Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C19.5°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C19.9°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C20.0°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 71%
Δερματολόγοι απαντούν / Είναι σωστό να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά, ή όχι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δερματολόγοι απαντούν / Είναι σωστό να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά, ή όχι;

Κοπέλα στεγνώνει τα μαλλιά της με πετσέτα
(pexels.com)

Αρκετές φορές, ειδικά τους ζεστούς μήνες, κάνουμε το βράδυ ένα μπάνιο για να χαλαρώσουμε και μετά προτιμούμε να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι με βρεγμένα μαλλιά, από το να μπούμε στη διαδικασία να τα στεγνώσουμε με το σεσουάρ – ειδικά αν είναι μακριά και η διαδικασία παίρνει αρκετή ώρα.

Σε αυτή τη συνήθεια έχει συμβάλει και η λανθασμένη άποψη πως το φυσικό στέγνωμα των μαλλιών είναι προτιμότερο από το στέγνωμα με το σεσουάρ το οποίο τα ταλαιπωρεί με τη θερμότητά του. Η διευκρίνιση που πρέπει να γίνει εδώ είναι ότι τα εργαλεία θερμότητας που φθείρουν τα μαλλιά, είναι κυρίως τα σίδερα ισιώματος -οι πρέσες- ή τα αντίστοιχα για μπούκλες, όπου αναπτύσσονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για να ισιώσει ή να σγουρύνει η τρίχα αντίστοιχα.

Ωστόσο, ακόμη και τα εργαλεία θερμότητας πλέον διαθέτουν τις τεχνικές υποδομές ώστε να μην επηρεάζουν τόσο επιθετικά την τρίχα, ενώ αν χρησιμοποιούμε και το κατάλληλο προϊόν που προστατεύει τα μαλλιά από την θερμότητα που προκαλούν, τότε η ζημιά περιορίζεται στο ελάχιστο.

Τελικά είναι σωστό ή λάθος να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά;

H άποψη των δερματολόγων είναι πως το να πέφτουμε για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά είναι λάθος. Η δερματολόγος Dr. Anna Chacon εξηγεί πως η υγρασία στο τριχωτό της κεφαλής ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορεί να διαταράξει το φυσικό της μικροβίωμα και να προκαλέσει ερεθισμούς ή πιτυρίδα.

Επιπλέον, αν ξαπλώσουμε με βρεγμένα μαλλιά, η υγρασία που παγιδεύεται ανάμεσα στο μαξιλάρι και το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο της τρίχας και φριζάρισμα, καθώς οι τρίχες δεν έχουν την ίδια ελαστικότητα όταν είναι βρεγμένες σε σύγκριση με αυτή που διαθέτουν όταν είναι στεγνές.

Τέλος, μία ακόμη πιθανή αρνητική συνέπεια του ύπνου με βρεγμένα μαλλιά είναι πως μουσκεύει η μαξιλαροθήκη η οποία έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα του προσώπου και το περιβάλλον αυτό είναι και πάλι ιδανικό για ανάπτυξη μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν δερματολογικά προβλήματα στο πρόσωπο όπως η ακμή.

Κι αν πρέπει οπωσδήποτε να κοιμηθούμε με βρεγμένα μαλλιά, τότε τι;

H συμβουλή του δερματολόγου Dr. Brendan Camp είναι να τοποθετήσουμε μια καθαρή στεγνή πετσέτα πάνω στο μαξιλάρι μας ώστε να απορροφήσει την υγρασία, και να απλώσουμε τα μαλλιά μας για να στεγνώσουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να πλέξουμε τα μαλλιά μας σε μια κοτσίδα αφού έχουμε εφαρμόσει ένα leave-in προϊόν ενυδάτωσης προκειμένου να προστατευθεί η τρίχα από τις φθορές.

Τέλος, μια ακόμη καλή ιδέα είναι αφού κάνουμε τα παραπάνω, να φορέσουμε ένα ειδικό σκουφάκι ύπνου από σατέν, καθώς το συγκεκριμένο ύφασμα είναι φιλικό προς την τρίχα και θα μειώσει τις τριβές που μπορεί να οδηγήσουν σε σπασίματα ή ψαλίδα.

Πηγή: Newsbeast

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL