Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.7°C13.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.2°C8.9°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
6.7°C9.0°C
1 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.3°C15.6°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
-1.0°C9.4°C
1 BF 92%
Προωθούν ως μονόδρομο καύση και ιδιωτικοποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προωθούν ως μονόδρομο καύση και ιδιωτικοποίηση

«Το νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) της κυβέρνησης Μητσοτάκη προωθεί ως μονόδρομο την καύση των απορριμμάτων και την ιδιωτικοποίηση των υποδομών εις βάρος της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Σε αντίθεση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, χωρίς πλήρη τεχνικοοικονομική αξιολόγηση και με αναξιόπιστα δεδομένα, δεσμεύει τη χώρα και την Αυτοδιοίκηση σε ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας και καύσης, των οποίων το υψηλό κόστος θα επωμιστούν οι πολίτες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της χώρας, κάτι που επεσήμαναν δημοσίως και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας μας».

Αυτό υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Χ. Καφαντάρη στηλιτεύοντας την ολιγοήμερη «αυγουστιάτικη» διαβούλευση επί του σχεδίου, η οποία εν τοις πράγμασι φιμώνει τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την κοινωνία των πολιτών.

Οι δύο βουλευτές προειδοποιούν πως το νέο ΕΣΔΑ «με βεβαιότητα θα οδηγήσει στη μη επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Επιπλέον, καθώς οι μονάδες καύσης δεν χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, γίνεται σαφές ότι η υλοποίηση αυτής της επιλογής θα έχει συνέπεια τη δέσμευση εθνικών πόρων και δημοτικών τελών για δεκαετίες προκειμένου να αποπληρωθούν επενδύσεις που δεν θα χρειάζονται σε τέτοιο μέγεθος και έκταση.

Έτσι τόσο οι πολίτες σήμερα όσο και οι επόμενες γενιές θα επωμιστούν το τεράστιο κόστος μιας επιλογής διαχείρισης αποβλήτων που μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει επιπλέον περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα μας και πιθανά νέα πρόστιμα, όπως αυτά που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για τις χωματερές».

Στη δήλωσή τους εστιάζουν στον μοναδικό στόχο της Ν.Δ. «να ιδιωτικοποιήσει υποδομές και να 'εξασφαλίσει' για δεκαετίες υψηλά κέρδη λίγων επενδυτών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το κοινωνικό όφελος, τις ανάγκες των πολιτών και της εθνικής οικονομίας, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ενθαρρύνονται η αύξηση παραγωγής αποβλήτων και η... διαπλοκή

Σημειώνουν ακόμη ότι υποτιμάται η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και η επαναχρησιμοποίηση, σε αντίθεση με την ιεράρχηση της Οδηγίας 2018/851 και το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία. Για τον λόγο αυτόν απουσιάζει πλήρως από το νέο ΕΣΔΑ η στρατηγική πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, αλλά, αντίθετα, ενθαρρύνεται εμμέσως η αύξηση της παραγωγής! Μέσω του μονόδρομου της καύσης υποσκελίζεται και η επίτευξη στόχων για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.

Επιπλέον “το ΕΣΔΑ των κυρίων Μητσοτάκη - Χατζηδάκη νομιμοποιεί 'παραθυράκια' ακύρωσης των υφιστάμενων Περιφερειακών Σχεδίων, που είχαν αξιολογηθεί από την Ε.Ε. και ήταν σε συμφωνία με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, μέσω της δυνατότητας παρεκκλίσεων με Υπουργικές Αποφάσεις.

Η επιλογή αυτή αφενός καταστρατηγεί το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων και αφετέρου δημιουργεί τεράστια περιθώρια στη διαπλοκή ώστε συμφέροντα φιλικά στη Ν.Δ. να παίζουν παιχνίδια χωρίς όρους στην πλάτη της ανακύκλωσης και των δήμων, κάτι που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή από υπουργούς της Ν.Δ. αγνοώντας τις παρατηρήσεις και τις εντολές της Ε.Ε.».

Ως κορυφαίο παράδειγμα της υποχώρησης της Ν.Δ. από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την ανακύκλωση παραθέτουν την υποβάθμιση και μη εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής που έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από φέτος, η οποία θα είχε αποτέλεσμα μικρότερο κόστος για τους ΟΤΑ και τους πολίτες που επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και εκτροπής από την ταφή.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL