Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
25/05/17
24/05/17

Στις ρίζες του γλωσσικού προβλήματος

Η διαμάχη για τη γλώσσα συνεχίστηκε σε σχετικά ηπιότερους τόνους μέχρι τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, όταν φούντωσε πάλι με απίστευτο φανατισμό ένθεν κακείθεν λαβαίνοντας τη μορφή κοινωνικού - αν όχι εθνικού διχασμού. Πώς και γιατί συνέβη αυτό εκείνη ακριβώς την ιστορική στιγμή;

23/05/17

Διχασμένη η γαλλική Αριστερά

Σε αυτές τις εκλογές, η γαλλική Αριστερά κατεβαίνει χωρισμένη στα δύο - τουλάχιστον. Η πολύ υψηλή επίδοση του Ζαν Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές δεν στάθηκε ικανή να κρατήσει ενωμένο το Μέτωπο της Αριστεράς, το οποίο έχει οδηγηθεί σε μια de facto διάσπαση.

21/05/17

Περιφερειακός σχεδιασμός στην εκπαίδευση

Ο περιφερειακός σχεδιασμός μεταφέρει την ευθύνη στην εκπαιδευτική κοινότητα και λογοδοτεί στην κοινωνία. Εμπιστεύεται αρμοδιότητες στους κατά τόπους ακαδημαϊκούς φορείς. Ενσωματώνει την εκπαίδευση στη ζωή της πόλης. Εμβαπτίζει την τοπικότητα στη διεθνοποιημένη αντίληψη του κόσμου.

20/05/17

Ελευθερία αλλά και υπευθυνότητα

Ας ξεκινήσουμε από τη θέση ότι στην ελευθερία της έκφρασης εντάσσεται ακόμη και ο χαρακτηρισμένος ως ρατσιστικός λόγος, με την αυτονόητη αίρεση ότι αυτός δεν στρέφεται εναντίον ενός συγκεκριμένου προσώπου αλλά “διαχέεται”.

19/05/17

Ασυνέπειες και αντιφάσεις

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Repubblica (11.5.2017) o κ. Σόιμπλε, εκτός από το γεγονός ότι ξεδίπλωσε πλήρως το δόγμα για τη μελλοντική πορεία των πραγμάτων στη νομισματική ένωση, αναφέρθηκε και στα όσα διαδραματίστηκαν τον Ιούλιο του 2015.

18/05/17

Ώς πότε;

Την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο πεινούν, τα πυρηνικοκάτοχα κράτη ξοδεύουν καθημερινά 300 εκατομμύρια δολάρια για τα πυρηνικά τους όπλα. Η παραγωγή, η φύλαξη και ο εκμοντερνισμός τους αφαιρούν πολύτιμους πόρους από την Υγεία, την Παιδεία, την κλιματική αλλαγή...

16/05/17

Ο Λούκατς και τα "σύμβολα δεσποτισμού"

Τις παραμονές του επίσημου εορτασμού της 60ής επετείου από την εξέγερση του 1956 στην Ουγγαρία σημειώθηκε, για άλλη μια φορά, αντικομμουνιστική έξαρση. Στόχος της ήταν ο μαρξιστής φιλόσοφος και θεωρητικός του επαναστατικού εργατικού κινήματος Γκέοργκ Λούκατς (1885-1971).

14/05/17

Η αναβίωση του ιστορικού κέντρου

Παρίσι πρώτο, Λονδίνο δεύτερο, Ρώμη τρίτη, Βερολίνο πέμπτο, Μόσχα έκτη, Αθήνα εικοστή τέταρτη ως προς την ελκυστικότητα. Τι μας λείπει και δεν είμαστε ψηλότερα, παρ’ ότι έχουμε τον Παρθενώνα; Όχι τα ξενοδοχεία, ούτε τα καζίνο. Λείπουν οι νεοκλασικές συνοικίες που καταστρέψαμε, τα μουσεία και οι δομές πολιτισμού που δεν φτιάξαμε, τα πάρκα, η ποιότητα του δημόσιου χώρου.

13/05/17

Συνθήκες διπλού δεσμού και παλλαϊκά μέτωπα

Πλην όμως ο ίδιος ο Μακρόν είναι αυτός που ως σύμβουλος και υπουργός του Ολάντ υποστήριξε νόμους αντίθετους με όλες τις αξίες της Αριστεράς και της μετωπικής της παράδοσης και υπήρξε ο εκφραστής μιας εξαιρετικά βίαιης στάσης οικονομικού νεοφιλελευθερισμού.

12/05/17

Αντιλαϊκισμός και "Survivor"

Είναι γνωστή η αντιπαλότητα του «μετώπου της λογικής», γνωστού και ως «Μένουμε Ευρώπη» με τον «λαϊκισμό», όπως αυτό τον εννοεί. Στο πλαίσιο αυτό, η διάκριση που γίνεται περιλαμβάνει τα πάντα. Έτσι λοιπόν, αυτός που λέει την αλήθεια του νεοφιλελευθερισμού στους πολίτες είναι «ορθολογιστής»...

11/05/17

Οι γνωστοί μας άγνωστοι

Αν κάτι κατέδειξε το προσφυγικό ζήτημα, είναι η ευρωπαϊκή κρίση ταυτότητας. Η μόνη ίσως «συγκολλητική ουσία» ανάμεσα σε μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων σήμερα είναι η διστακτικότητά τους, στην καλύτερη περίπτωση, απέναντι στους πρόσφυγες.

10/05/17

Μεταξύ διπόλων

Άλλη τραγική ειρωνεία: Στη Σοβιετική Ένωση η νίκη κατά του ναζισμού γιορτάζεται στις 9 Μαΐου, ημερομηνία όπου οι ναζί συνθηκολογούν για δεύτερη φορά απέναντι στις σοβιετικές δυνάμεις στο Βερολίνο. 72 χρόνια μετά, ο Πούτιν υποστηρίζει απερίφραστα τη Λεπέν, τον Τραμπ και την ακροδεξιά ρητορική τους.

09/05/17

Η κληρονομιά του Επιμενίδη

Ο Επιμενίδης ξεκίνησε να βρει το πρόβατο, αλλά φαίνεται πως μπερδεύτηκε στη διαδρομή και, αντί να φτάσει στο χωράφι που του είχε υποδείξει ο πατέρας του, έχασε τον δρόμο και μπήκε σε μία σπηλιά, όπου, κουρασμένος από την αναζήτηση του πρόβατου, κοιμήθηκε για πενήντα επτά χρόνια.

07/05/17

Πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς; Από την θεωρία στην πράξη

Πολλοί κεντρώοι πιστεύουν ότι η αντίθεση Δεξιάς και Αριστεράς είναι ξεπερασμένη και αντικαθίσταται από την καταλληλότερη για την εποχή αντίθεση εθνικιστών και φιλελευθέρων. Μπορεί να έχουν δίκιο. Όμως ενδέχεται επίσης η αντίθεση Δεξιάς - Αριστεράς να αντιστοιχεί ακόμη στην κοινωνική πραγματικότητα και απλώς αυτή να μην κατορθώνει να εντυπωθεί στην πολιτική αντιπαράθεση με τον κατάλληλο τρόπο....

06/05/17

Ξεφλουδισμένα σύμβολα

Κάθε άνθρωπος έχει αδυναμίες και ελαττώματα, κάθε θεσμός συμβολίζει ισχύ και ακεραιότητα. Δένουν μεταξύ τους όσο γερά συνδέονται με το περιβάλλον τους. Όσο καλλιεργούν τη νοημοσύνη του σεβασμού και την ευελιξία των συνεργασιών. Στο περιβάλλον τους.

05/05/17

Να μπει κανείς ή να μην μπει;

Σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σήμερα η επιλογή είναι πολύ πιο δύσκολη. Η διαφορά λέγεται “νόμος Μακρόν”, δηλαδή ο νόμος απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που επέβαλε ο “σοσιαλιστής” Ολάντ και εκπονήθηκε από τον υπουργό του, τον Μακρόν.

04/05/17

Μεταλλάξεις του φασισμού

Σήμερα, τα μετα-φασιστικά κινήματα προτείνουν έναν εθνικισμό που δεν έχει πλέον στο στόχαστρο -όπως τη δεκαετία του ’30- τα άλλα έθνη, και συγκεκριμένα τα ευρωπαϊκά, αλλά τη μετααποικιακή μετανάστευση και το Ισλάμ

03/05/17

Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί με επαναπροσέγγιση των αδύναμων

Σήμερα, προκαλούν ανησυχία η παγκόσμια αταξία και αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρώπης απέναντι στην αύξηση των διεθνών συρράξεων. Είναι προφανές ότι Τουρκία και Ρωσία δεν συνιστούσαν πρότυπα δημοκρατίας και πριν από τον Ερντογάν και τον Πούτιν...

02/05/17

To μέσο και το μήνυμα

Κρίσιμη είναι η ύπαρξη σύγχρονων ΜΜΕ που θα στηρίζουν αυτό το πολιτικό σχέδιο. Που θα αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους όχι ως τμήματος ενός κόμματος -του ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω- αλλά ως χώρου συνάντησης όλων όσα συγκροτούν το συλλογικό μας υποκείμενο: τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.


Ραδιόφωνο