Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
«Σχέδιο Ελλάδα +» / Σχέδιο για να μην χάσουμε το τρένο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Σχέδιο Ελλάδα +» / Σχέδιο για να μην χάσουμε το τρένο

ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Εμείς έχουμε ένα έτοιμο σχέδιο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να μην χάσει το τρένο και, όταν αναλάβουμε τις τύχες της χώρας, θα επιδιώξουμε μια προοδευτική κυβέρνηση για να εφαρμόσει ένα προοδευτικό σχέδιο, που σήμερα συνειδητοποιούν και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ότι είναι το μέλλον -και όχι οι συνταγές της δεκαετίας του ’90, που μας οδήγησαν σε ανακυκλούμενες κρίσεις και διεύρυνση των ανισοτήτων» ήταν το επιστέγασμα της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση της πρότασης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Ζορμπά.

«Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ενδεχομένως και η διεύρυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης πρέπει να είναι βασικός στόχος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη» είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι είμαστε σε μια φάση που τα σχέδια που κατατίθενται είναι όπως τα Μνημόνια, γραμμένα στην πέτρα. Υπάρχει ευελιξία».

Νάντσου (επικεφαλής πολιτικής WWF Ελλάς) 

Στόχος ένας γερός κλιματικός νόμος που θα βρει όλο το Κοινοβούλιο μαζί

Η κρίση της πανδημίας έδειξε τη σχέση μεταξύ της πράσινης ανάπτυξης και της οικονομίας, υπογράμμισε η επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς Θ. Νάντσου τονίζοντας ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

Όπως εξήγησε, το πράσινο πακέτο θα πρέπει να είναι το 37% του συνολικού πακέτου που θα λάβουν τα κράτη από το ταμείο ανάκαμψης. Ωστόσο έκρινε ότι δεν επαρκούν τα μέτρα αυτά, αλλά πρέπει να δεχτούμε ότι ήταν μια πρώτη καμπάνα και από την Ε.Ε., που δείχνει ότι πήρε τα μηνύματα από τον κόσμο ότι πρέπει το περιβάλλον να μπει μπροστά.

Αυτό το 37% αφορά και τις άμεσες επενδύσεις, καθώς και το σκέλος των δανείων, ωστόσο, όπως είπε, δεν αρκεί να είναι πράσινο μόνο αυτό, αλλά και οι υπόλοιπες επενδύσεις να μην βλάπτουν το περιβάλλον. Πρόσθεσε επίσης ότι το να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα είναι τεράστιο στοίχημα και σε αυτό θα πρέπει να υπάρξουν συναινέσεις. Η πρώτη πρόκληση θα είναι ένας γερός κλιματικός νόμος που θα βρει όλο το Κοινοβούλιο μαζί.

Ρωμανού (ερευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA)

Έντονα επηρεασμένο από την Αριστερά το σχέδιο Μπάιντεν

Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, τόνισε η ερευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia Ν. Ρωμανού.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η Ευρώπη είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως και η ανατολική Μεσόγειος το hot spot του hot spot, πρόσθεσε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι αυτό συνεπάγεται πως θα έχουμε τις πιο έντονες επιπτώσεις στην περιοχή μας, ενώ το κόστος στην οικονομία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι μεγάλο.

Δεν μπορεί να σχεδιάζει η κυβέρνηση νέες αιολικές μονάδες εκεί που διαβρώνεται το έδαφος από ξηρασία ή αποψιλώνεται από πυρκαγιές, υποστήριξε η Ν. Ρωμανού υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας της κεντρικής πολιτικής με την αυτοδιοικητική ηγεσία της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο Μπάιντεν που ανακοινώθηκε πρόσφατα ανέφερε ότι είναι επηρεασμένο έντονα από τα αριστερά κινήματα.  Έχει υψηλό στόχο στη μείωση των εκπομπών αερίων διπλασιάζοντας τους στόχους της κυβέρνησης Ομπάμα, ενώ συνδυάζεται με φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές για όλους και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις. Αποσκοπεί στο να επαναφέρει την Αμερική στην πράσινη ανάπτυξη διεθνώς. Τέλος η κ. Ρωμανού υποστήριξε ότι με μια κλιματική συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας θα μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα.

Αρναουτάκης (περιφερειάρχης Κρήτης)

Όχι μόνο απορροφητικότητα, αλλά και πολλαπλασιαστικότητα

 

Στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων που απαιτείται και στην ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την κατανομή των πόρων επικεντρώθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για το πώς ενσωματώνονται όλοι οι πόροι από ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και προϋπολογισμούς ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε Περιφέρειας. Πρόσθεσε όμως ότι δεν αρκεί να δούμε μόνο την απορροφητικότητα των πόρων, αλλά και την πολλαπλασιαστικότητά τους.

Ειδικότερα για τα πανεπιστήμια ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε πως έχει κατατεθεί πρόταση να γίνουν ένας πόλος καινοτομίας σε συνεργασία με τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό δίνουν πολλές νέες θέσεις εργασίας με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να υπάρξει ποιοτική ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Αλμπάνης (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων

Στην ανάγκη αναβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης πενταετίας, ενίσχυσής τους με προσλήψεις ακαδημαϊκού προσωπικού και υποδομών καθώς και για έναν πιο ξεκάθαρο σχεδιασμό για την έρευνα, για την οποία προβλέπονται μόλις 35 εκατ. ευρώ ετησίως, αναφέρθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Ειδικότερα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια υποστήριξε ότι η ίδρυσή τους πυροδότησε την ανάπτυξη της Περιφέρειας και συνετέλεσε άμεσα στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού με την αναβάθμιση των υπηρεσιών στην Υγεία και την Παιδεία, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, παρά την υποχρηματοδότηση λόγω της κρίσης, διαθέτει το κατάλληλο και το εξειδικευμένο προσωπικό για την ενίσχυση της έρευνας και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς της παραγωγής με την εφαρμογή νέων τεχνογνωσιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια παράγουν το 90% του ερευνητικού έργου σε εθνική βάση.

Γιάννης Καλτσάς (ΕΤΕπ)

Τι επενδύσεις θέλουμε

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο Γιάννης Καλτσάς χαρακτήρισε εσφαλμένη τη γενική εντύπωση πως είναι το φθηνό ή το δωρεάν χρήμα αυτό που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις.

Αυτό που εμποδίζει τους νέους επιχειρηματίες, που δεν είναι ακόμη στην αγορά, ή και τους ξένους επιχειρηματίες, με τους οποίους συνομιλεί η ΕΤΕπ και θέλουν να μπουν στην Ελλάδα, είναι πολλές φορές, όπως είπε, θεσμικά ζητήματα και η αβεβαιότητα πώς θα αντεπεξέλθουν σε μια διαφωνία τους με το κράτος, αν βρεθούν στα ελληνικά δικαστήρια ή μπροστά σε αλλαγή πολιτικής μιας κυβέρνησης. Οπότε απαιτούνται συνέχεια και συναίνεση.

Επεσήμανε ότι η κρίση του κορωνοϊού έφερε τεχνολογικές προκλήσεις. Με κερδισμένους όπως είναι τεχνολογικές επιχειρήσεις και οι αγροτοδιατροφικές, που στέλνουν το μήνυμα να ανασχηματιστεί ο πρωτογενής τομέας, αλλά και χαμένους.  Όπως είναι ο τουρισμός, τα συνέδρια, το επαγγελματικό real estate. Εδώ χρειάζεται προσοχή ώστε μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης να μην αυξηθεί η ανεργία και να δοθούν γρήγορα θέσεις εργασίας με μια δίκαιη μετάβαση, είπε.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή τόνισε ότι δεν είναι όλες οι επενδύσεις «καλές». Υπάρχουν προτεραιότητες, όπως το να δημιουργηθεί πλούτος χωρίς βλάβη σε κοινωνικές ομάδες ή πολιτιστική κληρονομιά. Να υπάρχει βεβαιότητα ποια ανάπτυξη χρειάζεται ένας συγκεκριμένος τόπος. Π.χ. τα φωτοβολταϊκά έργα παράγουν πλούτο, αλλά είναι η ενεργειακή αναβάθμιση που παράγει περισσότερη εργασία. «Όταν χρηματοδοτούμε έργο, υπολογίζουμε τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την αποπεράτωση» παρατήρησε ο Γιάννης Καλτσάς.

Γιώργος Στεφανόπουλος (γενικός διευθυντής της  Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας)

Ψηφιακή πρόκληση

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα “re-branding» τόνισε ο Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της  Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τρόπο ζωής στη χώρα, την επιχειρηματικότητα που διακρίνει τον  Έλληνα, την ευαισθησία για το περιβάλλον, τη φιλομάθεια. Και το re-branding αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την ιστορικότητα του χώρου. Διαχειριζόμενοι την πράσινη πρόκληση και την ψηφιακή πρόκληση μπορούμε να αναδείξουμε το ηθικό και πολιτιστικό μας πλεονέκτημα.

Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή  Ένωση έχει επιλέξει την επόμενη δεκαετία ως την ψηφιακή δεκαετία.  Έχει σημασία για την Ελλάδα αυτό, είπε. Για τη ναυτιλία ή τη σύνδεση αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων με την Ευρώπη. Η διαχείριση των δρόμων με 5G όμως δεν είναι μόνο οικονομία, αλλά θα λύσει και το πρόβλημα των δυστυχημάτων.  Όπως πέραν της οικονομίας είναι η ψηφιακή διαχείριση Υγείας και πανεπιστημίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL