Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
29/03/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

(...) Είναι η εποχή που η λέξη "εργασία" αντικαταστάθηκε από τη λέξη "απασχόληση". Ταυτόχρονα με αυτά τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (ιδιαίτερα βίαιης, η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε μ' έναν πόλεμο ακατανόητο πιο πολύ κι απ' όλους τους ακατανόητους πολέμους) εδώ φτιαχνόταν το πιο νοσηρό και μιαρό αφήγημα της μεταπολίτευσης, ο "εκσυγχρονισμός".

28/03/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Και όμως, για ορισμένους (και δεν είναι λίγοι φοβάμαι), «το πρόβλημα» στην κοινωνικοπολιτική ζωή της Θεσσαλονίκης (και κατ' επέκταση της Ελλάδας) εξακολουθεί να είναι ο δήμαρχος της πόλης, ο Γιάννης Μπουτάρης, που δήλωσε προ ημερών: «Έχουμε έναν μητροπολίτη λίγο ακραίων αντιλήψεων. (...)».

24/03/17
23/03/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ο Έρικ Μερνί από το στρατιωτικό νοσοκομείο Reine Astrid θυμάται ακόμη εκείνη την ημέρα: «Το αεροδρόμιο για εμένα ήταν πάντα συνδεδεμένο με την πτήση μου για τις διακοπές, ένα ευχάριστο μέρος. Ξαφνικά μεταλλάχθηκε σε πεδίο πολέμου...». Μόλις τον Φεβρουάριο του 2017 έλαβε εξιτήριο και το τελευταίο θύμα από το νοσοκομείο.

22/03/17
21/03/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Αν και η τοπική γλώσσα της Ρώμης ήταν τα λατινικά, η Lingua franca -η γλώσσα που χρησιμοποιούσες για να αγοράσεις ή να πουλήσεις και γενικότερα για να γίνεις κατανοητός- ήταν τα «κοινά» αρχαία ελληνικά. Τα αρχαία ελληνικά ήταν επίσης η γλώσσα επιλογής της μορφωμένης αστικής ελίτ της Ρώμης.

17/03/17
15/03/17
14/03/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

«Κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο» υποστηρίζει ο φυσικός Ζεμπάστιαν Πφλουγκμπάιλ μιλώντας στο Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF). Είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά γιατί έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα.

11/03/17

Εντυπώσεις

Τα χρόνια της μπλε ποδιάς θα ήταν βέβαια πολύ όμορφα για κάποιους, ενήλικους και ανήλικους, αλλά πολύ βαριά για άλλους. Δεν είναι δα σημερινό φαινόμενο, του 21ου αιώνα, η ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας, με ό,τι συνεπάγεται.

10/03/17
07/03/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Με το βασικό εισόδημα η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μειώσει τις μεγάλες εισοδηματικές διαφορές των πολιτών, να περιορίσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και να ενθαρρύνει τους πολίτες να αποδεχθούν ακόμη και θέσεις μερικής απασχόλησης και με χαμηλές απολαβές.

04/03/17

"Εικόνα σου είμαι..."

Γνώρισμα τρίτο, ο αυτοαθωωτικός καταγγελτισμός: Πάντα έχουμε δίκιο, όλο το δίκιο. Και μόνο εμείς ασκούμε λειτούργημα, όχι επάγγελμα. Ποτέ δεν σφάλλουμε. Ποτέ δεν καταπατούμε τους κώδικες δεοντολογίας, γραπτούς ή άγραφους. Πάντα οι άλλοι φταίνε, πάντα τους άλλους καταγγέλλουμε για μύρια όσα, από τα οποία σπεύδουμε να αυτοεξαιρεθούμε.

03/03/17

Ιστορίες επιστημονικής "τρέλας"

Στο νησί, σε επίπεδο θεσμών, ΟΑΚ και Περιφέρεια Κρήτης ανταγωνίζονται για τη διαχείριση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που προωθούνται στο νησί, με νικητή, προς το παρόν, με μεγάλη διαφορά, την Περιφέρεια. Στη περίπτωσή μας και οι δυο φορείς αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά την άμεση ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

01/03/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Στην πρόθεση ψήφου ως προς τα κόμματα οι δημοσκοπήσεις είναι σήμερα, επτά μήνες πριν από τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, αμφίρροπες. Κάποιες βλέπουν ισοπαλία σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών, κάποιες προβάδισμα του ενός ή του άλλου κόμματος. Γεγονός πάντως είναι ότι οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς βρίσκονται δημοσκοπικά σε ανοδική τροχιά και προκαλούν ανησυχία τους σσυντηρητικούς, οι οποίοι αρχίζουν να αντιδρούν νευρικά απέναντι στα υψηλά ποσοστά των σοσιαλδημοκρατών. Έτσι πληθαίνουν οι φωνές πολιτικών που ζητούν από την Άγκελα Μέρκελ να συσπειρώσει την εκλογική βάση των συντηρητικών.

22/02/17
21/02/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Γεγονός είναι ότι από το 1999 η Opel δεν έχει παρουσιάσει κέρδη στα κεντρικά της GM στο Ντιτρόιτ. Έτσι, για παράδειγμα, το 2016 η Opel κατέγραψε απώλειες 241 εκατ. ευρώ, τις οποίες απέδωσε στο Brexit και την πτώση της ισοτιμίας της λίρας, αν και στόχος της ήταν να μηδενίσει τα χρέη. Θα ήταν συνεπώς λογικό αν τα αφεντικά της GM δεν είχαν πλέον καμία ελπίδα για κερδοφορία της Opel στην Ευρώπη.

16/02/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσοι Ελληνες πέθαναν τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, αποφασίζοντας να πουν τις τίμιες λέξεις του την ώρα που τους εκτελούσαν οι Γερμανοί ναζιστές, για να κατανοήσει πόσο το βάρος της χυδαιότητας αλλά και της μωρίας των ημεδαπών νεοφασιστών, και ποιο το άγος.

15/02/17
11/02/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Τα δύο αυτά φύλλα -και μένουμε στα φύλλα διότι το πρωτοσέλιδο έχει τερατώδη σημασία σ’ αυτήν τη χώρα: είναι η ιερατική προτροπή, το διαρκές συλλογικό σημαινόμενο και ταυτόχρονα το συμβάν, το «δες τι γίνεται», η διαμορφωμένη πραγματικότητα- υπήρξαν δύο πολύ σοβαροί φορείς του νομιμοποιημένου εξουσιαστικού λόγου.


Ραδιόφωνο