Ο καυγάς της επόμενης μέρας

Ο καυγάς της επόμενης μέρας

Πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες της Ιταλίας (χθες τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και βγουν τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συνολικά, διαφαινόταν ότι πρώτη δύναμη στην επόμενη Ευρωβουλή θα είναι η πολιτική ομάδα της Ευρωδεξιάς, ενδεχομένως με 20 έδρες διαφορά από τους δεύτερους Ευρωσοσιαλιστές. Έσπευσε, λοιπόν, ο υποψήφιος της Ευρωδεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ζητήσει από τους ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τον χρίσουν πρόεδρο της Κομισιόν στο αυριανό ραντεβού τους στις Βρυξέλλες. «Αλλιώς αυτές οι εκλογές δεν θα ήταν αληθινές εκλογές», όπως είπε.

Μέσω twitter, ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι οι πρωθυπουργοί θα πρέπει να πάρουν υπόψη τους τη θέληση των ψηφοφόρων και του Ευρωκοινοβουλίου. «Εάν το ΕΛΚ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στη νέα Ευρωβουλή, τότε υποθέτω ότι όλοι εκείνοι που δήλωσαν προεκλογικά πως το πρώτο κόμμα θα εισηγηθεί τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν θα τηρήσουν τον λόγο τους». Κι όταν πήρε τον λόγο, αφού έκλεισαν οι ιταλικές κάλπες, έναντι των αμέτρητων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, απάντησε πρώτα στην ερώτηση της εκπομπής για τα παιδιά της γερμανικής τηλεόρασης, τι θα γίνει εάν κανείς από τους επικεφαλής υποψηφίους δεν οριστεί τελικά πρόεδρος της Κομισιόν: «Τότε τα παιδιά θα θυμώσουν» είπε.

Ο θυμός των παιδιών προφανώς δεν... απασχολεί τον υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αναπάντεχα δήλωσε ότι ακόμη κι αν η πολιτική ομάδα του αναδείχθηκε δεύτερη, θα ψάξει να βρει πλειοψηφίες για το πρόσωπό του στο νέο Κοινοβούλιο. «Από σήμερα το βράδυ θα επικεντρώσω την προσοχή μου στην προσπάθεια να βρω την απαραίτητη πλειοψηφία» είπε.

Συμπαράσταση βρήκε αμέσως ο Σουλτς από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι δεν αποκλείεται να αναδειχθεί πρόεδρος της Κομισιόν αυτός που έχει τερματίσει δεύτερος.

Αυτές οι δηλώσεις Σουλτς και Σβόμποντα έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις και εντός της σοσιαλιστικής οικογένειας, καθώς πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι εάν αμφισβητηθεί το δικαίωμα επιλογής του νικητή, τότε οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν και πάλι πίσω από κλειστές πόρτες τη στελέχωση της Κομισιόν.