκη, Βασιλείου Ειρ. (Αμεινίας Μεσ.), Μουρτά (Ολυμπιάδα Πάτρας), Καρκαλάτου (ΣΔΥ Αργολίδας), Πολίτη (Γ.Σ. Χαϊδαρίου), Αργυρού (Γ.Σ. Ελ. Βενιζέλος)

Αναπληρωματικός: 3.000μ./5.000μ.: Μάριος Αναγνώστου (Γ.Σ. Αναγέννηση Λαμίας)
Αναπληρωματικές: Μήκος: Έφη Κολοκυθά (ΓΑΣ Αλεξάνδρειας), 1.500μ./3.000μ.: Βικτόρια Τσόλη (Γ.Σ. Χαλανδρίου).

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις