Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
21/02/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Γεγονός είναι ότι από το 1999 η Opel δεν έχει παρουσιάσει κέρδη στα κεντρικά της GM στο Ντιτρόιτ. Έτσι, για παράδειγμα, το 2016 η Opel κατέγραψε απώλειες 241 εκατ. ευρώ, τις οποίες απέδωσε στο Brexit και την πτώση της ισοτιμίας της λίρας, αν και στόχος της ήταν να μηδενίσει τα χρέη. Θα ήταν συνεπώς λογικό αν τα αφεντικά της GM δεν είχαν πλέον καμία ελπίδα για κερδοφορία της Opel στην Ευρώπη.

16/02/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσοι Ελληνες πέθαναν τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, αποφασίζοντας να πουν τις τίμιες λέξεις του την ώρα που τους εκτελούσαν οι Γερμανοί ναζιστές, για να κατανοήσει πόσο το βάρος της χυδαιότητας αλλά και της μωρίας των ημεδαπών νεοφασιστών, και ποιο το άγος.

15/02/17
11/02/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Τα δύο αυτά φύλλα -και μένουμε στα φύλλα διότι το πρωτοσέλιδο έχει τερατώδη σημασία σ’ αυτήν τη χώρα: είναι η ιερατική προτροπή, το διαρκές συλλογικό σημαινόμενο και ταυτόχρονα το συμβάν, το «δες τι γίνεται», η διαμορφωμένη πραγματικότητα- υπήρξαν δύο πολύ σοβαροί φορείς του νομιμοποιημένου εξουσιαστικού λόγου.

10/02/17
08/02/17
07/02/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ανασφάλεια όμως στις γερμανικές εταιρείες δεν προκαλεί μόνο ο Τραμπ αλλά και το Brexit καθώς και οι εκλογές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες προβλέπεται άνοδος της ακροδεξιάς. Πολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας. «Όταν επικρατεί ανασφάλεια οι επενδυτικές τάσεις ανακόπτονται. Κυρίως στον τομέα των εξοπλισμών υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει κάμψη».

03/02/17
01/02/17
31/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η Ρόζα Σάνινα (Roza Shanina) γεννήθηκε στο χωριό Γέντμα της περιφέρειας Αρχαγκέλσκ της τότε Σοβιετικής Ένωσης, στις 3 Απριλίου 1924. Ο πατέρας της Γεγκόρ Σάνιν ήταν ξυλοκόπος και η μητέρα της Άννα Αλεξέγεβνα ήταν αρμέχτρα αγελάδων. Το ζευγάρι εκτός από τη Ρόζα, που πήρε το όνομά της από τη γερμανοπολωνίδα επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ, είχε ακόμα έξι παιδιά, πέντε αγόρια κι ένα κορίτσι.

28/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Με τη χθεσινή του προσπάθεια να αποδείξει ότι τα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τα δύο χειρότερα χρόνια της μεταπολίτευσης επιβεβαίωσε ότι προτάσσει το κομματικό επί του εθνικού συμφέροντος και ότι καίγεται για την κατάληψη της εξουσίας με τους παλιούς όρους.

27/01/17
26/01/17

Χειραφέτηση και κοινά

Η έννοια των κοινών μπορεί να συμβάλει -υπό προϋποθέσεις και την κατάλληλη μεθοδολογία- στη διαμόρφωση ενοποιητικών διεργασιών. Η έννοια των κοινών εμφιλοχωρεί στον λόγο και την πρακτική -με διαφορές και αποκλίνουσες συνδηλώσεις- ιθαγενικών κινημάτων, κινημάτων διεκδίκησης γης, περιβαλλοντικών κινημάτων, κινημάτων για την ψηφιακή ελευθερία και την ανοικτότητα, κινημάτων πόλης, κινημάτων αντίστασης στην εμπορευματοποίηση/ιδιωτικοποίηση και κινημάτων ανάκτησης υπό δημοκρατικό κοινωνικό έλεγχο πόρων και υποδομών - από τη γη και το νερό μέχρι τη γνώση, την πληροφορία, τους δημοσίους χώρους. Κι αυτό, καθώς παρέχει έναν τρόπο να τεθούν ηθικά και πολιτικά ζητήματα που η συμβατική πολιτική τείνει να αγνοεί ή να απωθεί.

25/01/17
24/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Μια από τις επιχειρήσεις που ωφελούνται ιδιαίτερα από το Brexit είναι το μεσιτικό γραφείο CBRE, το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή. Ο αναπληρωτής διευθυντής της επιχείρησης Γκρεγκουάρ ντε λα Φερτέ δηλώνει: «Εμείς σαν διεθνές μεσιτικό γραφείο ενημερώνουμε τους πελάτες μας για τα μειονεκτήματα, τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν στο Παρίσι».

21/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Στο «χρονικό άνοιγμα» που δημιούργησε ο Μάριο Ντράγκι επεκτείνοντας το πρόγραμμα «ενέσεων ρευστότητας» στις ευρωζωνικές οικονομίες μέχρι το τέλος του 2017, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά, όπως το συνηθίζει, με παρελκυστικές κινήσεις που ορθώνουν εμπόδια στην αποτελεσματική εφαρμογή του. Στις συνήθεις πρακτικές του συγκαταλέγονται οι «παγίδες χρόνου», τις οποίες, χάρη στην προϊούσα γερμανοποίηση της Ε.Ε., μπορεί να στήνει στη διαδρομή ανάπτυξης πολιτικών οι οποίες δεν είναι της αρεσκείας του.

18/01/17
13/01/17
12/01/17

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Δεν χάθηκε ο κόσμος βέβαια. Ούτε η Αλόννησος, όπως ορθογραφείται σήμερα, λ.χ. στις επίσημες ιστοσελίδες της. Απλώς, όπως κάθε φορά που διεκδικεί μερίδιο στην τηλεοπτική επικαιρότητα και η εκτός Αττικής Ελλάδα, συνειδητοποιήσαμε εκ νέου πόσο μεγάλη είναι τελικά η πατρίδα μας. Τόσο που όσοι κρατούν ένα μικρόφωνο στο χέρι ή ένα μολύβι, ή όσοι πατούν πλήκτρα, να μην ξέρουν το γένος, τον τονισμό ή την ορθογραφία όχι λησμονημένων χωριών αλλά πόλεων και κωμοπόλεων, ποταμών, νησιών και βουνών. Να 'ναι καλά η εποχή μας, δηλαδή εμείς όλοι που τη φτιάξαμε, έχει να μας προσφέρει ένα σωρό βοηθήματα, χάρτινα και ηλεκτρονικά. Μόνο την όρεξη να τα αναζητήσουμε δεν μπορεί να μας προσφέρει.

11/01/17

Ραδιόφωνο