Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.1°C26.2°C
1 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.6°C23.3°C
0 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.0°C23.8°C
1 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C26.6°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.5°C18.9°C
0 BF 68%
«Είναι παρατημένα ξανά τα δάση- Κανένα ενδιαφέρον για πυροπροστασία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Είναι παρατημένα ξανά τα δάση- Κανένα ενδιαφέρον για πυροπροστασία»

Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα δάση, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και είναι σαν να παίζουμε με τη φωτιά. Αυτό προέκυψε από την κουβέντα που έγινε στο “Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4” με τον Χρήστο Βασιλείου, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Συμβασιούχων εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων των οποίων το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον φθινόπωρο του 2019 και δεν ανανεώθηκε.

Πρόκειται για το πρόγραμμα πυροπροστασίας που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2018 και σε αυτό εντάχθηκαν κατά κύματα 5.066 άτομα συνολικά σε όλη την Ελλάδα: δασολόγοι, δασοπόνοι, διοικητικοί, οδηγοί, φύλακες, ειδικοί δασικής προστασίας και δασεργάτες μετά από εκπαίδευση.

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλείου στην εκπομπή “Κάτι παίζει στο Κόκκινο” και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, μέχρι τότε ανάλογα προγράμματα γινόντουσαν μόνο στους ΟΤΑ για να καλύψουν κενά που υπάρχουν. “Έγινε για πρώτη φορά. Κάποια στιγμή το ΥΠΕΝ σχεδίασε αυτό το πρόγραμμα και ήταν καταδικασμένο να πετύχει και πέτυχε”, επισήμανε.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/866572270&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Στο Κόκκινο 91,4 - Θεσσαλονίκη · Χρήστος Βασιλείου- Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4- 29-7-2020

Σε σχέση με την χρησιμότητα του προγράμματος, το οποίο ήταν αρχικά διάρκειας 8 μηνών και είχε ανανεωθεί για άλλους 8 έως το φθινόπωρο του 2019, ο κ Βασιλείου σημείωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Πυροσβεστική για την περυσινή αντιπυρική περίοδο ενώ είχαμε 84% αύξηση στις πυρκαγιές, είχαμε 39% μειωμένες καμένες εκτάσεις. Δηλαδή είχαμε σχεδόν τις διπλάσιες φωτιές και οι καμένες εκτάσεις ήταν 39% λιγότερες από την προπέρσινη χρονιά.

“Αυτό φωνάζει από μόνο τους ότι έγινε έργο. Έγιναν αντιπυρικές ζώνες, έγινε απομάκρυνση της βιομάζας από τα αστικά και περιαστικά δάση, έγινε διάνοιξη δασικών οδών, έγιναν υλοτομίες, δασοκομίες, τα πάντα έγιναν”, υπογράμμισε ενώ ρωτηθείς εάν όλα αυτά αναγνωρίζονται από τους αρμοδίους ανέφερε: “Μα δεν τα ακούγανε καν. Εμείς τα δίναμε σε χαρτιά και απλά σφύριζαν αδιάφορα”.

“Βρήκαμε κλειστές πόρτες”, ανάφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως η αντιμετώπιση που είχαν οι εργαζόμενοι ήταν “σαν να μην υπήρχαμε. Συγκεντρωνόμασταν 300-400-500 έξω από τα υπουργεία και έκαναν ότι δεν μας βλέπανε. Φτάσαμε 3 φορές στο υπουργείο Εργασίας, 2 φορές έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, άλλες 3 φορές στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μας έστειλαν στον υφυπουργό που δεν είχε καμία αρμοδιότητα ενώ ο υπουργός κ. Χατζηδάκης ήταν στο διπλανό γραφείο και δεν ήθελε να μας συναντήσει”.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βασιλείου σημείωσε πως το διάστημα που έληγαν οι συμβάσεις, υπήρχαν φήμες για νέα ανανέωση. “Άφηναν διάφορα πράγματα να ακούγονται”,  όπως για πιθανή 4μηνη παράταση, αλλά όπως σημείωσε “προφανώς ήταν για να διεμβολίσουν τον αγώνα που δίναμε”. “Από τότε 5.066 άτομα, 5.066 οικογένειες, ο καθένας ζει το δικό τους δράμα”, σημείωσε.

Όσον αφορά στα δάση και το τι έγινε το διάστημα από την λήξη των συμβάσεων τους έως σήμερα, ο κ. Βασιλείου ανέφερε “στην αντιπυρική περίοδο που διανύουμε η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον εθελοντισμό” και αναφέρθηκε στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Ο κ. Βασιλείου συνηγόρησε πως είναι σαν να παίζουμε με τη φωτιά και να αφήνουμε στην τύχη τους τα δάση. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση από την κυβέρνηση και κανένα ενδιαφέρον για τα δάση. “Είναι παρατημένα ξανά τα δάση, η φύση 16 μήνες σκαλίστηκε που σημαίνει δυνάμωσε, αλλά ξαναεγκαταλήφθηκε ξαφνικά, οπότε ερχόμαστε σε χειρότερα αποτελέσματα γιατί όταν κάτι δεν το συντηρείς για να το έχεις σε ύφεση, αυτό γιγαντώνεται”, επισήμανε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL