Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.0°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.2°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
19.0°C23.2°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.1°C24.3°C
1 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
0 BF 77%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

13497872a.jpg

Ας δούμε λίγο το θέμα των αμερικανικών πανεπιστημίων που έχει προκύψει τελευταία.

Το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός φοιτητών στήνει κατασκηνώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια για να διαμαρτυρηθεί για τη σφαγή που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα.

Το θέμα είναι το εξής: Τα πανεπιστήμια συγκεντρώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο από δωρεές. Το κεφάλαιο αυτό το επενδύουν ώστε να έχουν μια σταθερή πηγή χρηματοδότησης.

Οι φοιτητές, λοιπόν, ζητάνε να αποσύρουν τα πανεπιστήμια τα κεφάλαιά τους από επενδύσεις σε εταιρείες που συνδέονται στενά με τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το θέμα αυτό δεν είναι καινούργιο. Τη δεκαετία του ’80 είχαν γίνει αντίστοιχες διαμαρτυρίες γιατί τα πανεπιστήμια επένδυαν τις δωρεές σε εταιρείες που στήριξαν το καθεστώς απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Και έχουν υπάρξει επίσης διαμαρτυρίες για τις επενδύσεις πανεπιστημιακών κεφαλαίων σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Οι φοιτητές ζητάνε επίσης να επιτρέψουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων τις φοιτητικές εκδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης χωρίς απειλές για πειθαρχικά μέτρα.

Οι κατασκηνώσεις είναι φιλειρηνικές και σε πολλές από αυτές συμμετέχουν και διδάσκοντες. Κυρίως τραγουδάνε τραγούδια αλληλεγγύης.

Αλλά αυτό δεν εμποδίζει την αστυνομία να τους συλλαμβάνει.

Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης οι φοιτητές ζήτησαν να αποσύρει το ίδρυμα τις μετοχές του από όλες τις εταιρείες που βοηθούν τη γενοκτονία.

Και να εγκαταλείψει την τακτική του φόβου, που κατασκευάζει συναίνεση σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Και επίσης να κλείσει το κάμπους στο Τελ Αβίβ.

Και να φύγει η αστυνομία από το κάμπους της Νέας Υόρκης.

Το πανεπιστήμιο ζήτησε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να καθαρίσει τον χώρο από τους διαδηλωτές. Και να βάλει και μια περιφραξούλα.

Διότι παρατήρησε άτακτη, ανατρεπτική και επιθετική συμπεριφορά που μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Την οποία απέδωσε σε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Φυσικά.

Και επίσης γιατί οι διαδηλωτές τραγουδούσαν εκφοβιστικά τραγούδια και είχαν αντισημιτικές εκδηλώσεις.

Ασχέτως αν πολλοί από αυτούς είναι Ισραηλινοί ειρηνιστές. Λεπτομέρειες.

Αλλά καθηγητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση είπαν ότι ήταν απολύτως ειρηνική και απλώς το πανεπιστήμιο έψαχνε μια δικαιολογία για να βάλει την αστυνομία μέσα.

Το πανεπιστήμιο έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αποεπενδύσει τα κεφάλαιά του από πουθενά.

Διότι προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις του κεφαλαίου του ώστε να εκπληρώσει την εκπαιδευτική και ερευνητική του αποστολή.

Γενικά τα πανεπιστήμια δηλώνουν, πρώτον, ότι το επενδυτικό τους πρόγραμμα είναι ιερό και δεν πρόκειται να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις, παρά μόνο σε ανάλυση ρίσκου-απόδοσης.

Και μιλάμε για λεφτά, όχι αστεία. Χάρβαρντ, Τέξας Γιουνιβέρσιτι και Γέιλ έχουν επενδεδυμένα πάνω από 40 δισ. δολάρια το καθένα.

Και, δεύτερον, ότι οι επενδύσεις σε εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων είναι μηδαμινού ποσοστού.

Σωστά, αλλά δεν πρόκειται για αυτό. Πρόκειται για επενδύσεις σε πολυεθνικές που βοηθούν το Ισραήλ στη Γάζα.

Οι φοιτητές του Κολούμπια έδωσαν έναν κατάλογο: Lockheed Martin, HEICO, Black Rock, Google, Microsoft, Cisco, General Electric, Caterpillar και πάει λέγοντας.

Είναι αντικείμενο μελέτης η συμβολή της καθεμιάς στην κατοχή και στη γενοκτονία. Από αεροπλάνα και μπουλντόζες για την κατεδάφιση σπιτιών μέχρι τεχνολογίες κλάουντ, για να ισοπεδώνεται η Γάζα με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι ρεαλιστές λένε ότι μια τέτοια αποεπένδυση θα έχει ελάχιστη επίπτωση στην οικονομία του Ισραήλ και σοβαρές επιπτώσεις στα οικονομικά των πανεπιστημίων.

Αλλά αυτό είναι η μία εκδοχή. Η άλλη είναι ότι αν δεν φωνάξεις, δεν αλλάζει ποτέ τίποτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL