Πιλοτική εγγύηση ή ανεφάρμοστα λόγια

Πιλοτική εγγύηση ή ανεφάρμοστα λόγια

του Κώστα Κάρη

Με 20 εκατομμύρια (το έτος) θα γίνει πιλοτική εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δύο (άγνωστες επί του παρόντος) περιοχές της χώρας, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών.

Τρία είναι τα θέματα που τίθενται: Το ύψος του κονδυλίου, ο γεωγραφικός περιορισμός και το τι σημαίνει εγγυημένο εισόδημα.

Ξεκινάμε από το τελευταίο. Τί εννοεί ο υπουργός; Ότι π.χ. θα δώσουν σε 20.000 άτομα που "διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας" ένα μέσο επίδομα 1.000 ευρώ τον χρόνο ή 80 ευρώ τον μήνα; Δεν είναι αυτό εγγύηση εισοδήματος. Εγγύηση εισοδήματος σημαίνει ότι θα καθοριστεί ένα κατώτατο όριο εισοδήματος και όταν το εισόδημα ενός νοικοκυριού δεν το φθάνει, θα προστίθεται η κρατική βοήθεια. Θα έχουμε το 2014 μόνον δύο περιοχές (επαρχιακές πόλεις; νησιά; - περιφέρειες, δεν φθάνουν τα χρήματα) όπου θα υπάρχει εγγύηση εισοδήματος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα όχι; Δεν πρόκειται για πελατειακή επιλογή; Και δεν θα δημιουργηθούν νέες στρεβλώσεις, επιπλέον από το πρόβλημα των ανακριβών δηλώσεων εισοδήματος; Είναι δυνατόν με ένα τόσο μικρό ποσό να στηριχθεί πολιτική εγγυημένου εισοδήματος; Και τι κοινωνική πολιτική είναι αυτή που δεν αφορά τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων; Ή πρόκειται για λόγια, τα λέμε να αναπαραχθούν άκριτα και στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα. Έχει γίνει προεργασία για την εφαρμογή ενός τόσο τσιγκούνικου και στραμπουλιγμένου μέτρου; Τίποτα δεν ανακοινώθηκε.

Είναι δυνατή άλλη προσέγγιση για την υλοποίηση του εγγυημένου εισοδήματος. Εφαρμόζοντας π.χ. τον φόρο υπεραξίας στο χρηματιστήριο, να δοθούν όλα τα χρήματα (εκατοντάδες εκατομμύρια) στο πρόγραμμα εγγυημένου εισοδήματος. Το πρόγραμμα να αφορά όλη τη χώρα. Να καθοριστεί το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι λίγο πάνω από τα 7.000 ευρώ τον χρόνο για ένα άτομο και τις 15.000 για τετραμελή οικογένεια. Αλλά πρόκειται για 3 εκατομμύρια πολίτες! Έστω ότι η ενίσχυση σε πρώτη φάση θα μπορούσε να διοχετευθεί σε τμήμα των πολιτών αυτών με εγγύηση π.χ. τα 3.000 ευρώ για όλους (200.000 νοικοκυριά έχουν εισόδημα μόνον έως 2.000 ευρώ τον χρόνο).

Με δυό λόγια, με μικρή σχετικά φορολόγηση του πλούτου που παραμένει αφορολόγητος μπορεί να στηριχθεί ένα πρώτο εθνικό πρόγραμμα εγγυημένου εισοδήματος, που η λογική το χαρακτηρίζει εξαιρετικά επείγον.

Πρέπει όμως να διαλέξουμε ποιους θα προστατεύει το ελληνικό κράτος ...