Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μάριο Βίττι: Η πόλη που γεννήθηκα. Ιστανμπούλ

"Εδώ που έφτασα, όλα μοιάζουν εύκολα. Τα γεγονότα εκείνης της εποχής, τώρα που τα βλέπω από μακριά, δεν είναι όπως όταν τα περίμενα, άγνωστα και απειλητικά, τότε, που αγωνιούσα περιμένοντάς τα.

"Εδώ που έφτασα, όλα μοιάζουν εύκολα. Τα γεγονότα εκείνης της εποχής, τώρα που τα βλέπω από μακριά, δεν είναι όπως όταν τα περίμενα, άγνωστα και απειλητικά, τότε, που αγωνιούσα περιμένοντάς τα. Ξέρω πώς τελείωσε αυτή η ιστορία, και όλα πια έχουν πάρει άλλες διαστάσεις. Μπορώ να προσθέσω, χωρίς δισταγμό για τα νεανικά μου χρόνια, ότι οι τότε επιλογές δεν ήταν αποτέλεσμα μιας συνειδητής και συγκεκριμένης απόφασης. Δεν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε πολλά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το χώρο όπου μπορούσα να κινηθώ, το περιβάλλον όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, την οικογένειά μου και τον κόσμο που ερχόταν στο σπίτι μας. Όλα ήταν μετρημένα".

Μ' αυτές τις φράσεις ξεκινά ο Μάριο Βίττι την αφήγηση για τη γενέτειρά του, την Πόλη, εκεί που πέρασε τα πρώτα νεανικά του χρόνια, έμαθε τα πρώτα του γράμματα άρχισε να αγαπά τα βιβλία, τους ανθρώπους και τις εποχές που τα δημιούργησαν. Μνήμες πολύτιμες, εικόνες ανεκτίμητες από εκείνη την περίοδο μεταφέρει ο σπουδαίος μελετητής της ελληνικής λογοτεχνίας στο καινούργιο του βιβλίο "Η Πόλη όπου γεννήθηκα. Ιστανμπούλ 1926-1946 που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Ο Μάριο Βίττι βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.) στον χώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Ο Πέτρος Μάρκαρης και ο ποιητής Νάσος Βαγενάς θα μιλήσουν για τον ίδιο και το βιβλίο του, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή.

Ο Μάριο Βίττι, από τους σημαντικότερους μελετητές της ελληνικής λογοτεχνίας, που με το έργο του προσέφερε νέα στοιχεία και εμπλούτισε τα εργαλεία της φιλολογικής έρευνας, στο καινούργιο βιβλίο του ρίχνει το δικό του βλέμμα στην πόλη που γεννήθηκε, από Ιταλό πατέρα και Ρωμιά μητέρα. Ανασύρει από τη μνήμη τόπους και ανθρώπους και μας ξεναγεί στην πολυπολιτισμική και πνευματική Πόλη, μια πόλη όπου πολλά απ' όσα ο ίδιος γνώρισε δεν υπάρχουν πια.

Ποια είναι όμως η Πόλη του Μάριο Βίττι; Μια εικόνα από το βιβλίο του, η ωραιότερη όπως μας προϊδεάζει ο Πέτρος Μάρκαρης στον πρόλογο, είναι αποκαλυπτική. Αυτή που ο γνωστός μελετητής αφηγείται την πρώτη του γνωριμία με τον Γιάννη Χαλκούση, εκδότη του περιοδικού "Λόγος", στο γραφείο του. "Έμπαινες σ' έναν τεράστιο χώρο που δεν έβλεπες πού τελειώνει, κορεσμένο από εξωτικά αρώματα. Καθώς προχωρούσες στο μισοσκόταδο σε έπιανε αμέσως η μυρωδιά που ερχόταν από τσουβάλια και βαρελάκια, και σε τύλιγαν οι οσμές του γλυκάνισου, του πιπεριού, του τζίντζερ, της κανέλας, της βανίλιας, του κόλιανδρου και άλλων πιο δυνατών μπαχαρικών που δεν τα αναγνώριζα. Στο μισοσκόταδο ανακάλυπτες μια μικρή ξύλινη καμπίνα με τζάμια, κάτι σαν θυρωρείο, με μια λάμπα κρεμασμένη στη μέση του χαμηλού ταβανιού της. Αυτό ήταν το γραφείο".

Π.Κρ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ωμοί και αναίσχυντοι

Από προχθές, ολόκληρο το σύστημα της Ν.Δ. που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση Novartis περιφέρεται έξαλλο στα ΜΜΕ. Απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα με ισόβια, κραυγάζει για έσχατες προδοσίες και ισόβια και εξαπολύει ύβρεις και απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις