Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.3°C31.3°C
1 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.2°C31.4°C
1 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.5°C31.5°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C25.8°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.5°C29.9°C
0 BF 19%
Ο ΟΗΕ καλεί σε ανακωχή στη Συρία προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΟΗΕ καλεί σε ανακωχή στη Συρία προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει την «καθολική προσπάθεια» αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, απηύθυνε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γκέιρ Πέντερσεν.

Στην ανακοίνωσή του, ο Γκ.Πέντερσεν επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους «για μια μεγάλης κλίμακας απελευθέρωση κρατουμένων και απαχθέντων» στη Συρία και για την πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού σε χώρους κράτησης ώστε να βοηθήσει στην εξασφάλιση επαρκούς ιατρικής φροντίδας στους κρατουμένους.

Η μετάδοση του κορωνοϊού στη Συρία συνδαυλίζει τους φόβους για σαρωτική και θανατηφόρο διασπορά της ασθένειας σε έναν πληθυσμό που μαστίζεται από εννιά χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η σύγκρουση έχει καταστρέψει νοσοκομεία κι έχει προκαλέσει κύματα προσφύγων που διαβιούν σε ακατάλληλους προσφυγικούς καταυλισμούς που ευνοούν τη διασπορά της νόσου.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε την Κυριακή το πρώτο κρούσμα.

Αλλά και οι κουρδικές ζώνες στη βορειοανατολική Συρία, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις ελλείψεις φαρμάκων και τη ζωτική τροφοδοσία, και όντας υποστελεχωμένες είναι ευεπίφορες για μία γοργή και σοβαρή εξάπλωση του κορωνοϊού, προειδοποιούν ΜΚΟ και τοπικοί αξιωματούχοι.

Στις κουρδικές περιοχές φιλοξενούνται σε καταυλισμούς πάνω από 100.000 κατατρεγμένοι από τον εμφύλιο όπως και οικογένειες των μαχητών του Ισλαμικού Στρατού. «Ακόμη και πριν τον κορονοϊό οι ανάγκες μας ήσαν τεράστιες, τώρα με την επιδημία θα μας χρειασθεί μία ακόμη πιο σημαντική υποστήριξη», τόνισε ο υπεύθυνος Υγείας της περιοχής Τζαουάν Μουστάφα.

Η κατάσταση διαφαίνεται ακόμη πιο δραματική εάν αντιληφθεί κανείς πως οι κουρδικές περιοχές δεν μπορούν να στηρίζονται πλέον στη διασυνοριακή βοήθεια του ΟΗΕ. Αντίθετα, οι βορειοανατολικές περιοχές, όπου βρίσκεται και το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ, μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια που διέρχεται μέσω της Τουρκίας.

Στις κουρδικές περιοχές, όμως, η βοήθεια τούτη έπαψε μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ τον Ιανουάριο, που επέβαλε νέες κυρώσεις και πλέον η μειονότητα θα πρέπει να εξαρτάται από την άδεια της κυβέρνησης Άσαντ. Μολαταύτα οι σχέσεις τους είναι περίπλοκες, καίτοι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν αναπτυχθεί έπειτα από αίτημα των Κούρδων που υφίστανται την πίεση των δυνάμεων της Τουρκίας.

Για να αποφύγουν τα χειρότερα, οι κουρδικές αρχές έχουν επιβάλει από τη Δευτέρα αποκλεισμό δύο εβδομάδων στις περιοχές τους κι έχουν ορισθεί εννέα κέντρα για την υποδοχή των ύποπτων κρουσμάτων, τόνισε ο Μουστάφα. Όμως οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη περιοχή τονίζουν πως οι εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς, με τις ΜΕΘ στα τρία νοσοκομεία να αριθμούν μόλις 28 κλίνες και μόλις δύο γιατρούς που έχουν κατάλληλη κατάρτιση για τη χρήση των λιγοστών αναπνευστήρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL