Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C19.5°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C19.9°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C20.0°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 71%
ΑΑΔΕ / Χάθηκαν χιλιάδες ρυθμίσεις οφειλών από τεχνική (;) αβλεψία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΑΔΕ / Χάθηκαν χιλιάδες ρυθμίσεις οφειλών από τεχνική (;) αβλεψία

Χάρης Θεοχάρης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Πιτσιλής
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Σώστε το σπίτι σας» ή «Επτά τρόποι να σώσετε το σπίτι σας» ή κάτι τέτοιο είναι το «μότο» μιας καλοπληρωμένης κυβερνητικής καμπάνιας. Και πραγματικά θα ήταν πολύ καλά αν όσα διαφημίζονται ήσαν αληθινά. Γιατί μια κυβέρνηση που προβάλλει ψευδεπίγραφα ως έναν από τους επτά τρόπους σωτηρίας (και «δική» της εφεύρεση) την πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων των χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που ισχύει εδώ και μια 12ετία (ή και πολύ περισσότερο ως προς τις 12 δόσεις), είναι πέραν πάσης λογικής κριτικής.

Οι οφειλέτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι μερικά εκατομμύρια. Και τα χρέη τους γεννήθηκαν από το 2010 και μετά. Την εποχή της κρίσης. Και προφανώς το εργαλείο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών είναι ένας πρόσφορος τρόπος για «βγουν από τη μέση» μαζικά οι μικρομεσαίοι, με επισπεύδοντες σε πλειστηρισμούς το κράτος ή τις τράπεζες και τα funds που έχουν εξαγοράσει τα κόκκινα δάνεια.

Το σχέδιο Πισσαρίδη θεωρεί την ύπαρξη των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων και μικρομεσαίων τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία. Και φρόντισε να το επαναλάβει, σε πρόσφατη ομιλία του, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Η αβλεψία (;) της ΑΑΔΕ

Πριν από 10 μέρες τα Επιμελητήρια ανά την χώρα αξίωσαν και πέτυχαν η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής υποχρεώσεων σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία να μετατεθεί για τις 2 Απριλίου λόγω του καθολικού Πάσχα. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών σε TAXIS και ΚΕΑΟ μετακινήθηκαν στις 2 Απριλίου. Βάσει της ΠΟΛ 1061/2028 (ΦΕΚ Β 1167), «οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων που λήγουν στις ορισθείσες ημερομηνίες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών (29/3/2024 και 1/4/2024 - Καθολικό Πάσχα) παρατείνονται μέχρι και την επόμενη εργάσιμη, δηλαδή μέχρι και τις 2 Απριλίου».

Προφανώς η μετάθεση εξόφλησης αφορά όλες τις νόμιμες οφειλές ισχυουσών ρυθμίσεων. Και προφανώς ρυθμίσεις στις οποίες δεν έχει καταβληθεί μία και μόνο δόση είναι ισχύουσες και νόμιμες. Και μπορούσαν ως νόμιμες να καταβληθούν με τη νόμιμη προσαύξηση.

Ομως, με βάση την αποτύπωση των ρυθμισμένων οφειλών στο TAXIS, για μεν τη δόση Μαρτίου υπάρχει η μετάθεση εξόφλησης στις 2 Απριλίου. Αντιθέτως, για ρυθμισμένες οφειλές που εκκρεμεί δόση Φεβρουαρίου προσαυξημένη κατά 15% συμβαίνουν τα εξής:

1. 'Εχει υπολογιστεί και 2η προσαύξηση 15%, κάτι που αυξάνει τη δόση Φεβρουαρίου στο 132,25%, και του Απριλίου στο 115%. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δύο δόσεις έγιναν δυόμισι χάρις στο απαράδεκτο τοκογλυφικό πρόστιμο 15% τον μήνα. Αλλά τι τόκους υπερημερίας καταβάλλει το Δημόσιο για καθυστερημένη επιστροφή φόρων και κυρίως για καθυστερημένη επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους; Μηδέν τοις εκατό. Και αυτό είναι ένα σημείο -ειρήσθω εν παρόδω- που πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να ισχύει αμοιβαία επιβάρυνση επιτοκιακή ένθεν και ένθεν. Και φυσικά να καταργηθεί το 15% μηνιαίως (ούτε οι χειρότεροι τοκογλύφοι δεν βάζουν τόσο, που σημαίνει όχι απλώς 180% ευρώ τον χρόνο αλλά με τους ανατοκισμούς επί τόκων ξεπερνά το 200% ετησίως. Έτσι δημιουργήθηκαν τα ιλιγγιώδη ποσά οφειλόμενα από φόρους από εκατομμύρια ΑΦΜ). Τα περισσότερα είναι προϊόν κρατικής τοκογλυφίας. Που δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, καθώς οι υπόχρεοι δεν φοβούνται, τη συντριπτική τους πλειοψηφία, διότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

2. Οι ρυθμίσεις έχουν χαθεί γιατί η μη καταβολή τους στις 29 Μαρτίου (που ήταν αδύνατη λόγω του Πάσχα των Καθολικών) θεωρείται από το σύστημα ως 2η απωλεσθείσα δόση και χάνεται συνολικά η ρύθμιση. Έτσι οποιαδήποτε πληρωμή οδηγείται στις «Επιστροφές» ως «Τραπεζική υπερείσπραξη».

Τι πρέπει να γίνει

Επειδή η σχετική ρύθμισή στο ΦΕΚ δεν διαχωρίζει τις δόσεις σε τρέχουσες και σε δόσεις επιβαρυμένες με υπερημερία αλλά ισχύουσες, είναι εύλογο το αίτημα που διατυπώνεται να υπάρξει διόρθωση της κατάφωρης αδικίας στο TAXIS. Να καταχωρισθούν ως εγκαίρως καταβληθείσες οι πληρωμές του Φεβρουαρίου την 2α Απριλίου 2024 χωρίς δεύτερη προσαύξηση και να μείνει σε εκκρεμότητα να καταβληθεί η δόση Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως ο νόμος ορίζει.

Κυβερνητικά στελέχη του αρμόδιου τομέα έδιναν την υπόσχεση ότι το θέμα, έστω και ατύπως, θα τακτοποιηθεί από το ΚΕΒΕΙΣ (Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξη Οφειλών Αττικής). Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν υπάρξει μαζικές διευθετήσεις και υποδεικνυόταν ο δρόμος υποβολής ατομικών αιτήσεων θεραπείας.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι οι καθυστερούμενες πληρωμές Φεβρουαρίου, που είχαν ως νόμιμη ημερομηνία εξόφλησης -με προσαύξηση 15%- την 29η Μαρτίου και δεν μεταφέρθηκαν από το TAXIS στις 2/4 (λόγω του Πάσχα των Καθολικών και της μη λειτουργίας του διεθνούς διατραπεζικού συστήματος πληρωμών), δεν έχουν μόνον ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση με τεράστια πρόστιμα αλλά και το να χαθούν οι σχετικές ρυθμίσεις και να γίνουν σε περιπτώσεις β΄ υπαγωγής απαιτητές στο σύνολό τους! Αρμαγεδδών!

Η ανάγκη επίσημης ρύθμισης είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Αλαλούμ στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας

Σε συνέδριο που έγινε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις 28 και 29 Μαρτίου με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ (πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά) κ. Λιουμάκης αποκάλυψε το αλαλούμ και την τεράστια ζημιά που υφίστανται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του χώρου από την αυθαίρετη και εκτός κανονισμών και συμβολαίων διακοπή της απορρόφησης ηλιακής ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο κοινό προς κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλιακή ενέργεια είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας και ρίχνει την τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνει ο καταναλωτής. Η περικοπή κατά προτεραιότητα των μικρομεσαίων φωτοβολταϊκών μονάδων και μάλιστα τις ώρες αιχμής (12 μ. με 5 μ.μ.), οπότε παράγεται και το 85% της ηλιακής ενέργειας, έχει δύο αποτελέσματα:

1. Την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών με 2,3,4,5 κ.λπ. MW παραγωγικών μονάδων, καθώς η έλλειψη συσσωρευτών ρεύματος ηλιακής ενέργειας οδηγεί στην παντελή απώλεια της παραγωγής.

2. Σε μια εποχή μεγάλης ακρίβειας επιλέγεται να προστατευτούν τα συμφέροντα των μεγάλων παραγωγών ρεύματος από υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο κυρίως), των «μεγάλων παικτών» όπως ΔΕΗ - Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ).

Πρακτικό αποτέλεσμα: ο καταναλωτής να πληρώνει ακριβότερους λογαριασμούς ρεύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL