Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Για το λιμάνι του πειραιά

* Ενώ για την Αθήνα, όπου τα επίμαχα, οι κυρίαρχες τάσεις στην πόλη, είναι αναγνωρίσιμα, μπορούμε να μιλήσουμε με αρκετές βεβαιότητες, στον Πειραιά η εικόνα μοιάζει σχετικά αβέβαιη. Κάτι μεγάλο παίζεται εκεί, το οποίο κανείς δεν μπορεί ακόμη να περιγράψει ή να προβλέψει με ακρίβεια.

"Στεγαστικός συνεταιρισμός αγοράζει διαμερίσματα"

Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας σε σχέση με άλλα κράτη με μεγάλα ποσοστά ιδιοκατοίκησης και πολυιδιοκτησίας, όπως αυτά της Νότιας Ευρώπης, έγκειται πρώτον στην πολυδιάσπαση και τη μεγάλη κοινωνική διάχυση της ακίνητης περιουσίας, και δεύτερον στη διαχρονική ανυπαρξία κοινωνικών ιδιοκτητών στην κατοικία (π.χ. δημόσιο, δήμοι, σύλλογοι, συνεταιρισμοί). Απουσιάζουν λοιπόν τα υποδείγματα, οι μηχανισμοί, το συλλογικό φαντασιακό

Το κρυφτό

-50 χρόνια, σήμερα. Από τη μέρα της μεγάλης νύχτας. Από τη μέρα που γέμισαν οι φυλακές. 50 χρόνια από την μέρα που η Χούντα άρπαξε τον πατέρα μου. Στα 27 του. Μαζί με τόσους ακόμη. Η μέρα που θυμάται όλη η γειτονιά του και ακούει για αυτήν, ακόμη. Για τη μέρα εκείνη γράφτηκε το παρακάτω. Από τη μνήμη κι από την περηφάνια.

ZEITGEIST: Η πόλη μας

«Καιρό πριν, όχι πολύ παλιά, ο κόσμος ήταν διαφορετικός. Ναι, ήταν. Έφτανες κάπου, έχτιζες μια πόλη και ζούσες. Και ήθελες να τη δεις να μεγαλώνει, ήταν η πόλη σου. Ο καιρός...

Σχεδιάζοντας την πόλη και τον δημόσιο χώρο.. αλλιώς

Μια αντίληψη για έναν ποιοτικό και συμπεριληπτικό δημόσιο χώρο, δεν μπορεί να «χωρέσει» σε μια ολοένα και πιο άνιση ταξικά πόλη και κοινωνία, παρά μόνο ως απονευρωμένο κέλυφος. Όμως ακόμα και στη σημερινή πραγματικότητα, είναι απολύτως δυνατή η αξιοποίηση κοινωνικά και περιβαλλοντικά καλύτερων εργαλείων σχεδιασμού

Νέο κόμμα για τη νέα αριστερά: Πώς οι εκλογικές επιτυχίες γίνονται ιδεολογική ηγεμονία

Το κόμμα πρέπει να έχει εύπλαστη μορφή, πορώδεις παρυφές και διαφανείς διαδικασίες που επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Αφήνοντας την ασφάλεια της ρουτίνας και της επετηρίδας πρέπει να γίνει εργαστήρι πειραματισμού δομών, ιδεών, μεθόδων.

Το δικαίωμα στον αθλητισμό και οι διαμάχες για την ηγεμονία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

- Σε αυτό το δημόσιο διάλογο ανακαλούνται με απλουστευτικό τρόπο πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό δίνοντας επιλεκτικά έμφαση στις κατασταλτικές παρεμβάσεις υποβαθμίζοντας τα μέτρα πρόληψης και κοινωνικών παρεμβάσεων που έχουν ληφθεί.

Κοινωνία πολιτών στη δικτατορία των συνταγματαρχών

Όπως είναι γνωστό, καθ’ όλη τη διάρκεια της μετεμφυλιακής περιόδου, κυρίως η Αριστερά αναγκάστηκε συχνά να ισορροπήσει ανάμεσα σε λιγότερο και περισσότερο αφανείς δομές, δημιουργώντας μια οργανωτική παράδοση που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών

Zeitgeist: O tempora o mores

Του Αδάμ Γιαννίκου Ο 84χρονος Όριν Χατς είναι ο προεδρεύων της αμερικανικής Γερουσίας. Για την ακρίβεια είναι ο President pro tempore, δηλαδή ένας αναπληρωτής πρόεδρος, καθώς το αμερικανικό...

Υπόθεση Facebook: Η κατάρρευση του τεχνορομαντισμού

- Τα προσωπικά δεδομένα μπαίνουν σε παράλληλες αγορές, είτε αφορούν στατιστικά μοντέλα για την παραγωγή επιχειρηματικών πλάνων είτε επιστημονικά δεδομένα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων χωρίς νέο επενδυτικό κόστος είτε ακόμα πιο επιθετικές ενέργειες, όπως η εμπόρευση με εταιρείες τεχνολογίας, διαφημιστικές εταιρείες, εταιρείες μάρκετινγκ ή ασφαλιστικές εταιρείες.

"Διαβάστε τον Καρλ Μαρξ"

Συζήτηση με τον Immanuel Wallerstein που δημοσιεύθηκε στο Truth-out.org - Είναι πάντα καλό να θυμόμαστε τη διάσημη φράση που είπε ο Μαρξ: «Αν αυτό είναι ο μαρξισμός, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι εγώ δεν είμαι μαρξιστής».

ZEITGEIST: Πρωτόπλαστες ειδήσεις

Του Αδάμ Γιαννίκου   Ξεκίνησαν τα πρώτα fake news στην ιστορία της ανθρωπότητας από τη Βίβλο; Το ερώτημα απασχόλησε πολλούς στις αρχές του έτους, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε ότι μια τέτοια...

Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο του κόσμου. Ως μαθητής

Η Ευρώπη και οι χώρες του Βορρά, στο σύνολό τους πλήττονται από ένα αίσθημα ιστορικής και πολιτικής εξουθένωσης. Μετά από πέντε αιώνες επιβολής των αποφάσεων της στον κόσμο, η Ευρώπη φαίνεται ανίκανη να επιλύσει τα δικά της προβλήματα και εναποθέτει τις σχετικές αποφάσεις σε πολυεθνικές.

Κοίτα ποιος μιλάει

Στις 16 Μαΐου 2017, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απέστειλε στην Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, μια επιστολή με θέμα την αντιμετώπιση των fake news.

Μύθοι και (σκληρές) αλήθειες για το σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

- Για ένα κόσμο χωρίς ταλαιπωρημένα ζώα, η στόχευση οποιουδήποτε προοδευτικού νομοσχεδίου δεν μπορεί παρά να είναι διπλή: η ευζωία των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων και η συστηματική και ενεργητική καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας στη νομοθεσία, στο κράτος, στους πολίτες.

Πεθαίνοντας στον 21ο αιώνα

Η πιο πρόσφατη επανάσταση -η ψηφιακή μετά θάνατον ζωή- διαδέχεται τρεις προηγούμενες ανατροπές στο ζήτημα του θανάτου και της διαδικασίας του θνήσκειν κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, την εκκοσμίκευση, την ιατρικοποίηση και την εμπορευματοποίηση.


Ραδιόφωνο