Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έπαιξε ρόλο η Συμφωνία των Πρεσπών στο εκλογικό αποτέλεσμα;

Του Βασίλη Ρόγγα*   Η εκλογική μάχη των βουλευτικών εκλογών έχει τελειώσει. Τα στατιστικά στοιχεία έπειτα από μια τέτοια αναμέτρηση μπορούν να είναι και πολλά και χρήσιμα. Επιλέγω στο...

Τα αποτελέσματα των εκλογών και η στρατηγική της Κέντρο - Αριστεράς

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει την πολιτική και εκλογική του διεύρυνση και διείσδυση σε κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά εκφράζονταν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, για να οικοδομήσει ένα κόμμα-δίκτυο, να μετασχηματιστεί δηλαδή από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μια χαλαρή παράταξη με χαρακτηριστικά Κεντροαριστεράς, ή θα προσπαθήσει να οικοδομήσει ένα μαζικό κόμμα το οποίο θα εκφράσει εκείνες τις κοινωνικές ομάδες και στρώματα τα οποία πλήττονται από τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές του «ολικού καπιταλισμού».

Ο κ. Μητσοτάκης και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Της Τασίας Χριστοδουλοπούλου - Το «Ποινικό Δίκαιο του Εχθρού», το οποίο έχει προαναγγείλει με κάθε τρόπο ο Πρωθυπουργός, θα εφαρμοστεί συλλήβδηνστους πρόσφυγες και στους μετανάστες, στους μπαχαλάκηδες και στους χούλιγκαν, στις μαφίες εντός και εκτός φυλακών, στους δράστες ήπιων και βαριών εγκλημάτων. Χωρίς στάθμιση, χωρίς ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, χωρίς διάκριση, χωρίς εγγυήσεις. Όλοι αυτοί θα εξαιρεθούν συλλήβδην από δικαιώματα στο όνομα της τάξης. Το κράτος δικαίου θα λειτουργεί δήθεν για τους νοικοκυραίους ή για εκπροσώπους των ελίτ, που τυχαίνει να έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τον νόμο, ή για τη «νύχτα», που παραδοσιακά διαπλέκεται με το κράτος της Δεξιάς, ή για όσους έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν από καλοπληρωμένους δικηγόρους. Το πλήγμα για τη δημοκρατία θα είναι μεγάλο.

Η ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς. Συνθετότητες και νέα δεδομένα

Νικόλας Κουντούρης, Δρ Πολιτικής Επιστήμης   - Υφίσταται μία κινούμενη επικοινωνιακή άμμος των εντυπώσεων, η οποία δημιουργεί εικόνες και αναπαραστάσεις στο συλλογικό υποσυνείδητο...

Ο Μαρξ, το Κεφάλαιο και η Εργασία στην εποχή της ψηφιακής εργασίας 1

Το 2018 τιμήσαμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ. Υπήρξε όχι μόνο φιλόσοφος, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και ιστορικός, αλλά -και κυρίως- θεωρητικός της επανάστασης και στρατευμένος, κυρίως...

Τα ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα και οι Ευρωεκλογές του 2019: Σχεσιακές επισημάνσεις επί της συγκυρίας

Του Γιώργου Χαραλάμπους*   - Δεδομένης της κατάστασης της ίδιας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις πλείστες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, αυτή η πολιτική οικογένεια μάλλον δεν δύναται...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα θέματα της ισότητας των φύλων

Της Γεωργίας Πετράκη - Η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρ’ όλες τις ανεπάρκειες, τις αντιφάσεις και τις ματαιώσεις ενίσχυσε, εδραίωσε και δημιούργησε νέα δικαιώματα για τις γυναίκες. Ο γυναίκες έχουν τους δικούς τους λόγους για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Οι αριστερές φεμινίστριες που δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δουν τα βήματα που έγιναν και να τα υπερασπιστούν.

«Συμπτύσσοντας» την «ανάπτυξη»;

Του Παναγιώτη Νούτσου* - Είχε κάποτε γραφεί ότι τα «μέσα της εργασίας» αποτελούν το «βαθμόμετρο της ανάπτυξης της εργασιακής δύναμης του ανθρώπου» και τον «δείκτη» των κοινωνικών σχέσεων μέσα από τις οποίες αυτή διενεργείται. Αν ιδωθεί απομονωμένα αυτή η απόφανση, αναμφίλογα επιβάλλεται να εκληφθεί ως χοντροκομμένος οικονομισμός που τείνει να υπαγάγει το σύνολο των κοινωνικών διεργασιών στην εκάστοτε εξελικτική βαθμίδα των «παραγωγικών δυνάμεων». Όμως, εκτός από τον πρώτο τόμο του Κεφαλαίου υπάρχει, για παράδειγμα, ο τρίτος τόμος του ίδιου έργου που μνημονεύει το «βασίλειο της ελευθερίας» του «κοινωνικοποιημένου ανθρώπου», όπου η «ανάπτυξη των ανθρωπίνων δυνατοτήτων» υπολογίζεται ως «αυτοσκοπός» και συναρτάται με τη «σύντμηση της εργάσιμης μέρας».

Ένα φως ελπίδας μες στο σκοτάδι

- Η οικονομική κρίση, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή τον τελευταίο χρόνο, αλλά έχει ξεκινήσει στην πραγματικότητα από καιρό, έχει αρχίσει να μεταβάλλει τη στάση των ψηφοφόρων του ΑΚΡ και του ΜΗΡ. Αυτό μπορούμε να το δούμε στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Το ΑΚΡ δεν έχασε μόνο το μητροπολιτικό δήμο, αλλά και μεγάλο ποσοστό της δύναμής του σε πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Απόδειξη η πρωτιά του Ιμάμογλου σε 28 από τα 39 δημοτικά διαμερίσματα.

Και τώρα, τι;

Του Δημήτρη Κατσορίδα* - Στις εκλογές της 7ης Ιούλη το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες κόσμου, ως μορφή αντίστασης, στην επελαύνουσα Δεξιά.Το ερώτημα είναι το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι ένα κόμμα μόνο της αντι-δεξιάς διαμαρτυρίας, πράγμα που έχει «κοντά ποδάρια», αφού τον μετατρέπει σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ή να επανέλθει στην αριστερή του κοίτη; Αυτή η απάντηση έπρεπε να έχει δοθεί εχθές. Όπως και να ’χει, ο βασικός αντίπαλος, αυτή τη στιγμή, είναι η Δεξιά και άρα προς τα εκεί κατευθύνεται όλη η δύναμη πυρός. Η τροποποίηση της μορφής πάλης κατά της Δεξιάς δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να ασκούμε, όσοι/-ες είμαστε στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά, κριτική σε αυτόν.

Κοινωνιοψυχολογικές διαστάσεις της επικοινωνιακής στρατηγικής των δύο μονομάχων

Του Γεράσιμου Προδρομίτη* - Η φράση το «πρόγραμμα της Ν.Δ. μυρίζει ανθρώπινο αίμα» παραπέμπει ευθέως στην κλασσική στρατηγική επίκλησης φόβου. Όσο κι αν η εν λόγω πιθανότητα είναι υπαρκτή, η καλλιέργεια φόβου στα άκρα -μας λένε οι κλασσικές μελέτες- δεν είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό πάντα: ο δέκτης δεν υποχρεούται να διαχειριστεί μόνο την πιθανότητα που καθίσταται άκρως πρόδηλη, άλλα και τον ίδιο το φόβο ως συναίσθημα, με συνέπεια να αγνοεί τις προειδοποιήσεις θεωρώντας ότι δεν τον αφορούν, και αυτό εκδηλώνεται ως μια μορφή αυτοπροστασίας από την απειλή.

Κυβερνήσεις και κόμματα

Του Νίκου Σαραντάκου - Εκλογικό και το σημερινό μας σημείωμα, που μάλιστα κατ’ εξαίρεση δημοσιεύεται μια βδομάδα νωρίτερα, αφού η πρώτη Κυριακή του μήνα είναι η μέρα των εκλογών, οπότε ένα (προ)εκλογικό άρθρο θα ήταν μάλλον άκαιρο.

Οι εξορύξεις και η επίλυση του Κυπριακού είναι αλληλένδετες

- Η προσωπική μου άποψη (θέση που υποστηρίζω σταθερά από το 2001) είναι ότι η μη επίλυση, χθες με τον Τάσσο Παπαδόπουλο («όχι» στο Σχέδιο Ανάν), μετά με τον Δημήτρη Χριστόφια, σήμερα με τον Αναστασιάδη, οφείλεται πρωτίστως στο ότι η πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων δεν επιζητεί επίλυση με ομοσπονδιακή λύση, γιατί αυτή εξ ορισμού απαιτεί νομική ισότητα μεταξύ των δύο συστατικών κοινοτήτων της Κύπρου, κάτι που αδυνατούν να αποδεχθούν οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι.

Οι νέοι ποινικοί κώδικες και η δεξιά ρητορική

Της Τασίας Χριστοδουλοπούλου - Στο πεδίο του ποινικού δικαίου, η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποτελεί το επιστέγασμα και την ολοκλήρωση της δικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσαρμογή των ποινών στα αποδεκτά ευρωπαϊκά επίπεδα, έναντι του ιδιαίτερα δυσανάλογου ελληνικού μοντέλου, και με την αναβάθμιση των τρόπων εναλλακτικής έκτισης της ποινής εκτός φυλακής, όπως η κοινωφελής εργασία.