Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
21.4°C24.3°C
4 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.6°C24.2°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.2°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C21.4°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 37%
Παναγιώτης Καρύδης / Η διαφορά της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου με τη γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παναγιώτης Καρύδης / Η διαφορά της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου με τη γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη (βίντεο)

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΡΙΟ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η κατάρρευση σαν τραπουλόχαρτο της γέφυρας Francis Scott Keyστη Βαλτιμόρη ύστερα από την πρόσκρουση σ’ αυτή του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali με αποτέλεσμα έξι νεκρούς προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς και ερωτήματα για το εάν μια παρόμοια κατάρρευση μπορεί να συμβεί με τη γέφυρα του Ρίου- Αντιρρίου.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο Παναγιώτης Καρύδης εξήγησε ότι το θέμα είναι παρόμοιο με τους υπολογισμούς που κάνουν οι επιστήμονες έναντι σεισμικών καταπονήσεων και αναφέρθηκε στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου επισημαίνοντας:

«Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου επειδή το ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου περνάει μεταξύ των τεσσάρων μεσοβάθρων, έχει τέσσερα μεσόβαθρα και η γέφυρα στηρίζεται μέσα στη θάλασσα, σε τέσσερα μεσόβαθρα, μεταξύ των οποίων περνάει το ρήγμα.

Έχει υπολογιστεί λοιπόν να αντέχει χωρίς να καταρρέει, να αντέχει σχετική μετακίνηση του ενός μεσοβάθρου σε σχέση με το άλλο, κάποια μέτρα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών όσον αφορά στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: 

«Αν μετακινηθεί λόγω του ρήγματος κάποια μέτρα το ένα σε σχέση με το άλλο να μην καταρρέει. Αυτό προφανώς δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί απλά δεν έχει υπολογιστεί αντισεισμικά. Το Μέριλαντ δεν είναι σε σεισμική ζώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο.

Αν ήταν αντισεισμικά μελετημένη και κατασκευασμένη, αυτό δεν θα συνέβαινε σχεδόν ποτέ, θα έλεγα από οποιοδήποτε υλικό, δηλαδή ήταν μπετονένια, είτε ήταν ανηρτημένη είτε όπως είναι μεταλλική, δεν θα συνέβαινε ποτέ εάν ήταν αντισεισμική».

Ο Παναγιώτης Καρύδης επεσήμανε ακόμα ότι κατά τη στατική και αντισεισμική μελέτη της γέφυρας δεν υπολογίζονται μόνο σενάρια με βάση τα Ρίχτερ αλλά και την ένταση του σεισμού και τις επιταχύνσεις για περίοδο επανάληψης σεισμού 2.000 ετών και συμπλήρωσε «το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει χωρίς να καταρρέει, εκεί είναι το το κλειδί όλων των αντισεισμικών κατασκευών και των κτιρίων μας και τα πάντα να αντέχει όσο μεγάλος σεισμός κι αν γίνει, χωρίς να καταρρέει».

Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών υπογράμμισε ότι πέραν αυτής της στατικής ας το πούμε έτσι, σχετικής μετακίνησης των βάθρων, το ένα με το άλλο που πρέπει να αντέχει είναι και η δόνηση, η οποία υφίσταται από την πρόσκρουση.

«Δηλαδή είναι περίπου σαν να είναι μια προσομοίωση σεισμού στη γέφυρα αυτή και δεν άντεξε ούτε τη δόνηση, τον κραδασμό, τον ισχυρό από την κρούση, ούτε την παραμόρφωση των στηρίξεων», ανέφερε για την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη.

Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Καρύδη από το λεπτό 2:13 και μετά στο βίντεο που ακολουθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL