ΣΥΡΙΖΑ για Ενιαία Τιμή Βιβλίου: Διγλωσσία και υποτέλεια της κυβέρνησης στους σχεδιασμούς των πιστωτών

ΣΥΡΙΖΑ για Ενιαία Τιμή Βιβλίου: Διγλωσσία και υποτέλεια της κυβέρνησης στους σχεδιασμούς των πιστωτών

Για "υποτέλεια στο νεοφιλελευθερισμό", "διγλωσσία" και "προχειρότητα στο πεδίο της αναπτυξιακής πολιτικής" από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κάνει λόγο η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επικείμενη κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "με την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου πρόκειται να πληγεί το βιβλίο και εν γένει ο πολιτισμός στη χώρα μας και αναδεικνύει την ανάγκη για τη μη κατάργηση αυτής, καθώς και για τη μη νομοθέτηση των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών κυβέρνησης – ΟΟΣΑ που απορυθμίζουν την ελληνική οικονομία και προωθούν τη διάλυση του κοινωνικού κράτους".

Υπενθυμίζουμε ότι σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει στον αρμόδιο υπουργό οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας τη διαφωνίας τους και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η απάντηση ήρθε από τον υφυπουργό, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής: «[…] σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνεται η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μελετούν το θέμα και βρίσκεται υπό αξιολόγηση.»

Από την ως άνω απάντηση, "απευθείας εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δίνει ένα θετικό πρόσημο στην πρόταση του ΟΟΣΑ, καθώς χρησιμοποιεί τον όρο «απελευθέρωση της τιμής» και όχι τον όρο «κατάργηση της τιμής προστασίας της εγχώριας παραγωγής και διακίνησης βιβλίων»", σχολιάζει η ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: "Και όλα αυτά, όταν σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων του ελληνικού βιβλίου (συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, πλειοψηφία από βιβλιοπώλες κλπ.) διαφωνούν με την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου".

Διαβάστε ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Πολιτισμού:

Στην Απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Σκόρδα στην Ερώτηση των οκτώ (8) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αναλύουν επαρκώς την διαφωνία τους και τους κινδύνους από την επικείμενη κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου διαβάζουμε τα εξής:

«[…] σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνεται η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μελετούν το θέμα και βρίσκεται υπό αξιολόγηση.»

Από την ως άνω απάντηση απευθείας εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δίνει ένα θετικό πρόσημο στην πρόταση του ΟΟΣΑ, καθώς χρησιμοποιεί τον όρο «απελευθέρωση της τιμής» και όχι τον όρο «κατάργηση της τιμής προστασίας της εγχώριας παραγωγής και διακίνησης βιβλίων.» Και όλα αυτά, όταν σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων του ελληνικού βιβλίου (συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, πλειοψηφία από βιβλιοπώλες κλπ.) διαφωνούν με την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης έχει ήδη δημόσια τοποθετηθεί ότι θα νομοθετήσει άμεσα το 80% των άμεσα εφαρμόσιμων προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να δηλώνει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένη θέση για το εν λόγω ζήτημα ή ότι θα το αξιολογήσει (με τι κριτήρια, του πολιτικού κόστους, των ισοδύναμων μέτρων;) όταν από την άλλη δηλώνει η ηγεσία του Υπουργείου ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ θα μας βγάλουν από την κρίση.

Ο Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού σε δημόσια δήλωσή του στις 12.02.2014 ανέφερε ότι «διαφωνεί με την κατάργησή της, γιατί αυτό θα βλάψει τους νέους έλληνες συγγραφείς και θα χτυπήσει τα μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία, που είναι κύτταρα πνευματικής δραστηριότητας.»

Εάν ισχύει η παραπάνω διατύπωση γιατί στην Απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης διαβάζουμε ότι το θέμα αξιολογείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού;

Τελικά για την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού-Αθλητισμού οι προτάσεις του ΟΟΣΑ βοηθούν την ελληνική οικονομία ή υποσκάπτουν τις προοπτικές ανάπτυξης της; Η διγλωσσία, η υποτέλεια στους σχεδιασμούς των πιστωτών και η έλλειψη σαφούς σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση από τη μεριά της κυβέρνησης είναι φανερά όσο ποτέ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι με την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου πρόκειται να πληγεί το βιβλίο και εν γένει ο πολιτισμός στη χώρα μας και αναδεικνύει την ανάγκη για τη μη κατάργηση αυτής, καθώς και για τη μη νομοθέτηση των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών κυβέρνησης – ΟΟΣΑ που απορρυθμίζουν την ελληνική οικονομία και προωθούν τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.