Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.6°C19.7°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.8°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C19.9°C
4 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C19.3°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.2°C
0 BF 72%
Ελεύθεροι επαγγελματίες / Έντονη αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελεύθεροι επαγγελματίες / Έντονη αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

134236218.jpg

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ. προς δημόσια διαβούλευση. Εκπρόσωποι από διαφόρους τομείς της επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας μιλούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής στηλιτεύοντας τη στάση της κυβέρνησης, που επιχειρεί να πλήξει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι τίθενται στο στόχαστρο με την «ταμπέλα» του φοροφυγά, ενώ η κυβέρνηση επιβάλλει έναν «κεφαλικό φόρο» που ξεκινά από τα 1.500 ευρώ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους μέσα στο επόμενο διάστημα, και κυρίως όταν κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, την ώρα που αναπτύσσονται και αντεγκλήσεις εντός της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό.

 Η φορολογική μεταρρύθμιση δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

134233518b.jpg

Για την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση προβάλλει ως βασικό της στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όλοι οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν την απονομή φορολογικής δικαιοσύνης κι αυτό θέλω να το κάνω ξεκάθαρο, καθώς είναι οι πρώτοι που βάλλονται από πρακτικές που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά.

Η ένστασή μας όμως σχετικά μ’ αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική που έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι επί της ουσίας δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή. Μπορεί να αυξάνονται τα έσοδα από φόρους, δεν αντιμετωπίζεται όμως αυτή η παραβατική τακτική. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο, ενώ τα μεγάλα εισοδήματα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Η θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου είναι ξεκάθαρη: χρειάζεται ένας καινούργιος σχεδιασμός, που θα προκύψει έπειτα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με ρεαλιστικό στόχο την ισονομία απέναντι στα φορολογικά βάρη. Το να «δείχνεις» ως υπαίτιους της φοροδιαφυγής κάποιους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλοί με εισοδήματα χαμηλότερα από το όριο που θεσπίζει η κυβέρνηση, δεν επιλύει το πρόβλημα. Μάλλον ως η εύκολη λύση μοιάζει. Λέμε λοιπόν ναι στην προσπάθεια εξυγίανσης, όμως με κανόνες και χωρίς εξαιρέσεις. Ζητάμε φορολογική δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως να εντοπιστούν οι παραβάτες που στερούν από τα κρατικά ταμεία, δηλαδή από τον ελληνικό λαό, μεγάλα ποσά και το κάνουν συστηματικά.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι προέδρος του Επαγγελματικό Επιμελητηρίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτορας του ΠΑ.ΠΕΙ.

 Η κυβέρνηση μας δίνει τη χαριστική βολή

Του Δημήτρη Κ. Βερβεσού*

1342339180.jpg

Με την εισαγωγή φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει αποκτηθεί, οδηγείται σε αφανισμό μεγάλο τμήμα ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αντί η κυβέρνηση να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή.

Η κυβέρνηση αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, τα χρέη προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την απώλεια ρυθμίσεων οφειλών.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει τη φοροεισπρακτική της πολιτική, αφενός χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες φοροφυγάδες και αφετέρου επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες, όπως έχει κρίνει άλλωστε και το ΣτΕ (απόφ. 1880 και 1888/2019) ότι δεν έχουν το αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Παράλληλα, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού, αλλά ο μεικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Περαιτέρω, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται με βάση τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, γεγονός που οδηγεί σε υπέρμετρη φορολόγηση.

Το μαχητό των τεκμηρίων ουδεμία επιρροή έχει, γιατί αφορούν συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες και τυχόν προσπάθεια αμφισβήτησής τους, δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη αναποτελεσματική.

Αξίζει να σημειωθεί η διαφορετική αντιμετώπιση των εταιρειών έναντι των ατομικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και δραστηριοτήτων όπως, επί παραδείγματι, τα καύσιμα, τα μερίσματα και η συγκέντρωση κεφαλαίου.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα.

Το ζήτημα αφορά πρωτίστως την αξιοπρέπειά μας και ως εκ τούτου είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ο Δημήτρης Κ. Βερβεσός είναι πρόεδρος της ολομέλειας προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος

Όταν κοιτάμε το δέντρο (που καίγεται) αντί για το δάσος

Του Γιώργου Καββαθά*

134234319b.jpg

Σε μια περίοδο που τα δημόσια έσοδα αυξάνονται ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ετοιμάζεται να αυξήσει τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή στοχοποιούνται για ακόμα μια φορά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, που έχουν τόσο ταλαιπωρηθεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και διαχρονικά βρίσκονται στο περιθώριο των δημόσιων πολιτικών.

Προφανώς, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Ωστόσο, είναι αφενός παραπλανητικό αυτή να αποδίδεται αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, όταν το 8% των φόρων χάνεται σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, και αφετέρου ας μην παραγνωρίζουμε ότι άλλο πράγμα η φοροδιαφυγή για πλουτισμό και άλλο οι αδήλωτες εκφάνσεις στην επαγγελματική δραστηριότητα ως μονόδρομος επιβίωσης.

Το νέο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών, που ουσιαστικά καθορίζει ένα οριζόντιο τεκμαρτό εισόδημα με κατώφλι φόρου τα 1.500 ευρώ, αν τελικά εφαρμοστεί, θα αποτελέσει την ταφόπλακα για χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η όλη φιλοσοφία έχει έναν αλγόριθμο, και τι λέει; Λαμβάνει υπόψη τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης, τους μισθούς που δίνει και τον μέσο όρο του τζίρου κάθε κλάδου και θεωρεί αυτονόητη την κερδοφορία.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή και το νέο φορολογικό πλαίσιο αφενός θα φέρει πιο κοντά τα λουκέτα, που είναι ήδη προ των πυλών για πολλές επιχειρήσεις, και αφετέρου θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής στο γενικό επίπεδο τιμών. Όπως επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι έρευνες κλίματος του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), η μετακύλιση του κόστους λειτουργίας στις τιμές αποτελεί το ύστατο βήμα των επαγγελματιών πριν από την «τελική έξοδο» μιας επιχείρησης από την αγορά.

Είναι μια απλή συνέπεια από τη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς», που όμως οφείλεται σε κακές πολιτικές αποφάσεις.

Ο Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Είμαστε αντίθετοι στις απλουστευτικές, οριζόντιες ρυθμίσεις

Του Παύλου Ραβάνη*

134234019a.JPG

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί πάγια θέση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, καθώς από τα μεγαλύτερα θύματά της είναι διαχρονικά οι υγιείς μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, και χωρίς εξαίρεση, φορολογούνται από μηδέν εισόδημα με το τέλος επιτηδεύματος, που αντιστοιχεί σε εισόδημα 14.500 ευρώ για έναν μισθωτό.

Προφανώς και δεν είναι όλες οι μικρές επιχειρήσεις φοροκλέφτες -όπως δεν είναι και όλες οι μεγάλες-, ενώ κάθε τέτοιος γενικός χαρακτηρισμός, του τύπου «καλός εργαζόμενος-κακός επαγγελματίας και επιχειρηματίας», ενέχει τον κίνδυνο κοινωνικής αδικίας, στοχοποίησης και αντιπαλότητας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κατ’ επανάληψη και δημοσίως τοποθετηθεί ότι όσο δεν ελέγχονται οι παράνομοι «επαγγελματίες» τόσο προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός και έχουμε ζητήσει τη νομότυπη και σε οργανωμένο πλαίσιο άσκηση της επιχειρηματικότητας με αδειοδοτημένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή το ΒΕΑ έχει προβεί σε δράσεις και παρεμβάσεις προς την Πολιτεία.

Είναι επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση να προχωρήσει με πνεύμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής στην εφαρμογή ενός νέου, δίκαιου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, στο πνεύμα αντίστοιχων ρυθμίσεων που ισχύουν σε προηγμένες χώρες της Ε.Ε., και να ελέγξει με σοβαρά μέτρα και δικλίδες ασφαλείας τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων από μεγάλες επιχειρήσεις, ενδοομιλικές συναλλαγές και γενικά την ασυδοσία των ανεξέλεγκτων αγορών.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αν δεν υποστεί άμεσα αλλαγές, θα είναι νομοσχέδιο στοχοποίησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι ανέρχονται σε τεράστιο ποσοστό, πάνω από 90%.

Ας αναλογιστούμε ότι η μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου έχει υποστεί τις βαρύτερες συνέπειες των συνεχόμενων κρίσεων. Στη σημερινή πραγματικότητα, στη φάση του πληθωρισμού, της ακρίβειας, της νέας αύξησης των τιμών ενέργειας, έρχεται αιφνιδιαστικά το νομοσχέδιο με αυξήσεις για τους μικρούς και καμία πρόβλεψη πάταξης αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής των μεγάλων.

Η κοινωνική ισορροπία απαιτεί την ύπαρξη πραγματικών και ίσων ευκαιριών στην άσκηση της επιχειρηματικότητας. Ζητάμε να υπάρχει σεβασμός στον ελεύθερο επαγγελματία και στην οικογενειακή επιχείρηση, που αποτελούν την πλειονότητα στη χώρα, και να επιβαρύνονται με αυτό που τους αναλογεί οι πραγματικά «έχοντες» και όσοι αισχροκερδούν. Κυρίως, είμαστε αντίθετοι στις απλουστευτικές, οριζόντιες ρυθμίσεις, που δεν φαίνεται να λύνουν κανένα πρόβλημα.

Ο Παύλος Ραβάνης είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL