Την κατευθυνόμενη ροή εξέτασης μοριακών ελέγχων για κορωνοϊό προς συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο επέφερε η αναστολή διενέργειας τεστ από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης, υποδεικνύεται προς τους διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειάς του να συνάψουν σύμβαση με ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όπου μάλιστα επιστημονικός υπεύθυνος είναι το προβεβλημένο μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και αναπληρωματικός εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως διαφαίνεται, την αδυναμία του ΕΚΕΑ να πραγματοποιήσει τεστ για κορωνοϊό λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων έσπευσε να καλύψει η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ προτρέποντας, με έγγραφό της, τους διοικητές των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της ευθύνης της να διερευνήσουν τη σύναψη σύμβασης μοριακών ελέγχων για SARS-CoV-2 με ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία Central Lab Α.Ε. Όμιλος Ιατρική Διάγνωση εγείροντας προβληματισμούς και πολλά ερωτήματα για τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία.
Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψαν το ΜΕΤΑ Υγειονομικών και η ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας απέστειλε στις 2 Σεπτεμβρίου -ημέρα που έγινε γνωστό ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, ζητάει να μην του στέλνουν επιπλέον δείγματα τα νοσοκομεία καθώς αναστέλλει τη δυνατότητά του να διενεργεί ελέγχους για τον κορωνοϊό-, έγγραφο με θέμα «Αποστολή δειγμάτων μοριακού ελέγχου για SARS-CoV-2» προς τους διοικητές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας.
Με αυτό τους ζητεί να εξετάσουν τη σύναψη σύμβασης για μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους για κορωνοϊό με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία Central Lab Α.Ε. Όμιλος Ιατρική Διάγνωση, όπου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κέντρου, «εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (μοριακοί βιολόγοι), υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαγιορκίνη Γκίκα, επιμελείται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων».
Ερωτήματα πάντως προκαλεί η κίνηση του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου να “εξαφανίσει” από την ιστοσελίδα της το όνομα του κ. Μαγιορκίνη όταν έγινε γνωστό πως το έγγραφο της 1ης ΥΠΕ διέρρευσε στα ΜΜΕ.
Κρατική ενίσχυση σε ιδιώτες
Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει ότι μια πρώτη παρενέργεια από την αναστολή της διενέργειας μοριακών ελέγχων από το ΕΚΕΑ είναι η κατευθυνόμενη ροή των δειγμάτων προς συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο του ιδιωτικού τομέα. Ενώ μέχρι τώρα η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι το Δημόσιο έχει επάρκεια και γι' αυτό υποστήριζε ότι δεν χρειάζεται να επιτάξει και να αποζημιώνει τα τεστ στον ιδιωτικό τομέα, ουσιαστικά με την πρώτη ευκαιρία διοχετεύει εξετάσεις σε συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο.
Αυτό δημιουργεί πολλά ερωτήματα ως προς τη συγκυρία που η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους σύμβαση, αλλά και ως προς τον αδιαφανή τρόπο που επιλέγει να διαχειρίζεται τα κρίσιμα ζητήματα της πανδημίας και της υγείας των πολιτών.
Ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρξε ο προγραμματισμός όλους αυτούς τους μήνες για τον εφοδιασμό του ΕΚΕΑ με τα απαιτούμενα αντιδραστήρια και το κατάλληλο προσωπικό ώστε να καλύπτει τη διάγνωση 3.500 δειγμάτων καθημερινά και όχι 1.000, όπως κάλυπτε, μέχρι την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας του; Γιατί δεν ενίσχυσε όλους αυτούς τους μήνες τους δημόσιους φορείς αξιοποιώντας τους ώστε να καλύπτουν τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις;
Ευκαιρία "πρώτης τάξεως"
Γιατί η κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτους τουλάχιστον έξι μήνες αντί να προχωρήσει σε δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως υπαγορεύεται από τον νόμο, για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών, εν όψει του, όπως όλοι από νωρίς ομολογούσαν, δεύτερου κύματος της πανδημίας;
Ρητορικά βεβαίως τα ερωτήματα, καθώς το πρόβλημα της πανδημίας και της αντιμετώπισής της αποτέλεσε εν μέσω πανδημίας και αυξητικής τάσης των κρουσμάτων ευκαιρία πρώτης τάξεως για την κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα υλοποίησης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, και μάλιστα με το διαγνωστικό κέντρο όπου ο αναπληρωματικός εκπρόσωπος της στην ενημέρωση των πολιτών είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος του διαγνωστικού κέντρου.
Εγείρεται, ταυτόχρονα με τα ζητήματα αδιαφάνειας, και το ηθικό ζήτημα κατά πόσον μπορεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας να είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας στην οποία το Δημόσιο στέλνει τα δείγματα για έλεγχο.
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες, κατά τους οποίους διανύουμε μια πρωτοφανή δημόσια απειλή υγείας, δεν έχει καταλάβει -σε αντίθεση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη- το βασικό μάθημα από την πανδημία, που είναι η ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της Υγείας, της Παιδείας και του κράτους πρόνοιας κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να αφήσει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και να στηρίξει ουσιαστικά τη θωράκιση της κοινωνίας, ενισχύοντας τους προϋπολογισμούς για τους νευραλγικούς αυτούς τομείς, υλοποιώντας σχέδιο προσλήψεων με μόνιμο χαρακτήρα και αναβάθμισης των υποδομών.
Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.