Live τώρα    
Γιώργος Κύρτσος: Τρίτο και φαρμακερό το νέο μνημόνιο για το πολιτικό σύστημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Κύρτσος: Τρίτο και φαρμακερό το νέο μνημόνιο για το πολιτικό σύστημα

Δεν υπάρχει δημοκρατικό σύστημα που να μπορεί να απορροφήσει εύκολα μια πτώση του ΑΕΠ κατά 25%-30%, ανάλογη με αυτή που ακολούθησε το κραχ του 1929 στις ΗΠΑ και προηγήθηκε της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία. Το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται σκληρά και από τη διπλή κοινωνική ανατροπή που προκαλεί α) Το πέρασμα από το "μαζί τα φάγαμε" στο "αυτοί τα τρώνε": παράδειγμα η εξαφάνιση της ATE Bank προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς. β) Ο αναγκαστικός μετασσχηματισμός της κοινωνίας των 2/3 που είχαν ένα καλό έως ανεκτό επίπεδο διαβίωσης στην κοινωνία του 1/3 που αποτελεί μειοψηφία και μπορεί να οδηγήσει σε ριζοσπαστικοπίηση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται και από την άμεση ή έμμεση επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου στην υπερχρεωμένη Ελλάδα.

Η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος μοιάζει σχεδόν βέβαιη. Η δημοσκοπική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, η κρίση στρατηγικής που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ. και το ξεκίνημα μιας διαδικασίας πολιτικής εκλογικής φθοράς για τη Ν.Δ. αποτελούν προμηνύματα της πολιτικής ανατροπής που έρχεται. Είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε φάση ριζοσπαστικοποίησης της πολιτικής ζωής, με μεγάλο κερδισμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, ωφελημένο το ΚΚΕ, και τη με Χρυσή Αυγή να εκφράζει με δυναμικό τρόπο τις ολοένα μεγαλύτερες φιλοδοξίες της Άκρας Δεξιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0