Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
27/05/17

Τέταρτη ηλικία

Ο Γερμανός περιηγητής Lubenau έρχεται το 1589 στην Αθήνα, εντυπωσιάζεται από τις υγιεινές συνθήκες, και βεβαιώνει ότι είδε «εκατοχρονίτες που δεν θυμούνται να αρρώστησαν ποτέ στη ζωή τους».

25/05/17
20/05/17

Διατροφο-λογικά

Το δεύτερο ζήτημα που λόγω χώρου δεν μπόρεσα να θίξω ήταν μια ιστορία για τον Χότζα, που μου αφηγήθηκε ένα γεροντάκι στη γειτονιά μου, ένα ξερακιανό, κοντό και λιπόσαρκο άτομο, με σοβαρά ελλείμματα στην οδοντοστοιχία του, που ανήκε στη γενιά των πολέμων της δεύτερης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα...

18/05/17

Το μυστικό της αλλαγής

Εάν υποθέσουμε ότι η ρητορική τρομοκρατίας που υιοθετούν πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης αποσκοπεί στην αδρανοποίηση και στον εκφοβισμό των πολιτών, αυτό επετεύχθη σίγουρα. «Η πολιτική ανυπακοή (civil disobedience) δεν είναι το πρόβλημα...

13/05/17

Διατροφο-λογιοτατισμός

Ο συνταγο-λογιοτατισμός είχε κάνει την εμφάνισή του προ κρίσης, όταν οι διατροφικές δαπάνες συνιστούσαν ένα φθίνον ποσοστό της συνολικής εθνικής δαπάνης. Τότε υπήρχαν περιθώρια για μια κριτική της ανθυγιεινής και αντικοινωνικής ταχυφαγίας, όπως αυτή που είχε οργανώσει με το slow food ο αξέχαστος Γιάννης Καλαϊτζής και άλλοι.

11/05/17

Ενεργειακή ανάπτυξη με περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Βασικό άξονα αποτέλεσε ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. Έγινε αναλυτική παρουσίαση των μορφών ενέργειας, καθώς και των καυσίμων, διαπιστώθηκε η τάση για στροφή προς τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, κατακρίθηκε η υπερεκτιμημένη πρόβλεψη για τους υδρογονάνθρακες και επισημάνθηκε η υποχρέωση για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

06/05/17

Υμηττός

Η «επανάσταση της κινητικότητας» ήταν αναμφίβολα μια από τις επαναστάσεις του 20ού αιώνα. Η μετακίνηση χάριν αναψυχής -από το πικ νικ στην εξοχή ώς το ταξίδι στη Ταϋλάνδη- είχε ενσωματωθεί στον ελληνικό τρόπο ζωής. Μόνο που τα τελευταία χρόνια, υπό καθεστώς επιτροπείας, ενισχύθηκαν οι τάσεις για ένα ιστορικό ρετρό όσον αφορά την κινητικότητα γενικά και ειδικά την οδική.

05/05/17

«Η ελευθερία του επιλέγειν»

Θεμελιώδες πεδίο όπου μπορεί να εξαντληθεί η ελευθερία ενός πολίτη είναι η πολιτική. Η ελευθερία του στην πολιτική... εξαντλείται. Βλέποντας και εγχώρια παραδείγματα, αλλά και το πρόσφατο της Γαλλίας, διαπιστώνει κανείς τη σύγκλιση των επιχειρημάτων των άκρων, αλλά και των κεντρώων και όποιου θέλει να μείνει στην εξουσία ή να εκλεγεί.

28/04/17

Δήθεν

Η παπάρα πάντως -σύμφωνα με έναν ορισμό που έδωσα κάποτε από τις στήλες της “Αυγής”-3 ενδημούσε στους κόλπους των σεσημασμένων ως κουλτουριάρηδων, ενώ επίσης κυριαρχούσε ένα πνεύμα αναχωρητισμού από την πολιτική. Και τούτο σήμαινε ότι ο «διανοητής» αυτής της κατηγορίας κατανάλωνε Αϊζενστάιν ή Μαγιακόφσκι όπως καταναλώνει κάποιος ένα κοκτέιλ «μπλάντι μέρι», δηλαδή άνευ επιπτώσεων στο πολιτικό περιβάλλον...

27/04/17

Ελεύθερο πιόνι χωρίς γήινα δεσμά

Γεννημένος το 1924 στο Ληξούρι και μεγαλωμένος στην Κυψέλη, δραστηριοποιείται από μικρός στο σκάκι, αρχικά με την ομάδα του Χολαργού (όπου η διαδρομή με το σαραβαλιασμένο του ποδήλατο παρέπεμπε σε Οδύσσεια) και μετέχει σε ποικίλες εκδηλώσεις.

22/04/17

40 χρόνια, σαν τα φτερά*

Στην Ελλάδα του 1973, όταν η δικτατορία προωθούσε μια φάση “φιλελευθεροποίησης” που διακόπηκε από το Πολυτεχνείο, ελάχιστες ριζοσπαστικές εκδόσεις είχαν την απήχηση του βιβλίου του Πιέρ Σαμουέλ «Οικολογία, χαλάρωση ή δαιμονικός κύκλος».

21/04/17

"Αν το κλίμα ήταν τράπεζα"

Την εποχή που δίνονται πόροι για την προστασία του περιβάλλοντος, εκδίδονται οδηγίες και πραγματοποιούνται ημερίδες για τη ζημία που ο άνθρωπος προκαλεί στο περιβάλλον, επί του συγκεκριμένου θέματος η Ένωση σιωπούσε.

14/04/17

Πολυλειτουργική ύπαιθρος

Η ιδέα μιας πλουραλιστικής υπαίθρου «αναποφλοίωτης» από τουριστικά, γνωσιολογικά, ψυχαγωγικά, μεταποιητικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό (αριστερό και δεξιό) φαταλισμό, είχε μεγάλη ιδεολογική διαδρομή. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν παλιά δημοσιεύματα του ΕΘΙΑΓΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα της ορεινής υπαίθρου...

13/04/17

Λένιν, η τρέλα και η σωφροσύνη της επανάστασης

Στο βιβλίο «Λένιν. Η διάνοια της επανάστασης» ο Χρήστος Κεφαλής επιχειρεί να αναδείξει τα κύρια γνωρίσματα του μαρξιστή θεωρητικού και επαναστάτη, ακολουθώντας τα διάφορα στάδια της πορείας του και συζητώντας τις πιο θεμελιώδεις συνεισφορές του που έχουν διαρκή σημασία για το κομμουνιστικό κίνημα. Αναδεικνύει πώς η εξέλιξη της σκέψης του παρουσιάζει την ενότητα της θεωρίας με την πράξη, σε μια διαδικασία διαρκούς διεύρυνσης και αλληλοτροφοδότησης.

08/04/17

Η μορφή είναι ουσία

Για το ζήτημα των αστικών επιφανειών μιλάει σε ανύποπτο χρόνο (1911) ο Χέρμαν Μουτέζιους, του Γερμανικού Καλλιτεχνικού Συνδέσμου: «Η μορφή είναι ανώτερη πνευματική ανάγκη στον ίδιο βαθμό που και η σωματική καθαριότητα είναι ανώτερη σωματική ανάγκη.

07/04/17

Θέλουμε την Ένωση; Ιδού η απορία

Η εκλογή Τραμπ ήταν ένα σημάδι των Αμερικανών πολιτών στην οριοθέτηση του χώρου τους, μια επιλογή εσωστρέφειας της κοινωνίας. Αντίστοιχα και το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι γεγονότα που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της νέας εσωστρεφούς πολιτικής περιόδου.

30/03/17

Κατάρτιση νέων στο εξαγωγικό εμπόριο

Οι εξαγωγές σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο πλησιάζουν σε αξία τα δώδεκα δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές εξαγωγές σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ. Ασφαλώς το ισοζύγιο εξαγωγών - εισαγωγών παραμένει ελλειμματικό, αλλά οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές...

24/03/17
23/03/17

"Η ελευθερία της μηδενικής ανοχής"

Το 1961 επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Yale πραγματοποίησε ένα πείραμα για να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία. Ο λόγος γίνεται για το διαβόητο πείραμα του Μίλγκραμ. Πολίτες κλήθηκαν να πατήσουν ένα κουμπί που θα έκανε ηλεκτροσοκ σε κάποιον συμπολίτη τους εφόσον ο τελευταίος έδινε λάθος απάντηση σε ένα τεστ μνήμης...

18/03/17

Του κλώτσου και του μπάτσου

Τελικά ο ενδογηπεδικός ευπρεπισμός δεν ήλθε - πράγμα που διαπίστωσα ο ίδιος σε ένα ματς Ολυμπιακού - Ηρακλή, όταν από άγνωστη αφορμή δεκακισχίλιοι τουλάχιστον οπαδοί του «θρύλου» άρχισαν να φωνασκούν «..αμιέται - ο ΠΑΟ - κι η Λεωφόρος»...


Ραδιόφωνο