Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.5°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.9°C
3 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.9°C
3 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.9°C
0 BF 63%
Μόρια, ΒΙΑΛ, Μουριές: Όψεις της κόλασης που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόρια, ΒΙΑΛ, Μουριές: Όψεις της κόλασης που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2020

Αναλυτικά η δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιού:

Η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό τορπιλίζει καθημερινά την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων. Για τα ΜΜΕ και τους κυβερνητικούς βουλευτές, βέβαια, αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η δουλειά έγινε πριν τις εκλογές και τώρα σιωπή και συνενοχή.

Η Μόρια έχει φτάσει τις 19.000 πληθυσμό, αποτέλεσμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης για πρόσφυγες και ντόπιους, αλλά και της πλήρους ανικανότητάς της να διαχειριστεί το ζήτημα.  Οι συνθήκες διαβίωσης στη δομή είναι ένα πραγματικό όνειδος με την ανθρώπινη ζωή και  αξιοπρέπεια να απειλούνται καθημερινά, δεδομένων και των καιρικών συνθηκών.

Στη ΒΙΑΛ της Χίου η Αστυνομία αρνήθηκε να παραχωρήσει άδειους χώρους για να στεγαστούν προσωρινά αιτούντες άσυλο, ώστε να προστατευτούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από την Υπηρεσία Υποδοχής η οποία ανήκει μάλιστα στο ίδιο Υπουργείο (!).

Από την άλλη, η κατάργηση του ΑΜΚΑ έχει στερήσει σε αιτούντες άσυλο και ευάλωτες ομάδες την πρόσβαση σε υγειονομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι δύο αυτοκτονίες στις Μουριές του Κιλκίς, είναι η κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ενός παιχνιδιού ζωής και θανάτου με ανθρώπους να μην μπορούν να νοσηλευτούν, γιατρούς να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες παρακάμπτοντας τα θεσμικά εμπόδια για τους σώσουν και ένα κίνημα αλληλεγγύης το οποίο προσπαθεί με κάθε μέσο να καλύψει κάποιες από τις τεράστιες ανάγκες.

Δεν θα επιτρέψουμε να κρυφτεί κανένα πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και να γίνει ο «βίος αβίωτος» σε κατατρεγμένους ανθρώπους. Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ ανθρώπους, και λιγότερο ανθρώπους στο έδαφος της χώρας. Δεν θα ανεχτούμε καμία «γραφειοκρατική δικαιολογία» να στερεί την ζωή και την αξιοπρέπεια. Θα είμαστε μαζί με τον ελληνικό λαό που έδωσε μαθήματα αλληλεγγύης απέναντι στην ακροδεξιά πολιτική της ΝΔ που επενδύει στο φόβο και την αποτροπή.

Δραστική αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά σε αξιοπρεπείς δομές στην ενδοχώρα και προσωρινές υποδομές στέγασης μέχρι να υλοποιηθεί, χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους τους αιτούντες άσυλο, εκπαίδευση για τα παιδιά και ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία, οικογενειακές επανενώσεις και μετεγκατάσταση στην Ευρώπη άμεσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL