Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΚΩΦΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / Ανίκητη στις μεγάλες διοργανώσεις!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΚΩΦΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / Ανίκητη στις μεγάλες διοργανώσεις!

Την ώρα που μόλις πέντε γυναίκες μπήκαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπάρχει μια... ενδεκάδα γυναικών, που "σαρώνει" σε όποια μεγάλη διοργάνωση έχει πάρει μέρος τα τελευταία χρόνια και δεν είναι άλλη από την Εθνική μπάσκετ κωφών γυναικών! Το 2016 κατέκτησε την πρώτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Θεσσαλονίκης, το 2017 πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στη Σαμψούντα του Πόντου και πριν λίγες μέρες συνέχισε την κυριαρχία της στο Λούμπλιν της Πολωνίας, κατακτώντας και το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Προπονήτρια και καθοδηγήτρια της ομάδας είναι η Αθηνά Ζέρβα, που την ανέλαβε το 2011 και μέσα σ' έξι χρόνια την έκανε ακαταμάχητη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν ψάξει κάποιος να αναζητήσει το μυστικό της επιτυχίας θα το βρει στη σύνδεση που έχουν αποκτήσει προπονήτρια και παίκτριες, αλλά και οι ίδιες οι αθλήτριες μεταξύ τους...

"Όταν ανέλαβα ξεκινήσαμε από την εκμάθηση των βασικών. Χρόνο με τον χρόνο οι κοπέλες αφομοίωναν όλο και περισσότερο τις λεπτομέρειες του παιχνιδιού και τώρα είναι σε θέση, π.χ. μετά από ένα τάιμ άουτ, να αξιοποιούν αμέσως τις αδυναμίες του αντιπάλου και να πετυχαίνουν τον στόχο τους" λέει στην "Αυγή" η Αθηνά Ζέρβα, αποκαλύπτοντας πως οι παίκτριές της έχουν μεθοδολογία, 18 διαφορετικά επιθετικά συστήματα και παίζουν 6-7 διαφορετικές άμυνες και έτσι να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες ενός αγώνα, αφού από πλευράς "μπασκετικών" - φυσικών προσόντων δεν υπερτερούν των αντιπάλων τους.

Για να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο "πέρασαν από σαράντα κύματα", καθώς έχασαν στα τρία από τα τέσσερα ματς στη φάση των ομίλων και προκρίθηκαν στα προημιτελικά ως τέταρτη του ομίλου τους. Αρχικά ηττήθηκαν 62-48 από τη Λιθουανία, που την είχαν νικήσει στους δύο προηγούμενους τελικούς των μεγάλων διοργανώσεων, την τρίτη αγωνιστική 52-46 από την Τουρκία, που την είχαν νικήσει το 2017 στην Τραπεζούντα και τέλος 69-53 από τις ΗΠΑ και πήραν την πρόκριση επειδή νίκησαν 88-32 τη Λευκορωσία στη δεύτερη αγωνιστική...

Στα "νοκ άουτ" όμως εμφανίσθηκε μια ομάδα "σαμουράι", όπως την αποκάλεσε η προπονήτριά της, καθώς νίκησε κατά σειρά την πρώτη του άλλου ομίλου Πολωνία (57-44), στη συνέχεια πήρε τη ρεβάνς 47-43 στα ημιτελικά από την Τουρκία και "καθάρισε" εύκολα (51-42) στον τελικό τη Λιθουανία, που στον ημιτελικό είχε νικήσει 72-69 στην παράταση τις ΗΠΑ...

"Στην αρχή του τουρνουά έκανα λάθος και προσπάθησα να αποφορτίσω τις παίκτριες από το άγχος της νίκης, αλλά είχε τα αντίθετα αποτελέσματα" λέει η τεχνικός της ομάδας. "Αποδείχθηκε πως παίζουν πολύ καλύτερα όταν ο στόχος είναι μόνο η νίκη. Στα νοκ άουτ δεν είχαμε περιθώρια. Κάναμε υπέροχο παιχνίδι κόντρα στην Τουρκία, με πολύ καλή άμυνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Τουρκία πέτυχε το πρώτο της καλάθι 1,5 λεπτό πριν τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο. Με τη Λιθουανία στον τελικό όλα δούλεψαν ρολόι. Από την αρχή μέχρι το τέλος οι παίκτριές μου εφάρμοσαν απόλυτα τα πλάνα μας κι έτσι δεν δυσκολευτήκαμε να πάρουμε τον τίτλο".

Για να φθάσει σ' αυτά τα αποτελέσματα η Εθνική κωφών γυναικών χρειάσθηκε κι η ίδια η Αθηνά Ζέρβα να μάθει τη νοηματική, να μάθει να μη μιλάει στις παίκτριές της με... γυρισμένη την πλάτη, καθώς διαβάζουν τα χείλη της, όταν τους δίνει τις οδηγίες. Δεν πρόκειται για μια ομοιογενή ομάδα από πλευράς προβλημάτων στην ακοή, καθώς κάποιες από τις παίκτριες έχουν γεννηθεί κωφές και δεν μπορούν να μιλήσουν, άλλες εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα και μπορούν να συνεννοηθούν και άλλες αντιμετώπισαν προβλήματα με την ακοή τους, αφού είχαν ήδη αρχίσει να μιλάνε, λόγω κάποιας σοβαρής ασθένειας. Πάντως όλες έχουν περάσει από ενδελεχείς εξετάσεις από την αρμόδια διεθνή επιτροπή, προκειμένου να τους δοθεί η άδεια να αγωνιστούν και δεν χωράνε "απάτες".

Από τις παίκτριες της Εθνικής ομάδας κωφών άλλες παίζουν σε ομάδες κατηγοριών και άλλες έπαιζαν παλαιότερα, αλλά σταμάτησαν λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Η προετοιμασία πριν τις μεγάλες διοργανώσεις κρατάει έναν με ενάμισι μήνα, όπου οι παίκτριες εγκαταλείπουν τις οικογένειες τους (κάποιες και τα παιδιά τους!), μένουν όλες μαζί σε ξενοδοχείο, ενώ, όταν τελειώνουν τα... λεφτά, οι "επαρχιώτισσες" φιλοξενούνται από τις "Αθηναίες"!

Ένας ακόμη τίτλος που πήγε στην Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ κωφών γυναικών ήταν αυτός της πολυτιμότερης παίκτριας της διοργάνωσης, καθώς MVP αναδείχθηκε η Στεφανία Πατέρα. Η παίκτρια της Εθνικής μας, που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο με τον ΚΑΟ Μελισσίων στην Α2 κατηγορία, λίγο ήθελε να σημειώσει ένα σπάνιο "quadruple-double", δηλαδή να έχει διψήφια νούμερα σε τέσσερις θετικές κατηγορίες, στην αναμέτρηση των ομίλων με τη Λευκορωσία, όταν πέτυχε 19 πόντους και είχε 10 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 9 κλεψίματα και 5 μπλοκ σε 30' 37'' συμμετοχής.

Στην κορυφαία πεντάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου επιλέχθηκε κι η πλέι μέικερ της Εθνικής μας, Ανθή Χαϊνά. Πολύ σημαντική συμβολή, σε ατομικό επίπεδο, είχε κι αρχηγός Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, που πέτυχε 21 πόντους στη νίκη των προημιτελικών επί της Πολωνίας...

Η "χρυσή" ενδεκάδα

Kοτσιάφτη Αλεξάνδρα (αρχηγός): Αθήνα - υπάλληλος υπουργείου Άμυνας - Κρόνος Γέρακα

Χαινά Ανθή: Χαλκίδα - καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, διαιτητής μπάσκετ Α2 κατηγορίας - Ωρωπός (Α' ΕΣΚΑ)

Πατέρα Στεφανία: Αθήνα - φοιτήτρια Ιατρικής - ΚΑΟ Μελλισίων (Α2)

Μελλίνη Δήμητρα: Ρόδος - Ιαλυσός - δικηγόρος

Βεράνη Χρύσα: Αθήνα - υπάλληλος υπουργείου Εθνικής Άμυνας - Α.Ο. Κωφών (ΕΣΚΑ)

Σαρακατσάνη Λία: Βόλος - αρχιτέκτονας - Νίκη Βόλου (μητέρα ενός παιδιού)

Βουδούρη Ιωάννα: Λιβαδειά - δημοτική υπάλληλος - παλαιότερα ΑΕΚ Περιστερίου

Σπίνου Αλεξία: Αθήνα - γυμνάστρια, φοιτήτρια Ιατρικής - παλαιότερα Παναθηναϊκός (μητέρα διδύμων)

Αγαγιώτου Λαμπρινή: Βόλος - Νίκη Βόλου

Κοτσιρέα Στάλλα: Αθήνα - υπάλληλος υπουργείου Εργασίας (μητέρα δύο παιδιών)

Μπάλκογλου Τίνα: Θεσσαλονίκη - διοικητική υπάλληλος Αριστοτέλειου (μητέρα δύο παιδιών και έγκυος σε τρίτο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL