Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΜΠΑΣΚΕΤ - "ΜΙΚΡΕΣ" ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Το αύριο μοιάζει αβέβαιο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - "ΜΙΚΡΕΣ" ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Το αύριο μοιάζει αβέβαιο...

Απογοήτευσε η Εθνική Εφήβων με τις εμφανίσεις της στο Ηράκλειο...

Η 10η θέση που πήρε τελικά το εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο μπάσκετ δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία, ειδικά αν συνυπολογίσει κάποιος πως η διοργάνωση έγινε στην Κρήτη.

Οι παίκτες του Γιάννη Καστρίτη έδειξαν κάποια καλά στοιχεία, αλλά τα κενά τους διαστήματα στους αγώνες της πρώτης φάσης με τη Ρωσία και την Αργεντινή δεν τους επέτρεψαν να έχουν μία καλύτερη «διασταύρωση» στη φάση των "16". Η νέα αυτή αποτυχία έχει ανοίξει ξανά τη συζήτηση γύρω από τις "μικρές" Εθνικές ομάδες και την αναποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια...

Συνολικά, μαζί και οι τρεις μικρές εθνικές, η Παίδων, η Εφήβων και η Νέων, έχουν κατακτήσει σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 7 χρυσά, 7 αργυρά και 6 χάλκινα μετάλλια, ενώ στα αντίστοιχα παγκόσμια ο διαχρονικός συνολικός απολογισμός είναι 1 χρυσό, 2 αργυρά και 1 χάλκινο μετάλλιο. Το τελευταίο χρονικά μετάλλιο ήρθε αρκετά πρόσφατα, το 2017, και ήταν το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ Νέων. Στο σήμερα, όμως, το... αύριο μοιάζει αβέβαιο.

Το περσινό καλοκαίρι ήταν ενδεικτικό της κρίσης που βρίσκεται η ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ. Η Εθνική Παίδων τερμάτισε στην 6η θέση στην Ευρώπη κι αυτή ήταν η καλύτερη θέση που έλαβε εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στις διάφορες σχετικές διοργανώσεις του 2018. Η Εθνική Εφήβων τερμάτισε 14η, ενώ η Εθνική Νέων τερμάτισε 13η στο Ευρωμπάσκετ της δικής της ηλικιακής κατηγορίας.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις γύρω από τα αίτια αυτών των «χαμηλών πτήσεων». Πολλοί λένε πως οι νέοι Έλληνες παίκτες δεν βρίσκουν αρκετό χρόνο συμμετοχής στις ομάδες. Άλλοι εντοπίζουν το πρόβλημα στον αναχρονισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα η ΕΟΚ. Άλλοι εστιάζουν σε λανθασμένες προπονητικές προτεραιότητες που δίνονται στις μικρές ηλικίες, κάνοντας λόγο για έμφαση στα συστήματα χωρίς να έχουν μάθει τα μικρά παιδιά τα βασικά του αθλήματος.

Ο παλαιός παίκτης της Εθνικής Νίκος Χατζηβρέττας, που λειτουργεί Ακαδημία στον Εύοσμο, έδωσε πρόσφατα τη δική του διάσταση: "Αυτό είναι το πρόβλημα με το αναπτυξιακό μας σύστημα: δεν έχουμε υπομονή. Βιαζόμαστε πολύ να νικήσουμε, να βγούμε πρώτοι, να βγάλουμε κάτι. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν πολλά παιδιά την προίκα, το να μάθουν τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού. Όταν χωρίς να έχουν μάθει τα παιδιά να ντριμπλάρουν τους ζητάς να εκτελέσουν συστήματα, υπάρχει πρόβλημα".

Πολλές Ακαδημίες ομάδων λειτουργούν ως εισπρακτικός μηχανισμός και και όχι ως "σχολείο", που να αναδεικνύει το μέλλον του αθλήματος. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες οι νεαροί μπασκετμπολίστες - και οι... γονείς τους - έλκονται από την προοπτική ενός γρήγορου "πλουτισμού", και όχι από τις υγιείς βάσεις για σταθερά ανοδική πορεία μέσα στον χρόνο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL