Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Δημόσιο / Μπάχαλο με τηλεργασία και μετακλητούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημόσιο / Μπάχαλο με τηλεργασία και μετακλητούς

ΒΟΡΙΔΗΣ

Την ώρα που υπερ-πολλαπλασιάζεται ο χρόνος απασχόλησης με τηλεργασία, καθώς η πανδημία δεν λέει να κοπάσει, ανακύπτουν πολλά ζητήματα που προβληματίζουν ιδιαίτερα στελέχη με μακρά εμπειρία στο Δημόσιο. Και ενώ υπάρχει η γενική αντιμετώπιση ότι πρόκειται για «δημόσιους υπαλλήλους - τεμπέληδες», η πραγματικότητα για τους ίδιους εξελίσσεται σε μια τεχνολογική βάσανο. Παράλληλα, αντί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιδοθεί σε λύσεις που θα διευκολύνουν τις συνθήκες της τηλεργασίας, συνεχίζει το γαϊτανάκι των προσλήψεων από το παράθυρο, έχοντας εκτοξεύσει τον αριθμό των μετακλητών.

Την ιδιότυπη σχέση που έχει η Νέα Δημοκρατία με το Δημόσιο, που το μεταχειρίζεται ως λάφυρο, έρχεται εν μέσω πανδημίας να την επιβεβαιώσει με στρατιές μετακλητών, που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απογραφής, ξεπερνούν τους 3.000! Συγκεκριμένα, πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία της απογραφής Μαρτίου 2021 έχουν φτάσει τους 3.096!

Την ίδια στιγμή, οι αποδοχές των μετακλητών της Ν.Δ. έχουν αυξηθεί έως 70%, ενώ η κυβέρνηση διορίζει μετακλητούς σε θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και σε θέσεις ευθύνης! Πρόκειται για «αριστεία της εξαπάτησης», λένε στην ΑΥΓΗ υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, αφού, όπως λένε: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. περιόρισε ακόμη περισσότερο τα απαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις των μετακλητών και ακόμη και οι διευθυντές των υπουργείων μπορεί να είναι απλώς απόφοιτοι Λυκείου». Σε αυτό το πνεύμα, διερωτώνται: «Δηλαδή οι μετακλητοί υπάλληλοι, που κατά περίπτωση παίρνουν με λιγότερα προσόντα και πολύ μικρότερη εμπειρία και που παίρνουν πολύ μεγαλύτερο μισθό από εμάς, θα έχουν και δικαίωμα στην τηλεργασία;».

Και ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και πλήθος στελεχών της Ν.Δ., έβγαζαν πύρινους λόγους κατά των συμβασιούχων, τώρα μάλλον κωφεύουν στις διαμαρτυρίες της ΑΔΕΔΥ για δραματική συρρίκνωση των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του Μαρτίου 2021, ο αριθμός των συμβασιούχων του Δημοσίου έχει αυξηθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 50% και ανέρχεται στους 142.343!

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων μειώνεται, ενώ οι συμβασιούχοι πολλές φορές προσλαμβάνονται εκτός ΑΣΕΠ και με προσχηματικές διαδικασίες, με επίκληση των επειγουσών αναγκών λόγω Covid-19. «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τις μόνιμες σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός στρατού συμβασιούχων σε διαρκή ομηρεία” υπογραμμίζουν στελέχη του Δημοσίου.

Ηχεί ακόμη στα αυτιά των δημοσίων υπαλλήλων η κυνική διερώτηση του μετέπειτα υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη: «Και ποιους θέλετε να διορίσουμε; Τους ξένους;». Κι αυτή η φράση αποτυπώνει τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς επί δύο χρόνια όλες οι διοικήσεις των οργανισμών του Δημοσίου στελεχώνονται με αμιγώς γαλάζια στελέχη. Στο Δημόσιο, οι κρίσεις είτε έχουν παγώσει είτε κινούνται με ρυθμούς χελώνας και σχεδόν παντού τοποθετούνται προϊστάμενοι με απευθείας αναθέσεις καθηκόντων. Το δε Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας παρακάμπτεται διαρκώς και τα κομματικά ρουσφέτια έχουν επανέλθει στις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων!

Απεργία ΑΔΕΔΥ
(EUROKINISSI-Β.ΧΑΣΙΑΛΗΣ)

Προβληματισμός στην ΑΔΕΔΥ για το νομοσχέδιο της τηλεργασίας στο Δημόσιο

Το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς και στην ΑΔΕΔΥ, όπου, μολονότι δεν ελήφθη απόφαση σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής, καταγράφηκαν τα βασικά σημεία που θα συζητηθούν στη Βουλή.

Έτσι, ενώ οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων βλέπουν θετικά τον «οικειοθελή» χαρακτήρα της τηλεργασίας για το 25% των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν πρέπει να εμπίπτει στο διευθυντικό δικαίωμα του προϊσταμένου.

Συνεπώς, «πρέπει να θεσπιστεί και το δικαίωμα ενστάσεων των υπαλλήλων σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τον προϊστάμενο», το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, «καθώς θα καλείται να αποφασίσει, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, οριστικά για το εάν η άρνηση της υπηρεσίας βασίζεται όντως σε πραγματικά αιτιολογημένους λόγους».

Επίσης οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζουν ότι «από το 25% της οικειοθελούς τηλεργασίας πρέπει να εξαιρούνται τα ΑμεΑ. Εφόσον ζητήσουν να εργαστούν με τηλεργασία, θα πρέπει το αίτημά τους να ικανοποιείται αυτόματα».

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Οι συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν «αδιαπραγμάτευτο» το δικαίωμα της αποσύνδεσης, όπως και «κορυφαίας σημασίας» τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζόμενου, που συνοδεύεται από την προστασία του απόρρητου των επικοινωνιών. Η δε «προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να αφορά μόνο τον φορέα, αλλά πρέπει να προστεθεί η ανάγκη προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του ίδιου του τηλεργαζόμενου» υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL