Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
18/01/17
17/01/17

Στροφή 360 μοιρών

Η εισήγηση εξηγεί αρχικά την αποστολή της Εκκλησίας, όπου, μεταξύ πολλών άλλων σωστών, διαβάζουμε και ότι «η Εκκλησία πάνω απ’ όλα είναι ζωή και η ζωή δεν ορίζεται αλλά βιώνεται. Βιώνεται μέσα από τον διάλογο, που ο ίδιος ο Κύριός μας ανοίγει με τον άνθρωπο κάθε εποχής προκειμένου να απαντήσει στα μεγάλα υπαρξιακά του προβλήματα και ερωτήματα».

15/01/17
14/01/17

Είναι η Αθήνα πολυπολιτισμική;

Περισσότερο από 15 χρόνια πριν, στην ελληνική εισαγωγή του βιβλίου του γνωστού Καναδού θεωρητικού Τσαρλς Ταίηλορ για την Πολυπολιτισμικότητα (εκδόσεις Πόλις, 2000), ο καθηγητής Κ. Παπαγεωργίου είχε διαγνώσει αντιρρήσεις σαν και την παραπάνω. Το ότι η Ελλάδα δεν έχει υπάρξει αποικιοκρατική δύναμη δεν σημαίνει, όπως τόνιζε ο Παπαγεωργίου, ότι δεν την αφορά η σχετική συζήτηση και ότι εκλείπει η υποχρέωση να ασχοληθεί με τις διαφορετικές εθνοπολιτισμικές ομάδες που ζουν στις πόλεις μας.

13/01/17
12/01/17

Η αλυσίδα των μεταρρυθμίσεων

Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις με το κοινωνικό και διεθνές περιβάλλον της. Ούτε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι εσωτερική υπόθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, ούτε η ασφαλιστική των ασφαλισμένων.

11/01/17
10/01/17

Πόλεμος και πρόσφυγες

Με όσα βλέπει κανείς στο μουσείο αντιλαμβάνεται τη φρίκη του πολέμου, προβληματίζεται και νοερά βάζει στη θέση των προσφύγων τον εαυτό του, τους δικούς του ανθρώπους και προπάντων τα παιδιά του, όλα τα παιδιά του κόσμου. Γιατί άλλο είναι να μεταφέρει ένας πολεμικός ανταποκριτής τηλεοπτικού σταθμού τα όσα συμβαίνουν στις σημερινές εμπόλεμες περιοχές κι άλλο να βλέπεις από κοντά τις συνέπειες ή να «ζεις», μέσα από τα αντικείμενα, τα διάφορα έντυπα και τις φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις επεισοδίων, την ατμόσφαιρα ενός οδυνηρού και άδικου πολέμου.

08/01/17
06/01/17

Αναλογίες

Οι αλλαγές που επιχειρούνται σήμερα και στην εκπαίδευση είναι αναγκαίες, αλλά όχι επαρκείς. Συνιστούν σημαντική βέβαια ποσότητα. Πρέπει όμως να δημιουργήσουν και μια νέα ποιότητα. Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, η χειραφετημένη από τους καταναγκασμούς του παρελθόντος εκπαίδευση, είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί αποφασιστικά στη διασταύρωση της κριτικής παιδαγωγικής και της πολιτικής πρακτικής.

05/01/17

Pink Floyd, τρισυπόστατο και παιδική ηλικία

Γουρούνι ο άνθρωπος. Γουρούνι καταναλωτικό. Στις μαθητικές εκθέσεις ιδεών πληθωρισμός κοινοτοπιών· «ο σύγχρονος άνθρωπος ταυτίζει το είναι με το έχειν, το καταναλώνω με το υπάρχω». Η εποχή μας έχει δυστυχώς να καταδείξει μια ακόμη πιο οδυνηρή αλήθεια: η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν περιόρισε την εξάρτησή μας από τα αγαθά αλλά τη γιγάντωσε. Ρέστοι και απένταροι; Ναι. Αρνητές της υπεραφθονίας; Όχι. Τουναντίον, εκούσια πιασμένοι -όλο και περισσότερο- στην αρπάγη της κατανάλωσης, που υψώνεται πια ως μοναδική και αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητα στο αξιακό μας σύστημα.

04/01/17

Στίβος - Ντόπινγκ: Η Αιθιοπία (ας) είναι μόνο η αρχή

Στην Ελλάδα προφανώς και το θέμα αυτό έχει αντιμετωπιστεί με περισσή χαλαρότητα, κυρίως από την πλευρά των αθλητικών ομοσπονδιών, των αθλητών, των προπονητών τους και των παραγόντων, παρά τις κατά καιρούς μεγαλόστομες διακηρύξεις, όχι μόνο των ίδιων αλλά και των κάθε φορά πολιτικών ηγεσιών του αθλητικού χώρου.

03/01/17

Ε.Ε. και Ρωσία: υπάρχει διέξοδος;

Η ρωσική ηγεσία δεν είναι ούτε αριστερή ούτε εναλλακτική ή αντισυστημική. Εκπροσωπεί μια μάλλον εθνική συντηρητική πολιτική ιδεολογία, ενσωματωμένη σε έναν συγκεκριμένο τύπο νεοφιλελεύθερου κρατικού καπιταλισμού. Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό της χώρας εκπροσωπεί ένα πολύ ευέλικτο σύνολο ιδεών οι οποίες στην ουσία είναι πολύ συγκυριακές.

30/12/16

Ο δυτικός εκνευρισμός στην ανακατάληψη του Χαλεπίου

Τι υποστηρίζουν όσοι ζητούν την απομάκρυνση του Άσαντ εδώ και τώρα; Ότι “Στη Συρία απαιτείται μια πολιτική λύση και η Γαλλία συνεχίζει να υποστηρίζει τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και να κατηγορεί πάντα το καθεστώς και τις ακρότητές του” (πρόεδρος Φ. Ολάντ, AFP).

29/12/16
28/12/16

Η πορεία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

Το ευρώ στηρίχτηκε στη θεωρία των “άριστων νομισματικών περιοχών” του Robert Α. Mundell. Σήμερα η Ευρωζώνη, έχοντας εγκαταλείψει πλήρως εκείνη τη θεωρία, διαμορφώνει μια δική της, που βασίζεται στις εξής αρχές...

25/12/16
23/12/16

Η εκπαίδευση με τα μάτια του PISA

Τα εκπαιδευτικά συστήματα διαφορετικών χωρών δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους για πολλούς και διάφορους λόγους. Έχουν αναπτυχθεί μέσα από διαφορετικές ιστορικές πορείες, έχουν διαμορφωθεί σε διαφορετικές πολιτισμικές συνθήκες και υπηρετούν διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες.

22/12/16

Χάρτινες τίγρεις και χάρτινοι άγγελοι

Ο Μάο νίκησε, όχι βέβαια γιατί η τίγρις ήταν πράγματι χάρτινη, αλλά γιατί, απέναντι στα τέσσερα εκατομμύρια στρατιώτες που διέθετε ο αντίπαλός του, είχε τη δυνατότητα να συγκροτήσει και ν’ αντιπαρατάξει έναν ακόμα μεγαλύτερο στρατό. Το ζήτημα είναι πόσες στις πόσες φορές υπάρχει αυτή η ευχέρεια στον λιγότερο ισχυρό όταν διεξάγεται μια πολεμική ή πολιτική αναμέτρηση. Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Αφορά τη δύσκολη σχέση μας με τις ευρωπαϊκές ελίτ και την ηγεμονική δύναμη που λέγεται Γερμανία.

21/12/16

Ραδιόφωνο