Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.0°C
2 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C23.2°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
20.0°C23.8°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C26.0°C
1 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.1°C19.9°C
3 BF 60%
Πανεπιστήμια - Διαμαρτυρίες / Αυξάνονται οι «Μικρές Γάζες» στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμια - Διαμαρτυρίες / Αυξάνονται οι «Μικρές Γάζες» στην Ευρώπη

Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές καταλαμβάνουν την κύρια αίθουσα του κτιρίου Uni-Mail του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE), στη Γενεύη, Ελβετία, 07 Μαΐου 2024. Φοιτητές σε πολλά ελβετικά πανεπιστήμια συμμετείχαν σε παγκόσμιες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, αντικατοπτρίζοντας διαδηλώσεις στα κολέγια των ΗΠΑ κατά της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση.
(EPA/SALVATORE DI NOLFI)

«Μικρές Γάζες» ξεφυτρώνουν στην Ευρώπη στα πανεπιστήμια, καθώς ο πόλεμος μαίνεται, με περισσότερους από 34.600 Παλαιστίνιους και περισσότερους από 1.455 Ισραηλινούς να έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023.  Το φοιτητικό κίνημα αλληλεγγύης και  εναντίωσης στον πόλεμο μεγαλώνει, με καταυλισμούς να δημιουργούνται σε πολλά μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Φοιτητές στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ έστησαν σκηνές διαμαρτυρίας σε πανεπιστημιουπόλεις. Σε κοινή δήλωση, οι εμπνευστές της διαμαρτυρίας στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δεχτούν «τη συνενοχή των πανεπιστημίων τους στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Οι διαδηλωτές απαιτούν από τα δύο πανεπιστήμια να αποκαλύψουν τους επαγγελματικούς και οικονομικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ και να διαφοροποιηθούν από τις οργανώσεις που συνδέονται με το Ισραήλ.

Φοιτητές σε πολλά ελβετικά πανεπιστήμια συμμετείχαν σε παγκόσμιες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, κατά της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση. Σήμερα, φοιτητές κατέλαβαν την κύρια αίθουσα του κτιρίου Uni-Mail του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE), στην Ελβετία.

Στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας της Γερμανίας δώδεκα άτομα πραγματοποιούν εδώ και λίγη ώρα (20.30) κατάληψη στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ. Έξω από το πανεπιστήμιο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα, μέλη της οργάνωσης «Πανεπιστημιούπολη Παλαιστίνης».

Η Διάσκεψη των Φοιτητικών Ενώσεων Σαξονίας κάλεσε την πρυτανεία του πανεπιστημίου «να τερματίσει άμεσα την κατάληψη και να διαλύσει τον καταυλισμό διαμαρτυρίας» και στο σημείο βρίσκονται ήδη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

«Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας αποφάσισε την εκκένωση και κάλεσε την αστυνομία», δήλωσε η πρύτανης Εύα Ινές Όμπεργκφελ, τονίζοντας ότι η βίαιη διακοπή της διδασκαλίας και η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. «Υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών. Η απόφαση για εκκένωση ήταν αναπόφευκτη», πρόσθεσε και σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο έχει υποβάλει μήνυση εναντίον των καταληψιών.

Στο Βερολίνο νωρίτερα σήμερα, περίπου 100 ακτιβιστές κατέλαβαν χώρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, από όπου απομακρύνθηκαν με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι έχει ήδη διατάξει την εκκένωση του χώρου από την αστυνομία.

Κινητοποιήσεις καταγράφονται και σε σκανδιναβικές χώρες με ομάδα φοιτητών να στήνει καμπ διαμαρτυρίας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ζητώντας από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας να κόψει τους ακαδημαϊκούς δεσμούς με ισραηλινά πανεπιστήμια.

Στη Δανία, καταυλισμός στήθηκε στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης με δεκάδες σκηνές.

Φοιτητές του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ εγκατέστησαν έναν καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη του ιδρύματος, ζητώντας από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να διακόψει κάθε σχέση με το Ισραήλ λόγω της στρατιωτικής επιχείρησής του στη Γάζα.

Δυνάμεις επιβολής της τάξης σήμερα προσπάθησαν να απομακρύνουν διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων, στην περίβλεπτη παρισινή σχολή Sciences Po, όπου σπουδάζουν 5.000 ως 6.000 φοιτητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL